Sundheds- og kvarterhus

:
oktober 2012

Sundheds- og kvarterhuset markerer sig med mørk beton, vinduesbånd med træfelter og gennemgående glas i underetagen.

Deko fuldglasvægge er brugt som adskillelse af lejemålene.

Stander i børstet ædelstål indhyller adgangskontrollen fra Siedle Nordic.

previous next

Sundhed i kvarteret

Tre boligblokke veg pladsen for lyst og luftigt multifunktionelt klinikhus, der har givet et socialt boligbyggeri centrum og identitet

Byggefakta

Sundheds- og kvarterhus
Fyrkildevej
9220 Aalborg Ø
Danmark

Bygherre:
Region Nordjylland, Aalborg Kommune, Himmerland Boligforening
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S, KPF Arkitekter A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
ISC Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, Siedle Nordic
Areal:
7700 kvm.
Byggesum: 
127 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2011 - juli 2012

Nytænkning i såvel placering som udformning  og finansiering: Sundheds- og kvarterhuset i Aalborg Øst er på flere område et bemærkelsesværdigt byggeprojekt, der kan inspirere regioner, kommuner og boligselskaber til at gå nye veje.

I et tætbebygget boligområde med over 1000 lejligheder er der gjort plads til at opføre en centerbygning, som de fleste andre steder ville have været forbeholdt butikker og forlystelser. I Aalborg Østs tilfælde er varen sundhed. Her kan man købe sin medicin på et apotek, gå til sin praktiserende læge, fysioterapeut, hudlæge eller sundhedsplejerske, blive behandlet på et ambulatorium eller træne i fitness- og motionscenter. Også mødelokaler og andre offentlige funktioner som nærpoliti finder man blandt husets 15 lejemål.

Den indre sløjfe

Arkitektfirmaet C. F. Møller A/S i Aalborg har givet huset en indre form som en sløjfe for at mindske gåafstande og gøre det let at orientere sig. Man følger et bredt centerstrøg, muntret op med sjove italienske legedyr og finurlige plaststole. Tilgængeligheden er prioriteret højt med brede trapper og gangforløb kombineret med  elevatorer og lifte samt store, handicapindrettede toiletter med pusleborde.

Sløjfeformen skabes  af gårdrum udformet som skæve firkanter.  Stort set overalt i byggeriet kan man orientere sig mod omgivelserne, og der er udgang til grønne gårdrum i stueplan og tagterrasser på førstesalen, hvor de træbelagte arealer veksler med begrønnede tagflader.

Himmerland Boligforening, som er  Aalborg største med 5.300 lejemål og 1.500 på tegnebordet eller under opførelse, gav i første omgang slip på 46 af slagsen, da projektet skulle realiseres. De var placeret i tre utidssvarende blokke på grunden, og totalentreprenøren A. Enggaard A/S måtte have nedrivningen af dem med i sit tilbud.

- Vi startede nedrivningen 1. maj 2011 og kunne tage fat på jordarbejde, kloakering og betonfundamenter 1. juli. I september fulgte montage af betonelementer. Huset er i princippet bærende fra facade til facade, fordi gårdhaverne reducerer bygningsbredden. Derved har vi kunnet operere med lette skillevægge, som kan imødekomme ændringskrav fra nye lejere, og alle installationer er ført over lofterne, fortæller projektleder Benny Pedersen, A. Enggaard A/S i Aalborg.   

Skæv geometri og glas i facader

Konstruktionsmæssigt var der dog en del at arbejde med  for ISC Rådgivende Ingeniører A/S. Husets skæve former var en udfordring, men det lykkedes langt hen ad vejen at benytte gængse løsninger til elementsamlinger.

– Da der er store vinduesåbninger stort set hele vejen rundt, og da man så vidt ønskede at friholde skillevægge fra bærende funktioner, måtte vi sammen med entreprenørerne udvikle et skjult beslag, som kan trække kræfterne ind mod bagvæggene, der er forbundet med en række bjælker. Endvidere er der langs frontfacaden udvendige søjler, som understøtter en stor udkragning, siger projektleder Bjarne Ibsen, ISC Rådgivende Ingeniører A/S i Svenstrup.

Installationsmæssigt er det mest bemærkelsesværdigt, at centerstrøget brandsikres ved sprinkling af glasset – en løsning som blev valgt i samråd med Aalborgs brandinspektør.

Alt facadeglas er i øvrigt monteret af Hvidberg Alufacader, der har haft Scanglas A/S som leverandør af ca. 300 kvm Climatop Ultra N og 100 kvm solafskærmet Cool-Lite SKN 174, begge typer med varmkant for at imødegå kuldebroer. Indvendige glasvægge, som ses i flere af lejemålene, er brandsikrede produkter fra Deko loft + væg p/s. Der er benyttet Deko fuldglasvægge, type FG Fire.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Bistrupvang

Stilfuldt plejecenter med sprøde detaljer

Sport

Dybbøl-Hallen

Sportshal på de gamle skanser

Bolig

Emiliedalen

Variationer over hvide boliger med glas og zink

Uddannelsescenter

Handelshøjskolen Aarhus

Transparent multirum i stram teglskal

Domicil

Krifa Aarhus

Blikfang til svungne facadebånd

Bolig

Lyngby Søpark

Langtidsholdbare boligblokke i Lyngby

Kulturcenter

Magion

Magien slippes løs i Grindsted

Bolig

Seminariebyen

Sammensat seminarieby

Skole

Skolen på Bülowsvej

Det magiske kvadrat

Bolig

Staarupvej Boligbyggeri

Kant på indpassede boliger

Sport

Stevnsbadet

I pagt med særegen natur

Bolig

Søtoften

Passivhuse med dobbelt ankomst