Energirenovering kan skabe ny vækst

Der er et stort, uudnyttet potentiale inden for energirenovering, men den danske politik er alt for passiv, mener de danske arkitektvirksomheder
Tekst: 

Enormt potentiale i energieffektivisering, men dansk politik på området er for passiv i forhold til andre lande, der er mere i front for at fremme denne udvikling, mener de danske arkitektvirksomheders organisation, Danske Ark.

Christian Lerche

Christian Lerche, direk­tør for Danske Ark.

- Der er et enormt behov og potentiale på renoveringsområdet i bred forstand. Energieffektivisering i alle bygningstyper presser sig på, og der er størst økonomisk fornuft i at gennemføre energibesparetiltag samtidig med, at ejendommene i øvrigt skal renoveres. På en eller anden måde kommer man til at stimulere denne udvikling. Der hersker desværre stor usikkerhed om den generelle energipolitik i Danmark, og jeg kan se, at politikerne i mange andre lande har været langt mere aggressive i forhold til at fremme denne udvikling. I Danmark håber man tilsyneladende, at markedet med energi­leverandørerne i spidsen selv klarer udfordringerne, men det er jeg ikke sikker på, siger Christian Lerche, direktør for Dansk Ark.

Ane Buch, adm. direktør for Håndværkrådet er på linje med arkitekterne:

- Vurderingen fra Statens Bygge­forskningsinstitut er, at der er et uudnyttet potentiale på omkring 200 mia. kr. i den eksisterende bygningsmasse. Det er vel at mærke investeringer, som både er privat- og samfundsøkonomisk rentable, og som derfor blot venter på at blive forløst, siger Ane Buch og fortsætter:

- Mange boligejere er imidlertid ikke bevidste om de mulige gevinster, og derfor bør markedet for energieffektviseringer kickstartes gennem f.eks. nye finansieringsmodeller, herunder bankgaranti-ordninger og flere oplysningskampagner. Den samlede jobeffekt vil være enorm, og den politiske opgave er derfor blot at finde en mekanisme, der for alvor kan prikke hul på bylden. Vi skønner, at der her er et potentiale på mindst 15-20.000 nye job, siger Ane Buch.

Læs mere i marts-udgaven af magasinet Byggeplads.dk..