Glostrup Shoppingcenter

:
juli 2011

Glostrup Shoppingcenter i 2011-versionen er et samlingspunkt om dagen såvel som om aftenen. Facadens bånd af polycarbonat har forskellige grader af gennemskinnelighed. Det ses ved belysning fra indersiden.

Glostrup Shoppingcenter i 2011-versionen er et samlingspunkt om dagen såvel som om aftenen.

Masser af dagslys og ventilation for såvel komfort som røg og brand er sikret med generøse oven- og sidelys. Automatikken styres af kontrolenheder fra Windowmaster A/S, WSC 308.

Om aftenen oplyser belysningen fra Fagerhult centergaden i Glostrup Shoppingcenter – om dagen strømmer dagslyset gennem de farvede vinduer.

previous next

G2

Glostrup Shopping­center er trådt ud af 70’ernes betonskygge og ind på scenen for tidssvarende handelstilbud til den travle familie: Alt under et tag!

Byggefakta

Glostrup Shoppingcenter
Hovedgaden
2600 Glostrup
Danmark

Bygherre:
Steen & Strøm Danmark A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Fagerhult A/S, Peikko Danmark ApS, Saint-Gobain Ecophon A/S
Areal:
30000 kvm.
Byggesum: 
310 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2009 - juli 2011

Hvor lang er en generation for et butikscenter? Svaret har vi nu fået i Glostrup. Her er anden generation af byens storcenter, opført 1972, netop indviet. Det er værd at bemærke den udvikling, som har indfundet sig i de forløbne små 40 år: Dengang var vi i skyggen af energikrisen sindet mod hygge og lukkethed; vu vil vi ha’ lys og luft. Lavt til nedhængte lofter var ønskværdigt for fire årtier siden; nu skal der åbnes til himlen. Vi vil i endnu højere grad end før have fuld adgang til alle tilbud, og vi kræver, at vores lokale handelscenter skal have emblemstatus.
I den kontekst overlod førsteudgaven af centerbygningen på Glostrup torv en hel del til ønskesedlen med sin grå, anonyme fremtræden fra engang, hvor betonelementer var sidste skrig.
Ikke mere. Nu spiller Glostrup Shopping­center rollen som forstadens summende markedsplads. Torvet, hvor man mødes, stedet, hvor man samles. Efter et projekt af Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S er det oprindelige center blevet ca. 6.000 kvm større, og de resterende knap 20.000 kvm har fået et ekstremt ansigtsløft.

Skulpturelt vartegn

En krumtap for det vellykkede resultat er den nye an­­komst­­­bygning på den tidligere for­plads – med den har centret fået et styrket og karakterfuldt hjørne, hvor Banegårdsvej møder Hovedvejen. Facaden fremstår nu som et skulpturelt vartegn for centret med ikoniske indgangs­partier i organiske former og en facade­beklædning af langsgående bånd af lyse akryl­plader med vekslende gennem­skinnelighed.

Transparensen i facaden er afstemt i forhold til de bagvedliggende funktioner, f.eks. en café. Om aftenen bliver facaden oplyst bagfra med LED-teknologi, og det får storcentret til også at træde markant frem i aftenmørket. Indvendigt er der i renoveringen arbejdet med at skabe lys og imødekommenhed.

Ovenlys med brandstyring

Det er sket ved at hæve taget over centergaden til dobbelthøjde, og dermed give plads for en ny overetage med administrative områder og butikker, samt ved at etablere et nyt gennemgående ovenlys.
Ved de nye indgangspartier og i forbindelse med det markante ovenlys styres komfort- og brandventilation af styrecentraler fra Windowmaster A/S. Kontrol- og styreenheden WSC308 har ansvar for bl.a. 32 vinduer i det 100 m lange ovenlys, som automatisk lukker samtidig med VAV-ventilationen i tilfælde af brand.

WSC308 kompaktcentralen fra Windowmaster er designet til brug for automatisk åbning af brandventilationsanlæg, vinduer, klapper eller døre. Den imødekommer alle sikkerheds- og funktionskrav for brandventilation. Kompaktcentralen betjener vinduesåbnere baseret på input fra automatiske røgmeldere eller i forbindelse med komfortventilation via betjening af tastatur.

Søjler med høj bæreevne

Konstruktionsmæssigt er udvidelsesprojektet løst bl.a. med nye bærende stålbjælker og komposit­komponenter, hvor især Peikko Danmark har været en udførende leverandør. I alt kom der fra Peikko Danmark 560 m kompositbjælker, af typen Delta og 63 kompositsøjler. Fordelen ved Deltabjælken er, at den med sine mindre dimensioner kræver en lavere frihøjde i forhold til traditionelle bjælker af stål eller beton. Det frigør plads til fremføring af installationer over nedhængte lofter. Af samme grund anvendes kompositbjælkerne ofte ved om- og tilbygninger samt renovering, hvor eksisterende bygningers fysiske dimensioner er givne forudsætninger.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 2

Domicil

Krystallen

Origami på dansk

Plejecenter og genoptræning

Nimbusparken

Fine rammer til Frederiksbergs ældre

Parkeringshus

Parkeringshus, Esbjerg

P-hus i spidsen for grøn kile

Sport

Silkeborg Golf Club

Golftræning i kobberrammer

Domicil

SuperGros

Domicil med egen stregkode

Kulturcenter

Your Rainbow Panorama

ARoS møder himlen med svævende regnbuering