Munkegårdsskolen

: december 2009

Munkegårdsskolen : Munkegårdsskolen går under jorden
  • Munkegårdsskolen
  • Munkegårdsskolen - skolegård
  • Munkegårdsskolen - PUC
  • Munkegårdsskolen - køkken
  • Munkegårdsskolen - toilet
  • Munkegårdsskolen - klassværelse
  • Munkegårdsskolen - flexrum

Munkegårdsskolen går under jorden

Byggefakta

Munkegårdsskolen
Vangedevej 178
2870 Dyssegård
Danmark

Bygherre:
Gentofte Kommune
Bygherrerådgiver:
Grontmij / Carl Bro A/S
Arkitekt:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Andre aktører:
Hoffmann A/S, NCC Construction Danmark A/S, Jönsson a/s, Emil Nielsens Smedeværksted, Marianne Levinsen Landskab ApS
Areal:
10.100 kvm
Byggesum:
Ikke oplyst
Javascript is required to view this map.

Find andre byggerier på oversigtskortet

Et nyt parterre under jorden giver mere plads til elever og personale på Munkegårdsskolen i Gentofte. Skolen er samtidig blevet forynget igennem en renovering.

Man kunne fristes til at sige ’fingrene væk’, når der skal pilles ved allerede eksisterende arkitektoniske perler – som f.eks. Munkegårdsskolen i Gentofte, der er et af Arne Jacobsens hovedværker. Men som så mange andre skoler rundt om i landet, er der både brug for renovering og ofte mere plads, hvis man gerne vil have en moderne skole med moderne faciliteter. Og det har Munkegårdsskolen fået – selv om begrebet ‘fingrene væk’ rent faktisk er nøje fulgt. Skolen er nemlig fredet, og det sætter en hel del begrænsninger.

- Vi har fra start haft nogle store bindinger, fordi skolen er fredet, men det har vi opfattet som interessant og gjort, at vi har skullet tænke mere utraditionelt, men samtidig stadig nyskabende uden at være tynget for meget af skolens status, siger arkitekt Jimmy Richter Lassen fra Dorte Mandrup Arkitekter.

Nutiden banker på

At skulle ind og ‘pille’ ved et værk af en af Danmarks mest respekterede arkitekter har ikke skabt de store bekymringer hos arkitektfirmaet.

- Naturligvis har man respekt for sådan et byggeri, men vi har så valgt en løsning, hvor vi har bygget under jorden. Derfor har vi ikke været så optaget af at bygge noget, der minder om skolens nuværende udtryk. Vi har dog fulgt husets flow, men vil også gerne bringe det op til nutiden, forklarer Jimmy Richter Lassen.

Og det er sket ikke mindst takket været Gentofte Kommune, der har været bygherre. Kommunen har både været visionær, risikovillig og haft modet til at etablere det underjordiske læreringsrum, der også rummer en danmarkspremiere i parterrets toiletområde.

Plads under jorden

Men inden vi når til danmarkspremieren, tager vi et kig udefra. For her virker det ikke umiddelbart som om, skolen har fået mere plads, netop fordi der ikke er bygget til den eksisterende skole, men bygget under. Fire hvide kvadratiske værn i skolegården vidner dog om, at noget er anderledes. Der er ganske enkelt ‘huller’ i gården, hvor lyset kan trænge ned til den nye tilbygning under jorden.

Køb magasinet med denne artikel

Denne artikel er oprindeligt publiceret i magasinet Byggeplads.dk 2009 nr. 5.

Vi har stadig nogle få eksemplarer af Byggeplads.dk 2009 nr. 5 tilbage.

Bestil Byggeplads.dk 2009 nr. 5 her

Læs om andre byggerier omtalt i Byggeplads.dk 2009 nr. 5: