20 mia.kr. skal løfte boliger i udsatte områder

De fem mia. kr. i den nye boligaftale indgår i en storstilet milliardplan på over 20 mia. kr. om at løfte udsatte boligområder helt frem til 2016

Boligaftalen skaber bedre muligheder for at sælge almene boliger til for eksempel private udlejningsboliger eller andelsboliger og samtidig bedre mulighed for at finansiere ghettoindsatsen ved salg af grunde.

En ny ordning giver bedre mulighed for salg af almene boliger, som blander ejerformerne i de udsatte boligområder. Landsbyggefondens bidrag til nybyggeriet fastholdes på 25 pct. af den løbende støtte, så behovet for nyt byggeri kan imødekommes. For at forbedre de sociale vilkår i de almene boligområder fastholdes den boligsociale pulje i Landsbyggefonden på 440 mio. kr. årligt frem til og med 2014.

Som noget nyt etableres der en pulje i Landsbyggefonden på 150 mio. kr. årligt frem til og med 2016, som kan yde støtte til forbedring af infrastrukturen i ghettoområderne.Der afsættes en ramme på 500 mio. kr. til nedrivninger, og Landsbyggefonden får mulighed for at afholde en større del at udgiften til nedrivning.

- Med den nye aftale bliver der mulighed for en meget gennemgribende renovering af de udsatte boligområder. Vi afsætter således knap 17 mia. kr. til en omfattende indsats de næste seks år oven i de 5,3 mia. kr. som allerede er afsat i 2011 og 2012. Det er et historisk højt niveau, siger socialminister Benedikte Kiær (K).

Det vil indebære en markant indsats for at vende udviklingen i ghettoområderne og i de udsatte boligområder. Det giver mulighed for over de næste 3-4 år at afvikle køen af godkendte renoveringsprojekter. Renoveringsrammen vil således udgøre 5,1 mia. kr. i 2011 og 4,1 mia. kr i 2012 samt 3,6 mia. kr. i 2013. I 2015 og 2016 vil rammen udgøre 2,6 i hvert af årene. Herudover afsættes allerede nu en årlig ramme på 2,6 mia. kr. til fortsat renovering af de udsatte boligområder fra 2013 til 2016. Parterne forhøjer ekstraordinært den nuværende renoveringsramme i Landsbyggefonden med 5 mia. kr. i perioden 2011-2013.

I alt er renoveringskøen til støtte i Landsbyggefonden på otte milliarder kroner fordelt på over 200 boligområder. Den indgåede aftale indeholder mange elementer. Et af dem er, at Landsbyggefonden fortsat skal refundere 25 procent af statens udgifter til nybyggeri.