Fårup fjerner kuldebroer

Hibe® er et nyt patenteret element med mere isolering og mindre beton

Hvis råhuset er bygget så godt, at den færdige bygning opfylder energikravene uden eller med minimalt brug af tekniske installationer, er man nået rigtigt langt i forhold til BR10. Danske producenter af betonelementer arbejder på højtryk i disse tider for at udvikle løsninger med lavt varmetab og uden kuldebroer. En af dem er Fårup Betonindustri A/S, der nu har lanceret en ny type højisolerende betonelementer under navnet Hibe®.

Elementet består af en 6 cm tyk betonbagplade, der sammen med integrerede søjler og bjælker udgør husets bærende kerne. Udenpå er påstøbt polystyrenisolering samt en mineraluldsisolering, der tillige virker som brandisolering. Yderst leveres elementerne grundpudset og klargjort til montage.

Elementerne strimles med fiberarmering og pudses sammen på pladsen, inden den samlede bygning slutpudses. Alt dette udføres uden brug af stilladser ved hjælp af lift. Puds på mineraluld er et system, som allerede bruges mange steder uden på traditionelle betonelementer. Fordelen ved Hibe er, at den slanke betonkonstruktion muliggør mere isolering på den samme plads, samt at grundpudsen påføres liggende på fabrik, uafhængig af vejr og vind.

Lysninger uden varmetab

Elementerne indeholder desuden en ny og patenteret løsning for dør- og vindueslysninger. Lysningerne er konstrueret således at linjetabet er lig nul. De er skruefaste i hele elementets tykkelse, hvorved vinduet kan placeres frit eller eventuelt monteres i produktionsfasen på elementfabrikken.

Den nye type elementer er udviklet og patenteret af Klaus Nielsen Rådgivende ingeniørfirma I/S i Nivå. Fårup Betonindustri og ingeniørfirmaet påpeger, at et optimalt råhus bygget i Hibe sænker vedligeholdelsesudgifterne, da råhusets levetid typisk er 80 år, hvor tekniske installationer som varmepumper og ventilationsanlæg sjældent garanteres en funktionstid på mere end 20 år. Som følge af den lavere vægt og reducerede betonmængde opnås også en CO2-reduktion.

www.faarup-beton.dk