Professionshøjskolen Metropol

:
december 2008

Ved hovedindgangen løfter skolen de tunge yderskørter og lader den forbipasserende få et indblik i den hektiske aktivitet, der udgøres af elever på syv forskellige uddannelsesinstitutioner som bygningen rummer. Facaderne er Schüco profiler med energiglas leveret af Glasbyggerne.

I den sydlige ende, afbrydes den slyngede bygningsmasse af en 15 m bred portal, som skiller hovedbygningen fra gymnastiksalene. Sammenhængen er dog smukt understreget af en række bastante søjler.

Når du træder ind i bygningen, møder du Agora – her findes alle uddannelsers fællesinteresser som auditorier, studieadministration, bibliotek og kantine.

Skolen rummer et af Københavns største auditorier med plads til over 500. Salen kan tilmed deles på midten af store lyddæmpende vægge fra Habila og anvendes simultant. AV-udstyr er leveret af AV-Huset A/S.

Maden fra den store fælles kantine kan indtages i to plan, som er forbundet visuelt ved at fjerne dele af dækket.

Skolen rummer lokaler af mange forskellige størrelser, hvilket giver en hvis fremtidssikring. Disse to klasselokaler kan hver rumme 40 elever, men kan slås sammen til det dobbelte.

previous next

Miljørigtig undervisningsfabrik

CVU Øresund – en ny videnkatalysator udklækket i en ældre laboratoriebygning, en rå bygning med skulpturel facade

Byggefakta

Professionshøjskolen Metropol
Sigurdsgade 26
2200 København N
Danmark

Bygherre:
Den Flerfaglige Professionshøjskole
Arkitekt:
KHR Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
13800 kvm.
Byggesum: 
230 mio. kr.

I 2006 vandt KHR Arkitekter i samarbejde med Hoffman opgaven om at tegne en ny campusbebyggelse til det tidligere CVU Øresund, der skulle samle alle organisationens sundhedsfaglige uddannelser under et tag, med de synergi-effekter dette ville medføre. Projektet skulle ligge på den trekantede grund, der udskæres af Titan-, Sigurds- og Rådmandsgade, og meget gerne integrere den eksisterende, men begrænsede bygningsmasse på den golde grund, der ellers domineredes af Lundgaard og Tranbergs rå-æstetiske Industrikollegie fra 2004.

Et stykke urbanisering

Området var siden slutningen af 1930’erne præget af småindustri og mindre kontorbygninger i 1 eller 2 etager, hvis liv blufærdigt lå trukket væk fra gaden, og området blev igennem et halvt århundrede slidt kraftigt ned af en industri der indbefattede værksteder, med autoservice, støberier, en kapselfabrik, et bogtrykkeri, eddikebrygning, en skotøjsfabrik, en mineralvandsfabrik og et klokkestøberi. Så meget desto mere er projektleder for bygherren, Kurt Pedersen, i dag meget stolt af byggeriet og for, hvad det kan komme til at betyde for lokalområdet:

- Med vores nye bygninger lægger vi et godt stykke til urbaniseringen, og vi opsluger den største af de grunde, der har haft småindustrier og som uden tvivl havde set bedre dage.

Og bedre dage havde området set. Det var nemlig her i Titangade, at en panserværnsraket for 12 år siden startede den fatale rockerkrig, da Hells Angels rockerborg blev angrebet. Rockerborgen er siden blevet revet ned og det er blandt andre disse kvadratmetre, der huser bydelens nye livsnerve.

Udfordrende opgave

Set fra luften ligger den nye skole sig som en slynget struktur med et knæk på midten, på den nordvestlige del af den trekantede grund.

Jakob Birk Nielsen fra KHR Arkitekter fortæller:

- Der var i lokalplanen lagt op til en karrébebyggelse, som skulle bygges helt ud til fortovslinjen ligesom det ses med kollegiet i Rådmandsgade. Men skulle man bygge i en rimelig højde ville kvadratmetrene ikke række, da bebyggelsesprocenten kun var på 110. Vi ville ikke kunne nå hele vejen rundt, så der var et stort modsætningsforhold, der gjorde det svært at få regnestykket til at hænge sammen. Derudover spurgte vi os selv, om vi skulle lave en kompakt skole eller en mere aflang, med et centrum man går ud fra, og i så fald, hvordan får man en lang formation til at fungere i dagligdagen?

Multianvendelighed

Hos bygherren havde man også mange overvejelser omkring kravene til det nye byggeri, Kurt Pedersen beretter:

- Vi prøvede at afdække, hvad vores behov ville blive, og hvilke funktioner, vi gerne ville have. Vores bestyrelse vedtog en række overskrifter for det, vi gerne ville. Disse overskrifter lød blandt andet på, at vi gerne ville have den studerende i centrum, have en fleksibilitet og en multianvendelighed i vores byggeri, og på den måde få nogen grad af fremtidssikring. Dette er vigtigt, da vi er en lang række forskellige uddannelser med hver vores pædagogiske tradition og praksis. Men også at vi gerne vil arbejde med uddannelse aktivt fremadrettet, sådan at vi skaber nogle rammer for pædagogisk udvikling, snarere end at rammerne begrænser os. Derudover måtte det nye byggeri selvfølgelig meget gerne forholde sig fornuftigt til vores eksisterende bygningsmasse på grunden og gerne skabe en række opholds- og ankomstpladser.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen