Hospicegården Filadelfia

:
marts 2010

Hospicegården, en speciel opgave for arkitekterne Mangor & Nagel A/S og totalentreprenøren Lars Mouritsen A/S, falder naturligt ind i det store parkanlæg på Kolonien Filadelfia, hvor natur og kultur går smukt hånd i hånd.

De 12 beboerværelser vender mod nord og samler sig omkring en nyanlagt – og endnu snedækket – duft- og sansehave.

Beboerværelserne er lyse og rummelige og kan indrettes helt efter beboernes ønsker og behov, så de også den sidste tid kan være omgivet af kendte og kære ejendele.

Badeværelserne er rummelige og praktisk indrettede og imødekommer både beboernes og plejepersonalets behov.

Et fælleskøkken gør det muligt for besøgende at tilberede mindre måltider til dem selv og deres pårørende. De smukke gulve i egehøjkantparket fra Woodfloor bidrager til en behagelig, varm atmosfære.

previous next

Det sidste hjem med hjerte og omhu

Byggeriet af Hospicegården på Filadelfia i Dianalund blev fra første færd en speciel udfordring for alle involverede

Byggefakta

Filadelfia
Kolonivej 1
4293 Dianalund
Danmark

Bygherre:
Kolonien Filadelfia
Arkitekt:
Mangor & Nagel A/S
Totalentreprenør:
Lars Mouritsen A/S
Ingeniør:
Dines Jørgensen & Co. A/S
Andre aktører:
Areal:
1875 kvm.
Byggesum: 
32 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2009 - januar 2010

Byggeri og indretning af det nye hospice skulle meget hurtigt udvikle sig til en meget speciel opgave for både totalentreprenøren, Lars Mouritsen A/S fra Slagelse, og arkitekterne, Mangor & Nagel A/S fra Roskilde.

Fra første færd var de meget bevidst om, at de ikke bare skulle bygge et hus. De skulle også skabe det sidste hjem for alvorligt syge og døende mennesker.

Med det i tankerne udviklede dette projekt sig hurtigt til en opgave, der appellerede til nogle tanker og følelser, der sjældent gør sig gældende i en byggeopgave.
Resultatet er blevet et smukt og stilrent hus på 1.875 kvm, der falder naturligt ind i den store park ved Kolonien Filadelfia, hvis mange bygninger i forvejen repræsenterer mange generationers byggetraditioner og stilarter. Det 21. århundrede føjer sig nu til på værdig vis.

God dansk tradition

Bygherren, Kolonien Filadelfia, der har været en meget aktiv og engageret sparringspartner, valgte dette projekt i en totalentreprisekonkurrence. Resultatet er blevet et smukt udformet hus, i nøje overensstemmelse med danske byggetraditioner.

Når man ser grundridset af det U-formede hus, ser man, at inspirationskilden har været en traditionel, trelænget bondegård. Et bevidst valg af Mangor & Nagel A/S, der i det hele taget ikke har overladt nogen detaljer til tilfældighederne. Alt er resultat af nøje overvejelser.

Først og fremmest at huset er bygget i ét plan. Ingen trapper og ingen forskudte etager. Allerede når man træder ind ad hovedindgangen, ser man, at ethvert institutionspræg omhyggeligt er undgået. Ingen lange gange, men et forløb med skæve vinkler, mange nicher og store vinduespartier, der både lukker lyset ind og gør det muligt at nyde udsigten ud over den store park.

Husets praktiske hospitalsfunktioner, administration, møderum, foyer, reflektionsrum og lignende, er placeret på ydersiden af ‘U’-et. På en og samme tid tæt på og alligevel diskret væk fra beboerstuerne, der placeret på indersiden af ‘U’-et, så de samler sig omkring den store, smukt anlagte sanse- og dufthave midt i byggeriet.

Omhyggelig placering

Når man står i sansehaven bemærker man, at Hospicegården er placeret mod syd, således at de 12 beboerstuer fra vinduerne har udsigt mod nord og dermed undgår direkte sol. Lysindfaldet er sikret takket være store ovenlysvinduer, der ligeledes er omhyggeligt udtænkt.

De tre tagflader på bygningen har hældninger mellem tre og ni grader fra syd mod nord, mod sansehaven, men ovenlysvinduerne er placeret, så de hælder den modsatte vej og dermed opfanger solen og sikrer et godt, men indirekte lysindfald til beboerne.

Som endnu et element for at få det bedste lys og samtidig en behagelig atmosfære i huset, har beboerværelserne mineraluldslofter med skjult skinnesystem, udført i farven ‘White Frost’. En farve, der netop er valgt for at sikre en god lysreflektion.

Disse lofter er leveret af Hvidovrevirksomheden Saint-Gobain Ecophon A/S. Herfra er også leveret det specielle hygiejneloft i køkkenafdelingen, der udmærker sig ved at være let at rengøre. I alt 600 kvm loft, i øvrigt udført i Svanemærket materiale.

Midt i en regntid

Totalentreprenøren, Lars Mouritsen A/S, har undervejs i projektet været oppe imod alt, hvad det danske vejr har at byde på.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 1

Uddannelsescenter

AMU Center Fyn

AMU Center med egen køreskole

Domicil

Beirholms Væverier

Med design som den røde tråd

Forskningscenter

Cobis

Troldmandens værksted

Distributionscenter

Dansk Supermarked

Lager og landskab i storskala

Kontorhus

Den Nye Tobaksfabrik

Tobaksfabrikken gløder påny

Kontorhus

Fairway House

Finale i Golfparken

Plejecenter og genoptræning

Hejmdal - Kræftpatienternes Hus

Storsindet og komplekst værk af Gehry

Plejecenter og genoptræning

Hospicegården Filadelfia

Det sidste hjem med hjerte og omhu

Domicil

Jysk

Udvidelse på Jysk

Bolig

Lyngby Søpark

Naturvenlige og kontrastrige boligblokke

Kontorhus

Odense Nye Silopakhus

Kontorer i historisk pakhus

Domicil

Prent Thermoforming

Solid uden at være bastant

Kontorhus

Punkthusene

Rum for viderekomne

Hospital

Regionshospitalet Holstebro

Renovering omkring et flygel

Kontorhus

Ring 3 OfficePark

Nye perler på motorringen

Sport

Rødovre Skøjte Arena

Sportshal i to etager

Offentlige kontorer

Skattecenter Haderslev

Skatten i moderne version

Bolig og kontor

Søhuset

Urban facadearkitektur i Silkeborg

Bilhus

Terminalen København

Tysk præcision – dansk elegance

Bolig

Udsigten

Vifteform med udsigt

Ungdomsbolig

Via University College

Rationelle ungdomsboliger i fin gårdstruktur

Shoppingcenter

Waves

Waves – nyt liv til Hundige Storcenter

Domicil

Wrist Group

L-formet domicil i elegant beton