Ørestad Skøjtehal

:
september 2016
Ørestad Skøjtehal - Facaderne

Facaderne på Ørestad Skøjtehal er levende med kontrasten mellem træ, store vinduespartier og en speciel islignende beklædning med jernfri glasprofiler – sidstnævnte leveret og monteret af A.S. Facader Aktieselskab.

Ørestad Skøjtehal - Hallen

Skøjtehallen er i første omgang udstyret med 750 tilskuerpladser, men konstruktionerne er allerede forberedt til flere, bl.a. på en løbegang i højden rundt om hele banen.

Ørestad Skøjtehal - Indvendige rum

Gennemsigtighed og åbenhed er kodeordene, både udadtil og i de indvendige rum, hvor funktionerne fletter sig ind i hinanden for at skabe en dynamisk og indbydende ishockeyklub.

previous next

Funktionelt sportspalads

Hos den nye Ørestad Skøjtehal er bæredygtighed og funktionalitet sat i højsædet, uden at der er gået på kompromis med arkitekturen

Byggefakta

Ørestad Skøjtehal
Hannemanns Allé 14 a-b
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Københavns Kommune
Totalrådgiver:
Christensen & Co Arkitekter A/S
Arkitekt:
Christensen & Co Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Wessberg A/S
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2015 - august 2016

Idéen om, at man skal kunne aflæse en bygnings funktion i facad­erne, enten direkte eller metaforisk, er ikke ny, men det er ikke en grundidé, der altid lykkes rent arkitektonisk. Det gør det imidlertid i den nye Ørestad Skøjtehal, der i sin grundform er et nøgternt rektangel, der i princippet kunne huse snart sagt hvilken som helst funk­tion. Men facaderne lader på meget elegant vis ane den indvendige is, der spiller hovedrollen i huset.

Københavns nye skøjtehal er placeret i Ørestad Syd i det nye Arena­kvarter, der er opkaldt efter områd­ets største og mest dominerende byggeri, multihallen Royal Arena.

To nye haller

Da Københavns eneste skøjtehal, den gamle Østerbro Skøjtehal fra 1975, blev revet ned i 2008 i forbindelse med en udvidelse af Parken, var det tanken, at der skulle opføres en ny, men det projekt blev lagt i mølposen på grund af den økonomiske krise. En midlertidig boblehal ved Østre Gasværk har været anvendt i mellemtiden. Den gamle skøjtehals brugere i form af Københavns Skøjte Forening KSF og ishockeyklubben Copenhagen Lions har fra starten været med i processen omkring udviklingen af den nye skøjtehal, der altså er endt med at ligge i Ørestad.

Københavns Kommune er bygherre på projektet, der er tegnet af Christensen & Co Arkitekter A/S, mens C.C. Contractor A/S har været hovedentreprenør.

– Vi har bygget Kvik Hockey Arena i Herning med to baner, og der ligger også et banesystem i Jyske Bank Boxen, og når man kommer fra en ishockeyby, som vi gør, så er det superfedt at få lov at bygge endnu en ny bane, siger projektchef Poul Nielsen fra C.C. Contractor.

– Vi har i de tidligere projekter og konkurrencer, som vi har deltaget i, samarbejdet med det finske firma Prorink, der leverer den grundlæggende isteknik og installationer, og da vi har lavet de tidligere projekter i totalentreprise, krævede det selvfølgelig en omstilling af vores arbejdsprocesser, når vi får en opgave, hvor der allerede ligger et hovedprojekt fra arkitekt og ingeniør, forklarer Poul Nielsen.

Landinspektørarbejdet gennem hele forløbet har været varetaget af Tvilum Landinspektørfirma A/S:

– Vi har lavet de oprindelige opmålinger og tilvejebragt projektgrundlaget for byggeriet, ligesom vi har foretaget hovedafsætning til bygningen og har stået for alt den løbende afsætning af modullinjer og afsætning til konstruktioner for bygherren og entreprenøren, siger Børge Tvilum fra firmaet.

– Vi er vant til at løse specielle opgaver, og vi har i øvrigt også stået for alt landinspektørarbejdet på arenaen ved siden af, forklarer Børge Tvilum.

Lang brugerproces

– I stedet for at lave en traditionel arkitektkonkurrence ønskede kommunen en proces, hvor vi udviklede programmet sammen med brugerne, fortæller Thomas Nørgaard, der er partner i arkitektfirmaet Christensen & Co.

– Vi lavede sammen med kommunen og brugerne en prissat, prioriteret liste over, hvilke facili­teter, der var need to have og nice to have. Da det er en ny klub, så var det måske ikke i første omgang nødvendigt med tilskuerpladser til ca. 2.000 – til gengæld har vi så valgt en banestørrelse, hvor man kan spille internationale kampe, så banen også kan understøtte arena­en, hvor der skal være ishockey-VM i 2018. Da hallen ikke kan udbygges på grund af lokalplanen, har vi forberedt den til indvendige udvidelser og add-ons i form af bl.a. ekstra toiletter, en løbegang til tilskuere i hallen, flere tilskuerplads­er og udvid­et teknikrum, forklarer Thomas Nørgaard.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 4

Skole

Aabybro Skole

Skole med levende tagkonstruktion

Ungdomsbolig

Aurora

Ungdomsboliger i siloens tegn

Ungdomsbolig

Cortex Park

Cool og rå boliger for unge

Uddannelsescenter

DTU Biosustain, bygning 220

Forskudte planer til forskning

Uddannelsescenter

DTU, bygning 303A

Auditorier i totalmodernisering

Skole

Frederiksbjerg Skole

Skole som terrasseret monolit

Bolig

Frikvarteret

Landsby all inclusive

Hotel og konference

Hotel Fårup

Hotel i forklædning

Bolig

Langkærparken

Trætte boligblokke i Tilst fik nyt liv

Kontorhus

MultiFlex Office

Fremtiden er fleksibel

Kontorhus

Plaza II og III, Pandora

Havnens smykkeskrin

Offentlige kontorer

Retten i Aarhus

Historisk retsbygning respektfuldt renoveret

Offentlige kontorer

Retten i Svendborg

Retten er sat med havkig

Ungdomsbolig

Slagtehusene, 1. etape

Ungdomsboliger i historiske slagtehuse

Sport

Ørestad Skøjtehal

Funktionelt sportspalads