IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

:
december 2011

Hærdet, lamineret glas med silketryk giver facaden på IT-hjørnet en interessant skyggevirkning, der er i bevægelse i takt med lysets påvirkning hen over dagen. Bo-glas A/S har specialproduceret i tæt samarbejde med arkitekt Jørn Schütze.

Siddebalkoner på stueetage og første tage giver de studerende mulighed for at trække sig ud af mængden og få arbejdsro. Balkonerne, som er friholdt af facaden, svæver henover den underliggende etage og bevarer lys og luftgennemstrømning.

Rundt omkring i bygningen er der skabt forskellige siddemiljøer, der indordner sig det grundlæggende koncept om kontrast. Højt mod lavt, hårdt mod blødt. Duba-B8 har leveret møblerne til alle de åbne områder.

Biblioteket på første etage har fået sin egen lille ø oven på auditoriet – man træder et par skridt ned fra selve etagen, hvoromkring undervisnings-, seminarlokaler og siddebalkoner er placeret.

Auditoriet er indrettet med den sidste nye teknologi, bl.a. med skærme foran forelæseren, som kan følge med i sine egne tavlenotater. Alt interiør er holdt i birketræ, inklusive gulvet fra Woodfloor A/S.

Vindeltrappen fra underetage til første etage er et iøjnefaldende element, som tilfører byggeriet både tyngde og elegance.

previous next

IT-center med rummelig kontrast

IT-hjørnet i Århus Nord, er nyeste skud på stammen i det samlede IT Katrinebjerg, der i forvejen omfatter IT-Parken og IT-Forskerparken

Byggefakta

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg
Finlandsgade 21
8200 Århus N
Danmark

Bygherre:
FEAS A/S
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Arkitekt:
Jørn Schütze K/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
Dampa ApS, HB Trapper & Stål A/S, Woodfloor AS
Areal:
8600 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2010 - september 2011

- IT kan altid bruge mere plads, fortæller arkitekt Jørn Schütze fra Arkitektfirma Jørn Schütze med et smil, som forklaring på det nye byggeri, der er sidste nye udvidelse af Institut for Medievidenskabs-, DAIMIs- (Datalogisk Institut) og Alexandra Instituttets faciliteter.

Huset, der skal benyttes til forskningsenheder, undervisning, samlingspunkt og arrangementer for de omkringliggende uddannelsesinstitutioner, ligger ved siden af det eksisterende IT-byggeri og rejser sig fra parkeringspladserne under jorden, op i fem etagers højde. Et ambitiøst byggeri med et levende formsprog og inspirerende rammer for stedets studerende.

Reflekterende rammer

- Der er i sin arkitektoniske helhed arbejdet bevidst med et komprimeret bymæssigt tema. Stræder, porte, passager og broer, som fletter sig ind og ud imellem hinanden og giver mange forskellige oplevelser og muligheder, fortæller arkitekten.

- Et modstykke til storebroren Århus Universitet, som er mere åbne og mindre enheder lagt ud i en have, fortsætter Jørn Schütze.

Visionen er, at de studerende på IT-hjørnet skal komme for at lære og interagere med hinanden, men omgivelserne skal også gerne have den effekt, at de har lyst til at blive hængende efter ‘lukketid’.

Facaden domineres af store vinduespartier med gode ventilationsmuligheder i toppen. Disse er kombineret med et Bo-safe 6+6 hærdet lamineret glas med et mønstret silketryk, monteret på en hvid beton baggrund. Bo-glas A/S har været leverandør og har udviklet produktet i tæt samarbejde med arkitekten.

- Det har været en spændende proces, og efter flere tests med forskellige mønstre fandt vi frem til det, der – alt efter lysets påvirkning – giver den mest dynamiske skyggeeffekt oven på den hvide beton, fortæller Peer Bertelsen fra Bo-glas A/S.

Detaljen er videreført ved porten ind til en indre gård, hvor uplights i belægningen i de mørke timer gør portloftets glasplader til reflektor for lyset og giver lethed til området.

Vægt på kontraster

IT-hjørnet er et åbent decentralt byggeri uden en decideret hovedindgang. Man går ind hvor det passer én bedst, og uanset hvilken indgang, man benytter i under- eller stueetagen, bemærker man som det første auditoriet. Det står som en fritstående kerne, der skærer sig op gennem en udskåret firkant i gulvet fra underetagen og indtager naturligt pladsen som det markante centrum i bygningen.

Det let buede rum, der er tilgængeligt fra både under- og stueetagen, er ud- og indvendigt beklædt med striber af kraftige afstandslagte stave i ahorntræ, som giver karakter og rent praktisk er med til at opfylde de akustiske krav i så stort et rum. 240 mennesker er der plads til i det klassisk opbyggede auditorium, hvor behagelige klapstole og dertilhørende små klapborde i ahorntræ er med til at give en varm og rar stemning. Træsorten går igen i gulvet, en FSC-certificeret massiv stavparket leveret af Woodfloor A/S.

Her i rummet oplever man på tæt hold et af delelementerne i arkitekt Jørn Schützes tanker om kontrast i byggeriet, som det gennemgående tema. Det har han på alle etager virkeliggjort ved hjælp af det varme mod det kølige – træet som her mod stålet på bl.a. trapperne. Det lige mod det runde, det lyse mod det mørke og det lave mod det høje.

- Det er den måde tingene kommer til at pulsere på, fortæller Jørn Schütze.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 4

Domicil

Blue Water Shipping

Tilbage til rødderne

Ungdomsbolig

Camp Logos Delta

Fra Alpha til Delta

Uddannelsescenter

Campus Randers

Skulpturelt byggeri indrammer ny plads

Uddannelsescenter

Campus Skejby

Terrasseret campus

Skole

Det Lille Univers

Moduler til de små

Plejecenter og genoptræning

Digterparken

Etageinstitution på skovbund

Kontorhus

Hauser Plads

Altovasen på Hauser Plads

Skole

Herningsholm Gymnasium

Gymnasiets grønne linje

Skole

IBC Fredericia

En længe af lærdom

Sport

Idrætshal, Brøndby

Idræt i rødt

Uddannelsescenter

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

IT-center med rummelig kontrast

Kontorhus

Karberghus

Kontrastrig modernisme

Domicil

PR Electronics

Produktiv knopskydning

Bolig

Skelagergårdene

Gårdmiljøer i ny forklædning

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Forberedt for udeliv

Skole

Tornbjerg Gymnasium

Ny rummelig positur

Butik

Torvehallerne KBH

Tagdækket torveliv

Uddannelsescenter

UCR Roskilde - Slagteriskolen

Frit udsyn til faglig stolthed