Bæredygtigt glastagssystem

Med A98 har vinduesproducenten Vitral udviklet et glastagssystem til bæredygtigt byggeri.

Med A98 har vinduesproducenten Vitral udviklet et glastagssystem til bæredygtigt byggeri. A98 har en række egenskaber, hvor bæredygtighed – i kraft af lave U-værdier – dimensioner og æstetik spiller afgørende roller

Med en U-værdi på blot 0,79 W/m2K for et færdigsamlet panel og 0,5 W/m2K for selve ruden skiller A98 sig markant ud og kan fremvise markedets laveste U-værdier. De lave U-værdier skal ses i sammenhæng med de usædvanlige tynde sprosser, hvis profiler kun måler 52 mm i bredden og 98 mm i højden. Navnet A98 refererer i øvrigt til panelets materiale (aluminium) og vinduesprofilets lave højde på kun 98 mm.

Stigende interesse

Hos Vitral konstaterer man en næsten eksplosiv interesse for bæredygtigt indeklima med naturligt lys. Vitrals adm. direktør Christian Bech siger:

- Arkitekterne ser så mange æstetiske og miljømæssige fordele forbundet med anvendelsen af ovenlys og glastage, at de downloader vores BIM-objekter som aldrig før, og han uddyber:

- Vores glastagssystemer ligger som de mest downloadede produkter på BIMobject.com i februar måned.

A98 giver arkitekterne mulighed for at tegne glastagsrammer med et panelareal helt op til tre kvm, hvilket – i kombination med systemets slanke sprosser og lave profiler – er temmelig enestående. Resultatet er et stort lysindfald i byggeriet.

Mål efter kundeønske

A98 er et fleksibelt system. Det leveres som skrålys, rytterlys og pyramider og med en lang række kombinationer af gavle, keler og grater. Glastagsløsningerne fremstilles efter kundespecifikke mål inden for dimensionerne 260-1200 mm (bredde) og 260-3500 mm (højde). A98 leveres i valgfrie RAL-farver.

Oplukkemekanismen i A98 er skjult i panelets karm, ligesom åbnings­motorerne er integrerede i panelerne. Det er med til at sikre et ensartet og elegant udtryk.

Certificeret til BR2020

A98 opfylder kravene til BR2020 og er fremstillet med ‘dobbelte pakningsplaner,’ hvilket medfører total vandtæthed selv under ekstreme vejrforhold. De mange glasvarianter består af velisolerede 3-lags termoruder med multicoatinger og er fyldt med ædelgasser.

Vitral tilbyder også at levere A98 med solceller integreret i selve ruden. Et aktivt energiproducerende element, der også er stigende efterspørgsel på, forklarer direktøren.

A98 ankommer færdigsamlet til byggepladsen, lige til at installere. Det giver en ensartet byggekvalitet, der sikrer de lovede miljøværdier. Samtidig øges entreprenørens konkurrenceevne ved en nem, hurtig og sikker installationsproces.

Foto: Udviklingschef Birgitte Hansen med en A98 demonstrationsmodel med integrerede solceller.