Bygherreforening roser byggepolitisk strategi

Overordnet roser Bygherreforeningen regeringens byggepolitiske strategi, men er mere forbeholden i forhold til implementeringen

Overordnet er der ros til regeringen for den nye byggepolitiske strategi fra Bygherreforeningen, der er interesseorganisation for de professionelle, offentlige og private danske bygherrer, der årligt køber ind for 30-50 mia. kr., men der er plads til forbedringer.

- Regeringens plan for fremtidens byggeri er ambitiøs og gennemarbejdet og stor ros for det, men ofte har vi oplevet, at det halter med implementeringen. Så vi er spændte på, hvor mange af regeringens gode initiativer, der rent faktisk kommer ud over rampen. Det er mange gode intentioner pakket pænt ind, men vi krydser fingre og står klar til at bidrage, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

- Vi vil godt kvittere for en god strategi, men vi havde gerne set, at regeringen var trådt lidt ud af det offentlige univers og eksempelvis forholdt sig til, hvorfor offentligt byggeri traditionelt set er dyrere end privat byggeri. Der er meget inspiration at hente hos private bygherrer, men i strategien er der et meget stort fokus på offentlige bygherrer«, siger Henrik L. Bang. 

-Vi er utroligt glade for, at ministeren lægger op til en forenkling af reglerne inden for byggesagsbehandling og brand, fordi unødvendigt bureaukrati koster rigtigt meget tid og mange penge for bygherrerne. Så vi glæder os over ministerens udmeldinger, men vores erfaring viser også, at de gode intentioner for sjældent følges op af handling. En af de værste bureaukratiske forhindringer er eksempelvis udbudsreglerne. De er netop nu under revision i et udvalg under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, men de foreløbige meldinger er, at der blot er flere regler på vej, siger Henrik L. Bang.

 

AB-revisionen vil gøre en kæmpe forskel

Et af de vigtigste initiativer i regeringens strategi er efter vores mening revisionen af byggeriets aftalesystem. For udenforstående kan det lyde lidt nørdet, men det kommer virkelig til at gøre en kæmpe og meget konkret forskel for fremtidens byggeri i Danmark og skabe incitament til langt færre fejl i byggeriet. Initiativet er faktisk allerede i gang, og vi er i Bygherreforeningen meget glade for at have fået en plads i udvalget, siger Henrik L. Bang

- Regeringen har i høj grad lyttet til Bygherreforeningens opråb om, at der virkelig er behov for at forbedre konkurrencen på store byggeprojekter i Danmark, blandt andet med internationalisering. Det er virkelig positivt, at der i byggepolitisk strategi bliver taget initiativ til at gøre noget ved problemet, siger Henrik L. Bang.