HerningCentret

: februar 2010

HerningCentret : Høj shopping i Herning
  • HerningCentret
  • HerningCentret - centergade
  • HerningCentret - trappe
  • HerningCentret - grillbar
  • HerningCentret - ovenlys
  • HerningCentret - ovenlys
  • HerningCentret - facade

Høj shopping i Herning

Byggefakta

HerningCentret
Merkurvej
7400 Herning
Danmark

Bygherre:
K/S Difko 57, HerningCentret I/S
Totalrådgiver:
R arkitekter
Arkitekt:
R arkitekter
Hovedentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
12.000 kvm
P-anlæg:
5.000 kvm
Byggesum:
200 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2008 - oktober 2009
Javascript is required to view this map.

Find andre byggerier på oversigtskortet

Læs andre artikler om HerningCentret

Der er 8-10 m til loftet, gadeforløb med fremspring og overraskelser og gedigne detaljer i udvidelsen og renoveringen af HerningCentret, Midtjyllands største indkøbs- og oplevelsescenter

Overdækkede butikscentre hører til den type projekter, der med relativt korte intervaller må forny sig og sprænge egne rammer for at forblive attraktive og konkurrencedygtige. Hvad der solgte og trak folk til i 1990’erne, kan her i næste årti pludselig fremstå umoderne og halvdødt uden at være nedslidt.

Flere fornyelser

HerningCentret har siden sin indvielse i 1978 været igennem seks udvidelser og foryngelser. Den arkitektonisk mest radikale af dem blev i hovedtræk afleveret og indviet 8. oktober. Med den har centrets vestlige del, der vender ind mod Hernings centrum, fået en ansigtsløftning med markante, mørke indgangspartier i skæve firkanter og en forhøjet facade bestående af lyse betonelementer med livfulde trekantede prægninger på kryds og tværs.

Ejerkreds udvidet

Den første udgave af HerningCentret blev til på initiativ af ingeniørerne Jørgen Dahl og Hugo Pedersen, der fire år forinden havde startet Midtconsult a/s rådgivende ingeniører i Herning. I 1988 blev ejerkredsen udvidet med en lang række anpartshavere i et investeringsselskab under Difko A/S med hjemsted i Holstebro. Det aktuelle projekt har bygherremæssigt været delt mellem K/S Difko 57, der har stået for alt over terræn inden for sokkel, og Dahl og Pedersens selskab HerningCentret I/S, der har finansieret indretning af 5.000 kvm p-kælder plus omgivende anlæg og belægning.

Fornemmelsen af gader i det fri

C.C. Contractor A/S i Herning, der tidligere har stået for opførelsen af store dele af centret, har været hovedentreprenør på Difko-delen og totalentreprenør på p-kælderen. Som arkitekt og totalrådgiver valgte bygherren R arkitekter i Odense. Det skyldtes først og fremmest referencen fra Rosengårdscentret i Odense, hvor R arkitekter har vakt opsigt med sin udformning af Stjerne­gaden. Flere af elementerne herfra er i bearbejdet form blevet overført til HerningCentret.

- Den overordnede tanke var at skabe et center, hvor gæsten har fornemmelsen af at bevæge sig rundt i en by under åben himmel. Det har vi gjort ved at tilføje en ekstra etage til det eksisterende byggeri og i stor udstrækning lade det indvendige fremstå som dobbelthøje rum med mulighed for at tilføje indskudte dæk, hvis der siden opstår behov for det. Det giver en rumhøjde på over 8 m i centergaderne og hele 10 meter i butikker og restauranter. Det er meget få steder, man ser overdækkede centre med så højt til loftet, siger John Ville Rasmussen, medindehaver af R arkitekter.

Køb magasinet med denne artikel

Denne artikel er oprindeligt publiceret i magasinet Byggeplads.dk 2009 nr. 6.

Vi har stadig nogle få eksemplarer af Byggeplads.dk 2009 nr. 6 tilbage.

Bestil Byggeplads.dk 2009 nr. 6 her

Læs om andre byggerier omtalt i Byggeplads.dk 2009 nr. 6:

Domicil

Hotel og konference

Kontorhus

Kulturcenter

Museum

Pengeinstitut