Flere store ejendoms- og byggevirksomheder med tab på driften

41 procent af de største byggevirksomheder har de sidste to år haft faldende overskud og andelen af byggevirksomheder, der ikke tjener penge på driften, er seksdoblet, viser analyse

For tredje år i træk har revisionsfirmaet PwC gennemført 'Virksomhedsanalysen', der kortlægger den økonomiske situation for toppen af dansk erhvervsliv. Analysen er baseret på regnskaberne fra 640 af landets virksomheder med over 200 millioner kr. i omsætning.

Virksomhedsanalysen 2010 viser dog også, at andelen af virksomheder med jævn eller stigende overskudsgrad er steget til 37 %. Dette tal var 35 % i sidste års analyse. Der er altså så småt gode tegn at spore på trods af krisens livtag i virksomhederne.

I alt indgår 20 brancher i analysen. Af brancheanalyserne fremgår det f.eks., at krisens vindere som helhed er medicinalindustrien og servicebranchen. Disse brancher markerer sig med en forbedret indtjening og førstnævnte også med stigende omsætning. Næsten alle andre brancher er ramt på toplinjen. Særligt bil- og jern- og metalindustrien samt rederi- og byggebranchen er mærket af en markant reduktion i omsætningen.

Også indtjeningen er berørt. I enkelte brancher har over halvdelen af virksomhederne fået et negativt resultat. Dette gælder særligt i medie- og forlagsbranchen samt bilbranchen. Kemisk industri-, maskin- og entreprenørbranchen er desuden ramt af stigende pengebindinger i arbejdskapital, der giver et yderligere pres på likviditeten.

I byggebranchen sætter den økonomiske afmatning sine spor, hvor 41 procentaf virksomhederne i de seneste to år har oplevet en faldende overskudsgrad. Andelen af virksomheder, der ikke tjener penge på driften, er steget fra 4 procent i 2006 til 26 procent  i 2009. Soliditetsgraden tog et dyk i 2009. Hvis ejendomssektoren ikke kommer på benene igen i den nærmeste fremtid, vil mange af disse virksomheder være truet, vurderer revisionsfirmaet.