Byggefolket rammes af dårlige betalere

En analyse, som Dansk Byggeri har foretaget blandt sine medlemmer, viser, at mange bygge- og anlægsvirksomheder oplever, at deres kunder - både private og offentlige - ikke betaler til tiden

I analysen svarer 47 procent, at de oplever en stigning i de tilfælde, hvor de private kunder udskyder betalingen til efter fristens udløb og 38 procent svarer, at de oplever, at deres offentlige kunder betaler for sent.

- Vi ser, at en række bygherrer tilbageholder deres betalinger på et ofte forkert eller tyndt grundlag. Og det kan have alvorlige konsekvenser for virksomheden, som jo også har regninger at betale, siger advokat Poul Brincker, Dansk Byggeri.

Han peger på, at virksomhederne ikke har anden mulighed end inkasso, hvis privatkunder ikke betaler. Men det kan være en både dyr og langsommelig proces.

Opkræv betaling i rater

Poul Brincker råder virksomhederne til at overveje at opkræve betaling i rater ved større arbejder og også overveje at stille krav om a-conto betaling af fx materialeudgifter, når der laves arbejde for privatkunder.

- Det er en svær situation for tiden, men det er vigtigt, at man ude i virksomhederne er opmærksom på, hvor følsom man er overfor manglende betalinger. Det kan f.eks. være en god idé at tjene lidt på mange opgaver i stedet for at have én eller to store opgaver, siger Poul Brincker.

Stor offentlig gæld

Men det er ikke kun de private kunders manglende betalingslyst, som kan give panderynker hos håndværkerne. Det kan de offentlige kunder også. En opgørelse, som Dansk Byggeri lavede sidste år, viste, at virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen havde over 1,3 mia. kr. udestående hos det offentlige, og organisationen vurderer, at tallet i år er nogenlunde ligeså stort.

- For sene betalinger lægger et meget stort pres på virksomhederne. Vi tror på, at kommunerne gerne vil betale deres regninger til tiden, og vi forventer også, at de gør det. Derfor er det nødvendigt at se på, om der er noget i forbindelse med det elektroniske faktureringssystem, som ikke fungerer optimalt, siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius, Dansk Byggeri.

Torben Liborius tilføjer, at især situationer, hvor virksomhederne skal afregne moms til det offentlige inden pengene er kommet den anden vej, er uacceptabelt.

- Fristen for hvornår de offentlige kunder skal have betalt deres regninger, må aldrig være længere end fristen for momsafregning. De private virksomheder skal ikke agere kassekredit for det offentlige, siger Torben Liborius.