Når lyd skal være en del af en sportsbegivenhed …

En sportsbegivenhed er en iscenesættelse, for det skal gerne lykkes at give publikum en oplevelse, som de ikke kan få hjemme i deres stue, siger Lennart Funch, direktør i North Star ApS
Tekst: 

- En sportshal eller multiarena er normalt ikke et sted, man forbinder med vellyd og god akustik, men det er ved at være fortid. Et lydanlæg skal det ene øjeblik være gearet til en håndboldkamp eller anden sportsbegivenhed, det næste et borgermøde, og begge kræver høj taleforståelighed og en musikkvalitet, som giver de tilstedeværende en god oplevelse. Der er ikke noget værre end at overvære eller deltage i en sportsbegivenhed, hvor taleforståligheden er dårlig, og musikken lyder som kommer den fra en gammel transistorradio, fremhæver fortæller Lennart Funch, direktør i North Star ApS.

Computersimulering af lydanlægget

- I dag er en sportsbegivenhed en iscenesættelse, og i den henseende er lydsystemet helt afgørende, man kan ikke klare sig med ‘perronhøjttalere’, dertil er nutidens krav alt for høje, siger Lennart Funch og fortsætter:

- Vi benytter i samarbejde med Bose deres lydsimuleringssoftware til akustiske lydberegninger. Ved hjælp af det avancerede PC-program, bygger vi en model af sports-/multihallen. Med nøjagtige mål og materiale beskrivelser af vægflader, loft, tilskuerpladser m.m. kan vi simulere lyden i programmet. Derefter er det muligt for kunden/brugeren at lytte til det færdige resultat, før hallen er bygget, og inden vi har skruet så meget som en skrue i væggen, fortsætter Lennart Funch, direktør i North Star ApS.

Stort projekt

Et eksempel på et større lydprojekt er Arena Midt, hvor Northstar for to år siden startede dialogen med projektgruppen i Arena Midt i Kjellerup. Da alle tegninger med materiale beskrivelser og mål var på plads, startede arbejdet med lyddesignet.

- Efter nogle uger var vi klar til at præsentere projektet – med lyd på. Beslutningstagerne fra Arena Midt blev inviteret til en præsentation. Her kunne de igennem lyttestationer, med egne ører, opleve hvordan det færdige resultat ville blive, fortæller Lennart Funch.

Udover lydanlægget til den store hal, installerede North Star ApS også informationsskærme i diverse lokaler samt varslingsanlæg, som i dag er et lovkrav, siger Lennart Funch.