Tarp Ældrecenter

:
september 2012

Ældrecentret i Tarp er opført i gule tegl i linjer, der lægger sig tæt op ad det klassiske parcelhus.

Der er lagt vægt på gode lysindfald og en hjemlig atmosfære i ældrecenteret, hvilket tydeligt ses i opholdsstuerne.

I gårdhaverne kan beboerne finde et roligt åndehul. Men også indendørs kan man nyde de små oaser, da de store glasfacader nærmest drager naturen indenfor.

previous next

Nyt til de ældre

Åbne fællesområder, masser af lys, hyggelige udeområder og en overskuelig grundplan er nøgleordene for Tarp Ældrecenter, som skal huse demente og somatiske ældre

Byggefakta

Tarp Ældrecenter
Landlystvej 2
6700 Esbjerg
Danmark

Bygherre:
Esbjerg Kommune
Bygherrerådgiver:
Fuldendt, Rådgivende Ingeniører
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Ingeniør'ne A/S
Areal:
5200 kvm.
Byggesum: 
64 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2011 - august 2012

Beboerne fra to af Esbjergs ‘gamle’ plejehjem kan roligt glæde sig til at flytte ind i nye rammer i Tarp Ældrecenter. Centeret er lyst, venligt og overskueligt – og indrettet med charmerende udearealer, der glæder i både godt og dårligt vejr. Der er nemlig kig til de grønne oaser fra mange af husets rum.

Facaden er opført i gule teglsten fra Randers Tegl samt teglsten fra Vedstårup Teglværk på gavlene. Indgangspartiet er opført som et vertikalt glasparti åbnet op i kip. Indenfor fører et kort gangareal ind i et åbent opholdsrum. Lyset, de hvide vægge og rummets højde giver det et enkelt, næsten kirkeagtigt udseende med de enkle, hvide lamper, der hænger roligt ned.

I forlængelse af det åbne og højloftede opholdsrum er der tilknyttet et dagcenter. I dag er der lukket af ud til opholdsstuen og køkkenet, der fungerer som cafeteria, men om nødvendigt kan der åbnes op til ét stort rum via en foldevæg. Fra rummene er der udsigt ud til husets store fælleshave. Sammen med indgangsareal, administration, et træningsrum og en mindre well-nessafdeling udgør dagcenter og opholdsstue husets centerlænge.

À la parcelhus

Projektchef Lars Kremerbak fra Hoffmann A/S viser rundt og forklarer om projektet, som ifølge ham er forløbet utroligt godt.

- I Hoffmann arbejder vi meget med involverende processer, hvilket vil sige, at alle håndværkere inddrages hele vejen igennem byggeriet – lige fra den første workshop gennem de løbende sikkerhedsrunderinger til aflevering. Det giver noget ejerskab, og det har vist sig, at slutresultatet bliver derefter, fortæller han.

Plejecenteret er opført under hensyntagen til beboernes behov, og derfor er der tænkt i symmetri, korte gange og forskellige pejlemærker, som kan indikere, hvor i huset, man befinder sig, forklarer Lars Kremerbak:

- Byggeriet er tegnet med parcelhuset i baghovedet, dels fordi det er velkendt og trygt, dels fordi ældrecenteret geografisk er placeret i umiddelbar forlængelse af et parcelhuskvarter.

Ældrecenteret rummer 48 værelser, heraf 24 demensboliger og 24 somatiske ældreboliger, beliggende i hver sin fløj. De to fløje spejler sig i hinanden hen over centerlængen.

- Centeret er opført i et område med terrænforskelle, hvilket man har udnyttet til fordel for beboerne – nemlig ved at opføre 18 af boligerne med altaner med glasværn, peger Lars Kremerbak op på en række små, hyggelige altaner.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Bistrupvang

Stilfuldt plejecenter med sprøde detaljer

Sport

Dybbøl-Hallen

Sportshal på de gamle skanser

Bolig

Emiliedalen

Variationer over hvide boliger med glas og zink

Uddannelsescenter

Handelshøjskolen Aarhus

Transparent multirum i stram teglskal

Domicil

Krifa Aarhus

Blikfang til svungne facadebånd

Bolig

Lyngby Søpark

Langtidsholdbare boligblokke i Lyngby

Kulturcenter

Magion

Magien slippes løs i Grindsted

Bolig

Seminariebyen

Sammensat seminarieby

Skole

Skolen på Bülowsvej

Det magiske kvadrat

Bolig

Staarupvej Boligbyggeri

Kant på indpassede boliger

Sport

Stevnsbadet

I pagt med særegen natur

Bolig

Søtoften

Passivhuse med dobbelt ankomst