Skattecenter Nordsjælland

:
september 2008
Facaden på den nye tilbygning til Skattecenter Nordsjælland er hele 108 meter lang og lige som en hovedlineal.
Her ses hvordan den ene længe af den eksisterende bygning skærer sig ind i den nye blok, og næsten helt frem til facaden.
Skiferfarvede vinduespartier og sålbænke i naturskifer glider næsten i et, men hårdttræsrammer på de gående vinduer introducerer en velkommen afveksling.
Den lange glasgang forbinder den nye bygning med en af de eksisterende lave betonbygninger, som tidligere fungerede som garage. I baggrunden skimtes den anden og dobbelthøje forbindelsesgang, som ligger i forlængelse af borgerserviceområdet.
I den dobbelthøje mellemgang, der også fungerer som venteområde for borgerservice er placeret et cylinderformet møderum, der med sin knaldrøde farve står i kontrast til den ellers meget minimale farveholdning.
Kantinen ligger i zonen mellem det gamle og det nye hus, med den oprindelige ydermur som en massiv, men gennembrudt afgrænsning.
previous next

Stringent geometri til SKAT

En stor til- og ombygning har forberedt Skattecenter Nordsjælland i Fredensborg på fremtidens udfordringer og nye krav til borgerservice

Byggefakta

Skattecenter Nordsjælland
Kratbjerg 236
3480 Fredensborg
Danmark

Bygherre:
Dades A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
WR Entreprise A/S
Ingeniør:
Hansen, Carlsen & Frølund A/S
Areal:
3200 kvm.
Byggesum: 
50 mio. kr.

I 2005 fusionerede ToldSkat med de kommunale skatteforvaltninger, og blev til én stor landsdækkende skattemyndighed, SKAT, som servicerer borgere og virksomheder gennem 30 skattecentre fordelt rundt i landet.

Et af disse er Skattecenter Nordsjælland i Fredensborg. I forbindelse med den store omstrukturering af SKAT, blev det besluttet at udvide og ombygge SKATs eksisterende bygninger her, som ejes af ejendomsselskabet DADES. Opgaven tilfaldt WR Entreprise A/S, som også forestod ombygningen, da DADES overtog bygningerne efter energiselskabet NESA for fire år siden. Opgaven er løst i samarbejde med arkitektfirmaet Arkitema og ingeniørfirmaet HaCaFrø A/S.

Byggeriet omfatter 3.200 kvm etageareal, der har givet plads til 150 nye arbejdspladser, mødelokaler, rummelige borgerservicefaciliteter og større kantine. Der er desuden etableret 300 kvm kælder.

Sammenfletning af nyt og gammelt

Det eksisterende byggeri bestod af en toetages bygning, der knækker i en vinkel på 135 grader og en lav T-formet bygning tæt ved, som tidligere har fungeret som garageanlæg.

Den nye tilbygning er udformet som en enkelt 108 meter lang, rektangulær blok i to etager, der er placeret således, at den ene vinkel på det eksisterende hus skærer sig dybt ind i den nye bygningskrop. Fra denne udgår to forbindelsesgange i glas til den lave bygning således, at alle dele af det samlede byggeri er forbundet med hinanden.

Nuanceret facade

Trods sin længde virker den lange, snorlige facade ikke påtrængende eller tung, da den brydes af næsten bygningshøje vinduespartier i et vekslende modul. Partierne, der har rammer i skifergråt lakeret træ, er igen inddelt i mindre felter med enkelte gående vinduesrammer i hårdttræ som kontrast.

Ligesom den oprindelige bygning er den nye blok beklædt med en skalmur af teglsten, men der er valgt en mere brunlig og rustik sten fra Randers Tegl med betydelig farvevariation, hvilket giver en meget levende overflade, der yderligere bløder op på de store fladers stramme udtryk.

Andre detaljer er ikke bærende, murede søjler, som er trukket en anelse tilbage fra facadeflugten og gennemgående sålbænke i naturskifer.

Solafskærmning af de store vinduesarealer, som også genfindes på bagsiden af bygningen er udvendig, og klares manuelt fra kontorerne og elektrisk i fællesarealerne.

Moseagtig undergrund

Al beton under jordniveau er støbt in situ, mens facadeelementerne i præfabrikeret beton er fra Spæncom A/S. Taget er med tagpapbelægning med den nødvendige hældning og indvendig afvanding.

Tømrer- og snedkerfirmaet bgb a.s. har monteret vinduer, nedhængte lofter, døre og indvendige vægge af både glas og gips og udført andet snedkerarbejde som fodlister og afslutninger.

Under arbejdet med udgravning og fundament ventede der dog entreprenøren en ubehagelig overraskelse fortæller Mads Refshauge, akademiingeniør og medejer af WR Entreprise, som har været projektleder på byggeriet:

- Der var oprindelig ikke projekteret med pælefundament, men det viste sig, at området omkring indgangspartiet var så fugtigt og blødt, at vi udover tæppedræn under hele bygningen, endte med at skulle have 40 pæle á 18 meters længde rammet ned som pilotering. På trods af det overholdt vi tidsplanen – vi gik i jorden 1. februar 2007, og 1. april 2008 var byggeriet klar til overdragelse som lovet, siger Mads Refshauge.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 3

Domicil

Brdr. Hartmann

Emballagedomicil i tegl og glas

Butikscenter

Butikscenter Ringsted

Æstetisk funktionalisme

Bolig

Bøgebakken

Villaer og rækkehuse i skrånende variation

Bolig

City Husene

Højt til vejrs i Ørestad

Zoologisk have

Elefanthuset

Glaskupler til elefanterne

Skole

Ellekildeskolen

Ny skole i Sakskøbing med højt til loftet

Bolig og kontor

Hillerød Port

Nyt liv til den gamle CF-kaserne i Hillerød

Domicil

Jogros Catering

Kubistisk cateringdomicil

Domicil

KMD

Aalto-vase med huller

Kontorhus

LandbrugetsHus

Åben videndeling i LandbrugetsHus

Bolig

Lanternen

Bolig efter eget design

Shoppingcenter

Metropol

Diskret kæmpe føjer sig ind i Hjørring Centrum

Bolig

Metropolis

Skulpturel synergi

Domicil

Metroselskabet

Modulært domicil til Metroselskabet

Ungdomsbolig

Nobel Kollegiet

Kollegiansk hestesko med intim stemning

Sport

Park Vendia

Svømmehal med lange linjer

Butikscenter

Premier Outlets Center

Butikscenter med egen gågade

Bolig

Rødkilde Amtsgymnasium

Rødkilde Gymnasium update

Kontorhus

Saxo Bank

Ekspressiv bank med sundudsigt

Kulturcenter

Utzon Center

Monument for et ikon