Kontorejendomme bliver klimadukse

Videncenter for energibesparelser i bygninger har udgivet tre eksempler på energirenovering af kontorejendomme der har resulteret i forbedret indeklima og store energibesparelser

Videncenter for energibesparelser i bygninger har udgivet tre eksempler på energirenovering af kontorejendomme. De gennemgribende energirenoveringer har resulteret i forbedret indeklima og massive energibesparelser. En enkelt ejendom har taget et spring på seks energimærker fra F til A1.

Tre nye eksempler på energirenovering beskrevet af Videncenter for energibesparelser i bygninger viser, hvordan tre kontorejendomme fra sidste århundrede er forskønnet og forvandlet fra energifråsere til energidukse. De tre eksempler giver svar på en stor del af de udfordringer, som håndværkere og rådgivere møder i forbindelse med renoveringsopgaver på tilsvarende etageejendomme. Centerleder Vagn Holk fra Videncentret forklarer:

- Der er et enormt energibesparelsespotentiale i etageejendomme og større kontorbyggerier. Det påviste Videncentrets potentialerapport allerede i 2010. Og de tre renoveringseksempler er gode eksempler på, hvor langt man kan komme med forskellige tidstypiske etagebyggerier. Målet er, at de gode renoveringseksempler kan få flere bygningsejere til at se potentialet.

To kontorejendomme og et bevaringsværdigt rådhus

De tre renoveringseksempler er vidt forskellige, selvom de alle er bygget i nogenlunde samme periode. Især renoveringen af det bevaringsværdige Gladsaxe Rådhus skiller sig ud, fordi der her har været særlige hensyn at tage. Alligevel er det lykkes at realisere en forventet årlig besparelse på varme og el på henholdsvis 60 og 40 procent pr. person, der arbejder i bygningen. De to andre bygninger, en kontorejendom fra 1938 på Vester Voldgade i København og en kontorejendom fra 1919-1959 på Ellebjergvej i København, er nærmest forvandlet til klimadukse. Centerleder Vagn Holk siger:

- Den ene kontorejendom er gået fra energimærke E til A1, mens den anden har taget et spring på seks energimærker fra F til A1. Det medfører ikke alene massive besparelser på driften, men giver også bygningerne en højere værdi og mulighed for at øge lejeindtægterne, siger Vagn Holk.

Byggeplads.dk udkommer i marts med en tema-sektion om bolig-og energirenovering. Abonnement kan tegnes her:

http://www.byggeplads.dk/bd/kontakt/abonner-paa-magasinet-byggepladsdk