Håndværksrådet: byggepolitisk strategi med roser og tidsler

Fleksible udbudsformer kan blive et tveægget sværd, og et nyt dialogforum kun med deltagelse af en brøkdel af byggesektoren er et rent selvmål, mener Håndværkrådet

Effektiv byggesagsbehandling, vejledning til kommuner og billige byggeskadeforsikringer er værdifulde og mærkbare initiativer i regeringens byggepolitiske strategi. Men fleksible udbudsformer kan blive et tveægget sværd, og et nyt dialogforum kun med deltagelse af en brøkdel af byggesektoren er et rent selvmål.

Håndværksrådet er hovederhvervsorganisation for bl.a. omkring 6.500 små og mellemstore byggevirksomheder og har fundet både roser og tidsler i strategien, som er offentliggjort i dag.

 - Virksomheder spilder værdifuld tid og bruger betydelige ressourcer på dårligt tilrettelagte udbud, der enten annulleres eller er så mangelfulde, at de må gå om. Derfor er det ærgerligt, at strategien ikke indeholder en ambition om højere kvalitet i de offentlige udbud. Det siger Håndværksrådets adm. direktør Ane Buch, der dog roser regeringen for sit nye fokus på byggeområdet og for at anerkende, hvilken kolossal betydning byggeriet har for Danmark.

Håndværksrådet hilser samtidig idéen om en vejledning til kommunerne om bedre købmandskab gennem effektiv konkurrence om udbud velkommen. 

- Store professionelt arbejdende kommuner som Aarhus Kommune har bevist, at udbud i mindre klumper, fx opdelt i fagentrepriser, er en effektiv måde at sikre konkurrence om de offentlige opgaver og dermed spare skattekroner. Vi ser meget gerne, at man hjælper alle landets kommuner med at udbyde lige så effektivt, siger Ane Buch.

Bedre og hurtigere byggesagsbehandling 

Det er positivt, at den byggepolitiske strategi lægger op til at skære en tredjedel af byggesagsbehandlingstiden og samtidig professionalisere den kommunale byggesagsbehandling. 

- Langsom byggesagsbehandling er en væksthæmmer, og samtidig krænker det både virksomheders og privates retfærdighedsfølelse, at man ofte får forskellig behandling i nabokommuner. En ensartet og hurtigere byggesagsbehandling er et markant og mærkbart skridt i den rigtige retning, siger Ane Buch.

Fleksible udbudsformer tveægget sværd

Fleksible udbudsformer, der bl.a. indebærer udbud med forhandling, kan være en god måde at få løst specielle opgaver på, men brugt forkert bliver udbudsformen meget dyr for både offentlige bygherrer og de bydende virksomheder. 

-I nogle tilfælde kan en opgave være så kompleks, at fleksible udbudsformer kan have deres berettigelse. Men både bygherrer og de bydende virksomheder risikerer at blive fanget i meget langvarige og dyre forhandlinger. Derfor skal udbud med forhandling bruges med omtanke, siger Ane Buch.

Billigere byggeskadeforsikring støtter SMV’er

SMV’erne binder en alt for stor del af deres likviditet i dyre byggeskadeforsikringer, og det forhindrer dem i at byde på opgaver, de reelt sagtens kan varetage. 

- Hvis regeringen lykkes med sin ambition om at sikre billigere forsikringer, vil det øge konkurrencen i byggeriet til glæde for både bygherrer og byggesektoren, siger Ane Buch.

Dialogforum udelukker mindre byggevirksomheder 

Regeringen vil nedsætte et dialogforum, som skal bestå af større offentlige udbydere, større entreprenører og større rådgivervirksomheder. Derved udelukker man effektivt majoriteten af de danske byggevirksomheder.

- Det er ærgerligt, at regeringen udelukker de mange SMV’er, der har årtiers erfaring med at løse opgaver for det offentlige. Den viden har vi ikke råd til at undvære”, siger Ane Buch.