Abeo A/S bag nyt betondæk

Abeo A/S vil i samarbejde med Perstrup Beton Industri A/S producere nyt betondæk, bestående af såvel letbeton som stærk beton

Efter to års udviklingsarbejde starter den danske virksomhed Abeo A/S nu i samarbejde med betonelementproducenten Perstrup Beton Industri A/S produktion af et nyt innovativt og miljøvenligt betondæk. Der er store forventninger til det nye produkt, som i 2010 vandt VM i cleantech.

Større spænd, bedre lydisolering, højere brandsikkerhed og mindre CO2-udledning.Det er blot nogle af fordelene i et nyt og innovativt betondæk, der er udviklet af den danske virksomhed Abeo og som nu bliver sat i produktion i samarbejde med betonelementproducenten Perstrup, hedder det i en meddelelse.

Det nye betondæk hedder ’SL-Dækket’, og det specielle ved dækket er, at det, i stedet for at bruge én stærk beton, kombinerer både stærk beton og letbeton. Faktisk består mere end 50 procent af det nye dæk af den lette beton, der støbes som specielle buede blokke i bunden af dækket. Ovenpå hældes en selvnivelerende beton, som fylder dækket ud i 2,4 meters bredde.

- SL-Dækket er en helt ny måde at tænke dækkonstruktion på. I traditionelle betondæk bruger man én stærk beton i hele dækket, og laver så huller for at gøre dækket lettere. I SL-Dækket bruger vi den stærke beton dér, hvor den gør mest gavn, nemlig i buer. Resten af dækket fylder vi med en letbeton. På den måde udnytter vi styrken fra forspændt beton med letbetons lave vægt og fantastiske isoleringsevne. Det giver så mange fordele, at SL-Dækket sprænger rammerne for, hvad et dækelement traditionelt har kunnet præstere, siger Hans Terney Rasmussen, adm. direktør i Abeo.

Frit spænd på fjorten meter

Det nye betondæk vejer mindre og kan spænde væsentligt længere end traditionelle betondæk: Helt op til 14 meter med et blot 22 cm tyndt element. Det kan bl.a. give mere afstand mellem søjlerne og mere frihed for arkitekterne. Dækket bruger også færre materialer og udleder mindre CO2, hvilket var en af årsagerne til at teknologien allerede i 2010 blev kåret til verdens bedste cleantech ide ved VM i Cleantech i Silicon Valley, USA.

Samtidig betyder kombinationen af de to materialer, at dækket både lydisolerer og brandisolerer langt bedre – noget der er særligt interessant pga. skærpede byggekrav.