Multihus - Nærum Gymnasium

:
september 2015
Multihus - Nærum Gymnasium - Front

Nærum Gymnasiums nye multihus er udformet som en ellipse. Huset er tegnet af Dall & Lindhardtsen A/S.

Multihus - Nærum Gymnasium - Gangbro

På sydsiden er der en gangbro til indgangen. J. Langkjær Stålbyg A/S står bag og har endvidere lavet stålkonstruktionen til solcelletaget.

Multihus - Nærum Gymnasium - Trappe

80 pct. er støbt in situ, heriblandt trappen op til 1. sal.

Multihus - Nærum Gymnasium - Indvendigt

Multihuset har en fælles kerne, som de øvrige lokaler er bygget op omkring. Udenfor bliver der anlagt en kombibane af Brdr. K. Hansen A/S.

Multihus - Nærum Gymnasium - Omgivelser
Multihus - Nærum Gymnasium - Tag

Taget består af to dele. Et sedumtag med en ‘hat’ beklædt med solceller. Dronefoto af Ole Heiselberg.

Multihus - Nærum Gymnasium - Balkon

De mange skæve former er lykkedes for IC arkitekter as og EK Entreprise at føre næsten kompromisløst ud i livet i forhold til de oprindelige tegninger.

Multihus - Nærum Gymnasium - Skabe

Et rum med fleksible aflåste skabe, der kan hver i sig kan bruge af alle elever med deres egne koder. Rummet ligger i underetagen/kælderen og er tilknyttet fitnessrummet og yogarummet, når kroppen skal trænes.

Multihus - Nærum Gymnasium - Undervisning

Et af undervisningslokalerne er et dobbelthøjet rum, hvor man fra 1. salen kan kigge ned til de studerende.

previous next

Geometriens hus

Nærum Gymnasium har udvidet med et ellipseformet Nyt Multihus

Byggefakta

Multihus - Nærum Gymnasium
Nærum Hovedgade 30
2850 Nærum
Danmark

Bygherre:
Nærum Gymnasium
Bygherrerådgiver:
Dall & Lindhardtsen A/S, EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Arkitekt:
Dall & Lindhardtsen A/S, IC Arkitekter AS
Totalentreprenør:
EK Entreprise A/S
Ingeniør:
Balslev A/S, EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Areal:
2258 kvm.
Byggesum: 
35 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2014 - august 2015

Der er med meget stor sandsynlighed fløjet mange eder og forbandelser gennem luften under opførelsen af Nærum Gymnasiums smukke ellipseformet multihus. For når man vover sig ud i et byggeri af denne form, så kræver det regnestykke på regnestykke for at få alle brikker i puslespillet til at passe sammen. Ikke noget de begejstrede studerende som sådan lægger mærke til. De synes, at huset både er flot og lækkert. Men kigger man nærmere efter i krogene, så er det et hus med et utal af skæve mål lige fra granitfliserne på gulve, der alle er lagt samme modul/grid og derfor er skåret til i adskillige størrelser for at kunne passe til de alt andet end lige rum, som huset byder på, til de mange vinduer og glasvægge. Alt er dog udført i en stram modulering, så der kun er ganske få varianter af vinduestyper, men sammensætningen af typerne giver en stor variation i facadeudtrykket. De indvendige glasvægges elementer har ligeledes samme bredde alle sammen, men varierer i højden, hvor de følger de skrå lofter.

Et multihus, hvor der nærmest burdes undervises i geometri.

- Jeg har kun tidligere haft en sag, der var ligesom kompleks som denne. Det har krævet stor faglig dygtighed fra alle entreprenører, siger arkitekt Peter Ilsø fra IC arkitekter as, der roser arkitektfirmaet Dall & Lindhardtsen A/S, der har tegnet multihuset, for at have modet til at få ført et ellipseformet hus ud i livet.

IC arkitekter as har stort set uden kompromisser løftet opgaven med at få tegninger gjort til virkelighed. Og EK Entreprise A/S har været totalentreprenør på opgaven.

- Det er et meget matematisk hus, som har været ekstra svært at gå til. Der har bl.a. været landmålere i flere uger for at sikre formen, så det er fedt at høre de studerendes positive bemærkninger. Det er blevet tage rigtigt godt i mod, fortæller byggeleder Tina Fischer fra EK Entreprise A/S.

Fokus på helhed

Det ellipseformet multihus er opført på en tidligere boldbane tæt på gymnasiets øvrige bygninger. Der er bevidst taget hensyn til gymnasiet som en helhed, og derfor har der været fokus på brugen af materialer, der er identiske med gymnasiets øvrige bygninger. Kun selve formen er anderledes. Multihuset rummer undervisningslokaler, kontorer til lærerforberedelse, studievejledning og fitnessrum og yogarum.

Dall & Lindhardtsen A/S, som har tegnet projektet frem til og med udbud i totalentreprisen på projektforslag, har i en lang årrække være tilknyttet Nærum Gymnasium. I 2000 vandt arkitektfirmaet 1. præmie i en arkitektkonkurrence med netop Nærum Gymnasium, og har siden fortsat samarbejdet med gymnasiet.

Tankene om det nye multihus startede i foråret 2010 og har gennem en lang proces inklusive en ny lokalplan ført til den endelige udformning, som lå fast i efteråret 2013. Her var beslutning om, hvilke funktioner multihuset skulle rumme også fastlagt.

- På gymnasiet er der et cirkulært centralrum, Agoraen. Den funktionalitet kunne man godt lide fra gymnasiets side. Et fællesrum i midten og øvrige rum uden om. Den opbygning ønskede man gentaget i multihuset. Men selve grunden var ikke stor nok til en decideret rund bygning. Den var mere oplagt til et ellipseformet hus. Gymnasiet består jo af flere geometriske bygninger, og denne kunne så tilføje en ny form. Grundet sin form syner den faktisk lille i forhold til omgivelserne, fortæller arkitekt Kjeld Knudsen, adm. direktør hos Dall & Lindhardtsen A/S, og fortsætter:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Aarhus Friplejehjem

Bløde former og farver til de ældre

Domicil

Alfa Laval Aalborg

Bæredygtigt domicil med maritimt præg

Kontorhus

Bestseller

Arkitekturens haute couture

Uddannelsescenter

Campus Aarhus C, VIA University College

Uformelt undervisningshus i robuste rammer

Produktionsanlæg

Danmark Protein

Stålsat proteinfabrik i Nr. Vium

Museum

Danmarks Rockmuseum

Et museum for fuld musik

Biograf

Field's

Da biffen kom til Ørestad

Shoppingcenter

Frederiksberg Centret

Shopping på nudansk

Bolig

Harbour Park

Byboer søger sundudsigt

Domicil

Innovest

Cirkulært domicil i naturlig harmoni

Skole

Kirkebjerg Skole

Læring i landsbyen

Hospital

Psykiatrisygehuset GAPS

Fokus på sikkerhed og komfort

Uddannelsescenter

Syddansk Universitet TEK

Mange huse under et enkelt tag

Transportcenter

Trafiktårnet Øst

Nyt vartegn for Banedanmark

Offentlige kontorer

Varde Rådhus

Moderne rådhus til tiden

Forskningscenter

Videnbyen i Cortex Park

Forskerpark med indbyggede overraskelser