Hjernegymnastik og sportshaller

Cowi og Cebra Arkitekter foreslår, at den traditionelle sportshal integreres med andre og nye aktiviteter og faciliteter – f.eks. biblioteket
Tekst: 

Hvad med at tænke nyt, når det gælder byggeri og indretning af sportsfaciliteter, så man får en bedre udnyttelse af faciliteterne og samtidig større fleksibilitet? Spørger Mette Mogensen, arkitekt m.a.a og udviklingschef hos det rådgivende ingeniørfirma Cowi A/S.

- De fleste af landets idrætshaller er bygget for over 25 år siden til nogle helt andre idrætsvaner end dem, danskerne har i dag. Håndbold er ikke engang på voksne danskeres topti-liste over foretrukne sportsgrene. De gamle haller henvender sig derfor slet ikke til hovedparten af sportsudøverne, der i stedet er henvist til fitness­centre og andre private udbydere. Dermed bliver de offentlige idrætshaller brugt alt for lidt og ligger ;ofte døde hen uden for primetime mellem kl. 15 og 23, anfører Mette Mogensen.

Attraktive åbningstider

- Fritidslivet er stigende, og det kunne være relevant at bryde nogle grænser ned mellem det hårde og det bløde fritidsliv frem for den traditionelle opdeling, som har hersket i årtier. Da størstedelen af de mange haller trænger til renovering, kan kommunerne benytte lejligheden til at gøre hallerne mere tidssvarende og få mere gavn af faciliteterne. Det er helt oplagt at kombinere biblioteket med idrætshallen, så man kan få mere liv på området og samtidig få nogle mere attraktive åbningstider, fordi bemandingen vil omfatte flere aktiviteter – hvoraf den sportslige del jo i vid udstrækning er selvbetjent, argumenterer Mette Mogensen.

Mette Mogensen

Mette Mogensen, arkitekt m.a.a og udviklingschef hos Cowi.

Cowi og Cebra Arkitekter deltog forrige år i Lokale- og Anlægsfondets inspirationskonkurrence, som de vandt. Konkurrencen gik ud på at skabe mere liv i de gamle idrætshaller. Gevinsten var ti mio. kr. og en hal til at realisere idéerne i – der er tale om Sdr. Nissum Hallen, et projekt, der nu er ved at blive realiseret. Når hallen er færdig, fungerer den som et inspirerende eksempel på, hvordan resten af landets 1.400 haller kan nytænkes.

Udnyttelse af p-pladser

Udover at rykke biblioteket over i idrætshallen, foreslår Cowi og Cebra i konkurrencen også at udnytte parkeringspladserne bedre.

Parkeringspladserne er nemlig ofte anlagt til at rumme biler til en hel landskamp. Landskampe er dog langtfra hverdag, og derfor står parkeringspladserne ofte halvtomme hen.

- Ved at strege pladsen op og give mulighed for at afspærre dele af den, kan den bruges til spil og leg i de perioder, hvor der ikke er brug for så mange p-pladser. Det kan gøre hallen mere attraktiv for lokalområdet, forklarer Mette Mogensen, der også understreger, at en halvtom parkeringsplads er et utrygt byrum, der ikke indbyder til at blive brugt.

Lys og liv i hallerne

De lukkede facader er skabt i en tid, hvor man satsede på aktiviteter, der krævede billetter. I stedet skal hallerne åbne sig mod lyset og livet udenfor.

Derfor indeholder Cowi og Cebras idéoplæg til fremtidens hal loungeområder, en café og en døgnkiosk, der er åbne for gæster både ude- og indefra.

Foldevægge og gardiner skaber mindre zoner til brug for de bløde sportsgrene og inviterer kvinderne og bløde sportsgrene indenfor. En meditationshave i forbindelse med omklædningsrummet og well­ness er også nogle af de faciliteter, der skal invitere flere brugere ind i hallerne.