Skagen Skipperskole

:
maj 2012

Altangang danner ræling på den skibslignende bygningskrop og skaber fin udsigt over Skagen Sønderstrand uden Krøyers kvinder.

Dobbelthøj korridor med ovenlys går hele vejen gennem huset. Listevæggen til venstre danner en varm kontrast til det rå look.

EFG Bondo har eleveret møbler – her puffer fra SoftLine.

previous next

Skumbrust skipperskole

Yderst på molen knejser Skagens nye skibsformede og højteknologiske vartegn

Byggefakta

Skagen Skipperskole
Kuttervejen 13
9900 Skagen
Danmark

Bygherre:
Den selvejende institution Skagen Skipperskole
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Aart Architects A/S
Totalentreprenør:
Raunstrup A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Andre aktører:
Peikko Danmark ApS, Spæncom A/S, EFG Bondo A/S
Areal:
2300 kvm.
Byggesum: 
41 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2010 - november 2011

Det er ikke altid, uddannelsesinstitutioner bliver placeret på steder, hvor de kan hente brancherelevant inspiration fra omgivelserne – hvor mange landbrug ligger der eksempelvis på Frederiksberg?

Anderledes forholder det sig med landets eneste skipperskole, der er rykket fra utidssvarende bygninger tæt på havnen til en placering yderst på molen ved den sydlige indsejling til Skagen.

Tættere på den virkelighed, der venter skolens kursister efter endt (efter)uddannelse, kommer man næppe. Havskummet sprøjter mod glasfacaderne mod sydvest, hvor bygningen spidser til som en skibsstævn. Suppleret med de elektroniske simulatorer, der ved hjælp af plasmaskærme og virtuelle effekter skal genskabe oplevelsen af at stå på en kommandobro til søs, har de kommende fiske-, kyst- og sætteskippere samt styrmænd fået optimale betingelser.

Sand og vand

Skagen Skipperskole er et vinderprojekt fra et Aarhus-baseret team med Aart Architects A/S, Alectia A/S og totalentreprenør Raunstrup A/S. Sammen har de formgivet, konstrueret og opført et hus på en sokkelgrund, der oprindeligt er opstået ved oppumpning af sand fra havnebassinet. Der er kælder under halvdelen af skolen, og den når et stykke ned under såvel havvands- som grundvandsniveau.

– Kælderen er in situ-støbt som dobbeltkonstruktion med en sikkerhedsmæssig grundvandssænkning. Selve bygningen er placeret på en én meter høj betonplint, således at den er sikret mod eventuelle vandstigninger som følge af klimaforandringer de næste 50 år frem, fortæller Gert E. Hansen, projektdirektør i Raunstrup A/S.

Også over terrænniveau er bygningen blevet ekstraordinært sikret mod naturens kræfter. Da blæsten har frit spil fra sydvest, har man konstruktionsmæssigt valgt at støbe de udkragede betondæk sammen med kompositsøjler fra Peikko Danmark A/S. Herved opnås en skivevirkning, som er blevet forstærket med to vindafstivende stålkryds, som er forankret i tagdæk, etagedæk og bund. Spæncom A/S har leveret og monteret huldæk, bjælker samt sandwichfacader. Lukningsentreprisen er udført af Kai Andersen A/S med Schüco profiler, glaspartier med integrerede persienner og hvide emalitglas i bånd over vinduerne.

Tæt hus med lavt energiforbrug

Trods den vindomsuste placering er det lykkedes at skabe et særdeles tæt hus, idet en blower-door test målte en lækage på kun 0,42 l pr. sekund pr. kvm ved undertryk og 0,47 ved overtryk.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 1

Bolig

Askerød Greve

Askerød – bedre end sit rygte

Butikscenter

Føtex Holbæk

Et naturligt indslag i gadebilledet

Domicil

Haldor Topsøe

Modulbyggeri med facadetvist

Skole

Høng Skole

Fremtidens farverige folkeskole

Domicil

KPMG

Af Gaudíske dimensioner

Parkeringshus

Lego

Lego’s nye P-klods

Domicil

NNIT

Novo Nordisk med dobbelt H

Domicil

OJD Trading

En dyd af detaljen

Bolig

Sejlet

Storslået udsigt på havnefronten

Uddannelsescenter

Skagen Skipperskole

Skumbrust skipperskole

Skole

Skolen på Islands Brygge

En skole bliver til

Sundhedscenter

Thors Bakke

Thors Bakke – en by i byen