Utzon-Statuette til exceptionelt betontalent

Arkitekt Klaus Toustrup fra arkitektfirmaet C.F. Møller har fåetoverrakt både Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten for ungdomsboligerne Henius House i Aalborg

Arkitekt Klaus Toustrup fra arkitektfirmaet C.F. Møller fik i dag overrakt både Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten. Priserne får han for ungdomsboligerne Henius House i Aalborg og for sit exceptionelle talent for at bygge med beton – ligesom mesteren og forbilledet Jørn Utzon. Overrækkelsen foregik på Bæredygtig Beton Konferencen i København.

- Vi er glade for, at Klaus Toustrup og arkitektfirmaet C.F. Møller sammen med Himmerland Boligforening har siddet forrest i bussen om at skabe et af den nyere arkitekturs bedste eksempler på, hvordan det moderne betonboligbyggeri kan se ud, sagde juryformand Kent Martinussen, direktør i Dansk Arkitektur Center, ved overrækkelsen.

Socialt samvær er centralt
Henius House består af i alt 240 ungdomsboliger og 45 familieboliger bygget på den gamle eternitgrund i Aalborg. Ud over betonelementer er der overalt i byggeriet brugt lysende og stærkt farvede bygningsdele, som samtidig viser vej til fællesrum og socialt samvær som fx fitness-faciliteter, netcafé og værksteder. På udearealerne er der lagt op til sport og bevægelse, og selv tagene bliver brugt til såvel boldbane som fredagsbar.

Glad for beton
Det var en tydelig glad og stolt Klaus Toustrup fra arkitektfirmaet C. F. Møller, der modtog prisen, som han ikke lagde skjul på, skyldtes mange menneskers indsats. Samtidig takkede Klaus Toustrup de tilstedeværende betonfolk for deres unikke materiale:

- Beton har nogle helt fantastiske egenskaber, der kan løfte andre materialer til at få fordele og raffinement, som de materialer ikke har af sig selv, men hvor betonens styrke og karskhed er med til at gøre de andre materialer bedre, sagde arkitekt Klaus Toustrup, C. F. Møller.

Fornem statuette
Samtidig med Betonelement-Prisen fik Klaus Toustrup overrakt Utzon-Statuetten for en bemærkelsesværdig, kreativ og nyskabende indsats i dansk arkitektur. Utzon-Statuetten er designet af og har fået sit navn fra den verdensberømte danske arkitekt Jørn Utzon, som også selv modtog Betonelement-Prisen i 1987. I dagens anledning var det Jørn Utzons søn, arkitekt Jan Utzon, der overakte statuetten:

- Min fars ambition var at skabe de bedste betingelser for mennesker, hvor end vi er på jorden. Det er Klaus Toustrup og C. F. Møllers Tegnestue en stor eksponent for, sagde Jan Utzon.

Forbilledet Utzon
Og for netop Klaus Toustrup har Jørn Utzon været et forbillede lige siden ungdommen. Det var besøget på en udstilling om Jørn Utzon, der i sin tid gav Klaus Toustrup lyst til at blive arkitekt, og man mærkede inspirationen ved prisoverrækkelsen:

- En bygningen er ofte statisk, men den skaber en ramme, og så er det menneskene, der gør bygningen levende, sagde arkitekt Klaus Toustrup, C. F. Møller.

Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten anses for at være nogle af de mest betydningsfulde priser i den danske byggebranche. De uddeles af Betonelement-Foreningen og er tidligere tildelt arkitekt Bjarke Ingels, tegnestuen BIG, og arkitekt Kim Flensborg fra Arkitektfirmaet Nord.

Prisregn på konferencen
På Bæredygtig Beton Konferencen, der var arrangeret af Dansk Beton, en sektion i Dansk Byggeri, blev der også uddelt tre andre priser: In-situ Prisen gik til transportvirksomheden DSV’s nye hovedsæde i Hedehusene, Bæredygtig Beton Prisen blev vundet af Højvandsmuren i Lemvig, og Betonprisen blev tildelt professor Kristian Hertz, DTU-Byg.