Sønderlandsskolen

:
september 2017
Sønderlandsskolen - legeplads

Sønderlandsskolens elever har taget rigtig godt imod det nytænkte skolemiljø. Navnlig den store legeplads på taget er populær.

Sønderlandsskolen - transparans

Skolen har fået mere transparens og lys, og her er forskellige steder hvor eleverne kan slå sig ned i grupper

Sønderlandsskolen - trappe

På den nye version af Sønderlandsskolen har man udnyttet pladsen på en måde, så f.eks. trapper, vindueskarme og tagareal anvendes til både siddepladser, hyggelige nicher hvor man kan mødes og være social eller samarbejde om skoleopgaver.

previous next

Spektakulær legeplads  på taget

Sønderlandsskolen i Holstebro har efter sammenlægningen af to lokale skoler i 2012 været igennem ombygning, tilbygning og renovering

Byggefakta

Sønderlandsskolen
Sønder Allé 25
7500 Holstebro
Danmark

Bygherre:
Holstebro Kommune
Totalrådgiver:
Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S, Søren Andersen Arkitekter A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
7400 kvm.
Byggesum: 
130 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2014 - juli 2017

Sønderlandsskolen har til det nye skoleår slået dørene op for elever og lærere, som har glædet sig meget til at tage de nye faciliteter og omgivelser i brug. Det er et helt nyt skolemiljø, som er blevet virkeliggjort i sine fysiske rammer ud fra nogle specifikke visioner om et pædagogisk program, der understøtter varierede tilgange til indlæring og trivsel.

Nysgerrighed og bevægelse

– Vi er fascinerede over dagligt at kunne opleve den måde, hvorpå Arkitektfirmaet Kjaer & Richter har fortolket vores flerårige tanker og ønsker om, hvordan vores skole skal være. Siden Nørrelands- og Sønderlandsskolen i 2012 blev lagt sammen til én skole, Sønderlandsskolen, har vi arbejdet på et visionært pædagogisk program, der lægger op til nysgerrighed og aktiv bevægelse, transparens og forskelligartede indgangsvinkler til læring. Nu ser vi i praksis, hvordan det er lykkedes at få indarbejdet vores visioner og drømme, så de bliver til virkelighed på den nu tre-sporede skole her i Holstebro. Vi er entusiastisk gået i gang med at lære at bruge de nye faciliteter, og det var en stor fornøjelse at tage imod de spændte elever ved skoleårets start for nylig. Vi oplever, at børnene er glade, og vi ser, at de udviser stor lyst til at folde sig ud i de nye og spændende rammer i skoledagen, siger skoleleder på Sønderlandsskolen, Maria Braae, og fortsætter:

– Det mest spektakulære er nok den store legeplads på taget, fortsætter Maria Braae. – Her er der masser af legeredskaber og muligheder for leg og fysisk udfoldelse, og børnene er vilde med det. Jeg synes det er en genial løsning, hvor eleverne på trods af skolens beliggenhed midt i byen herved får et stort udeareal at bevæge sig på. Indenfor er her ikke så mange lange gange, som man ellers traditionelt ser på mange større skoler. I stedet er her stor transparens, små hyggelige kroge og nicher, siddetrapper og brede vindueskarme med siddeplads. Hver årgang har egen indgang samt egen garderobe, hvor alle elever nu skal stille deres sko, når de møder ind, og iføre sig indesko.

Byggekoordinator Kaj Møller Andreasen hos Holstebro Kommune udtaler:

– Oprindeligt var byggeprojektet, der omfatter delvis nedbrydning, renovering samt opførelse af nye bygninger og tilbygninger på skolens grund og på nye arealer, tænkt at forløbe i to etaper. Men det blev undervejs besluttet at slå etaperne sammen til én. Kun to mindre, eksisterende bygninger fra 1970’erne er bevaret og renoveret, resten er nyt. En ny sportshal i forbindelse med skolen er omfattet af projektet og er opført på den anden side af jernbanetunnelen, hvor børnene kan gå igennem.

Hos Kjaer & Richther beskriver man projektet som en udbygning og pædagogisk opdatering af Sønderlandsskolen med tre spor, musikskole, juniorklub og ny idrætshal. Den overordnede idé har været at udnytte skolens bygninger på en måde, så der skabes de bedst mulige udearealer, og bygningen beskrives som voksende ud af terrænet, hvor den griber fat i udearealerne med sine trapper og ramper kulminerende med det rekreative taglandskab. Skolens torv omdannes efter skoletid til et ”byens kulturhus”.

Funktionalitet

JTI Gulventreprise A/S har til Sønderlandsskolen leveret store gulvarealer, og Per Bøttzau fortæller, at der er tale om bløde, fleksible polyurethan-gulve uden samlinger. Denne gulvtype svarer lidt til linoleum, dog er der her fire mm gummimåtte under på anden- og tredjesalen af hensyn til dæmpning af trinstøj, og i multihallen er der seks mm gummimåtte under på grund af sportsaktiviteterne dér. 

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 4

Sport

Aabenraa Multiarena

Dynamiske rammer  for fysisk aktivitet

Hotel og konference

Cabinn Metro

Langtid til lavpris

Bolig

Grønnedalsparken

Grøn boligfornyelse

Bolig

Grønttorvet Valby

Forår på Grønttorvet

Hotel og konference

Hvidbjerg Strand Feriepark

Strandhotel i første klitrække

Sport

Jysk Park

Stadion med elegante krumninger

Kulturcenter

Køge Kyst

Køges bagside  bliver til forside

Offentlige kontorer

Middelfart Rådhus

Nyt rådhus i svævende formsprog

Domicil

Mærsk Domicil

Maritim identitet ved havnen

Domicil

Orbicon A/S

Ægte grønt

Bolig

Pærelunden

Fart på Trekroner

Offentlige kontorer

Storstrøm Fængsel

Stjerneformet fængselsby

Skole

Sønderlandsskolen

Spektakulær legeplads  på taget

Bolig

Tibberupparken afd.6

Almene boliger i fællesskabets tegn

Hotel og konference

Wakeup Aarhus

Oliemøllen blev til moderne hotel