Ris og ros til praktikaftale

Manglen på praktikpladser skal afhjælpes, og regeringen har indgået en aftale, som skal sikre en forstærket indsats for flere praktikpladser i 2012

Med den nye aftale, som regeringen har indgået med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti, sikrer man flere skolepraktikpladser og viderefører praktikpladspræmien – hvor virksomheder får op til 70.000 kr. for at indgå en uddannelsesaftale. Håndværksrådet, der repræsenterer 20.000 små og mellemstore virksomheder, roser praktikpladsaftalen, der i vidt omfang spænder et sikkerhedsnet ud under de mange unge, der søger praktikplads.

Ris og ros til praktikaftale

Heike Hoffmann, erhvervspolitisk konsulent, Håndværksrådet.

- Aftalen sikrer, at der fortsat kan etableres mange nye uddannelsesaftaler, selv om de små og mellemstore virksomheder er økonomisk trængt. Præmie- og bonusordningen er en stor håndsrækning til de virksomheder, der gerne vil ansætte lærlinge, men som tæller på knapper, om økonomien også er til det, siger Heike Hoffmann, erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet.

Dansk Byggeri er derimod mere skepsis overfor at bibeholde praktikpladspræmien i sin nuværende form. I 2012 vil den koste 2,3 mia. kr. som skal finansieres af en stigning i arbejdsgivernes AER-bidrag på ca. 390 kr., oplyser Dansk Byggeri.

- Praktikpladspræmien har øget antallet af praktikpladser, men vi så gerne, at ordningen blev justeret, så det kun var lange aftaler, der blev præmieret. Det ville give incitament til at tegne fulde uddannelsesaftaler, hvor lærlingen slutter med et svendebrev og undgår perioder i skolepraktik. Samtidig ville det være billigere for AER og dermed arbejdsgiverne, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Sociale klausuler

Både Håndværksrådet og Dansk Byggeri glæder sig over, at forligskredsen har nedsat en arbejdsgruppe, som skal se nærmere på, hvordan sociale klausuler på praktikpladsområdet kan udformes.

- SMV’er møder i mange kommuner krav om praktikpladser til gengæld for offentlige opgaver, og klausulerne er ofte formuleret på en måde, der i virkeligheden er til ugunst for virksomheder, der i forvejen ansætter lærlinge. Det er selvfølgelig uholdbart, siger Heike Hoffmann, Håndværksrådet.

Dansk Byggeri er glade for, at planerne om sociale klausuler er sat på stand by, og at der i stedet nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se på, hvordan sociale klausuler eventuelt kan anvendes.

Skolepraktikpladser

En anden del af aftalen handler om 3.000 ekstra skolepraktikpladser, så erhvervsskoleelever kan færdiggøre deres uddannelser.

- Skolepraktikken er en nødvendig buffer i krisetider, derfor er det fornuftigt at sikre ekstra skolepraktikpladser. Vi er også glade for, at der med aftalen sættes fokus på at forbedre kvaliteten i skolepraktikken, siger Louise Pihl, Dansk Byggeri.