Hospice Søndergård

:
marts 2011

AH Byg har etableret bygningen som en traditionel gård, dog med knækkede længer som skaber opholdsnicher med overdækkede terrasser og indre gårdhave.

I de to vredne gårdrum, som byggeriet udgør, fungerer dybe vinkler som nicher for privathed og stille eftertanke i den svære tid, bygningerne skal danne ramme for.

Overalt i byggeriet er der lamelparketgulv af egetræ fra Woodfloor. Gulvet bidrager på fornemmeste vis til en hjemlig og rolig atmosfære.

De 14 beboerværelser har alle udsigt til en lille sø. Rummene er lydisolerede, så al trafikstøj holdes ude. Samtidig er et flot møblement og malede overflader med til at give en stemning af at være på hotel snarere end på en institution.

previous next

Hjemligt hospice

I Måløv har man bygget et nyskabende institutionsbyggeri, der er et spændende eksempel på, hvordan arkitektur kan skabe hjemlige rammer i en svær periode

Byggefakta

Hospice Søndergård
Tueholmen 6
2760 Måløv
Danmark

Bygherre:
OK-Fonden
Bygherrerådgiver:
Orbicon / Leif Hansen A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Totalentreprenør:
AH Byg A/S
Ingeniør:
Anders Christensen Rådgivende Ingeniører ApS, Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
1740 kvm.
Byggesum: 
30 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2009 - august 2010

Hospice Søndergård er det sidste i en række af banebrydende hospicebyggerier, der i de senere år er blevet etableret på baggrund af Realdanias målrettede indsats på området. Det nye hus er tegnet gennem et forløb med sparring mellem mange interessenter, med AH Byg som totalentreprenør, og det har resulteret i et trygt og hjemligt byggeri. Anders Sælen fra Henning Larsen Architects fortæller:

- Vi har i dette hus fokuseret på at lave nogle rammer for beboerne, som skaber mest mulig livskvalitet og værdighed i den afsluttende del af livet, samt give de pårørende mulighed for at tage afsked i trygge, hjemlige omgivelser. Målet har altså været at skabe en humanistisk og ikke-institutionel arkitektur med fokus på det genkendelige og hjemlige snarere end det spektakulære.

Gårdtypologi

Det nye hospice er bygget op omkring en fortolkning af den traditionelle gård, med sætvis knæk på midten af længerne. Denne timeglasform giver to dybe gårdhavenicher, hvor der bliver plads til blandt andet private overdækkede terrasser, opholdsrum, samt konferencelokale.

- På denne måde har vi skabt en bygning med et robust ydre og et overraskende lyst og mildt indre, et bastant murstenshus, men med smukke blomstrende træbelagte gårdhaver. Som en favnende skal, der beskytter noget sart og værdifuldt, forklarer Anders Sælen.

Gårdhavernes vigtigste funktion er dog at skabe et grøn skel mellem de mest offentlige afsnit og de mere intime og hjemlige beboerafsnit og faciliteter til pårørende. Samtidig er gårdhaverne en del af et ubrudt stisystem, som fører den gående på en oplevelsesrig tur rundt i landskabet med attraktioner, der blandet andet tæller en bålplads og en lille sø.

Naturligt og lettilgængeligt

Da placeringen af huset skulle vedtages stod man over for et dilemma. Projektkoordinator hos OK-Fonden Søren Lasse Pedersen fortæller:

- Vi ledte efter en grund, der rummede en smuk udsigt – og som samtidig var placeret bekvemt i forhold til offentlig transport. Da Ballerup kommune tilbød os denne grund med udsigt til en lille sø og ganske tæt på Måløv station, sagde vi hurtigt ja tak. Placeringen betyder, at det har været muligt at opføre et hospice, hvor alle 14 beboerværelser har en skøn udsigt over søen – og hvor pårørende og personale på få minutter til fods kan nå stationen.

For at skabe et hjemligt miljø har man arbejdet indgående med akustisk regulering og indvendige overflader, to målsætninger, der fornemt er forenet i valget af overflader. Lofterne i beboerstuerne er således udført i en akustikregulerende puds, hvilket hjælper til at give en hjemlig akustik i alle rum. Gulvene er 3-stavs lamelparketgulv i egetræ fra Woodfloor.

- Der er valgt trægulve næsten overalt, selv steder, hvor man normalt ikke ville vælge den løsning. Det har vi gjort, fordi det giver den rigtige følelse af varme og nærhed, og fordi vi har ønsket et hus, der siger så meget ’hjem’ som muligt for vore beboere, siger Søren Lasse Pedersen.

Grundig gennemtegning

En spændende udfordring i byggesagen var at projektere det komplekse tag. Men ingeniørerne hos Anders Christensen Rådgivende Ingeniører ApS løste opgaven kreativt. Dan Vöge fortæller:

- Vi brugte lejligheden til at styrke vores kompetencer inden for CAD-projektering, navnlig programmet Revit. Det var kanon spændende, navnlig med tagfladerne, der skærer hinanden flere steder.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 5

Domicil

C. Reinhardt

Hjertet i centrum

Forskningscenter

Center for Protein Research

Proteinforskning i fleksible rammer

Domicil

Danva

Domicil i vandets tegn

Sport

Ejby Aktivtetscenter

Fra bedaget hal til moderne aktivitetscenter

Domicil

EnergiMidt

Klædt i dynamisk solcellearkitektur

Domicil

Eurowind Energy

Vinddomicil med vinger

Skole

Frederiksborg Gymnasium & Hf

Kunsten rykker i nye lokaler

Domicil

Gentofte Skøjtehaller

Arkitektur i minusgrader

Sport

Jyske Bank Boxen

En venue, der vil noget

Skole

Kirkebakkeskolen

Når folk og rum følges ad

Kulturcenter

Kulturværftet

Kulturværftet har lagt til kaj

Domicil

Lemvigh-Müller

Eminencen i Herlev

Sport

Lyseng Idrætscenter

Rustik multihal med orange skær

Transportcenter

MAN Last & Bus

Tysk grundighed med dansk effektivitet

Bolig og kontor

MunkePorten

Facadekunst i Hillerød

Sport

Nordkraft, DGI

Fra rå industri til moderne idrætsmekka

Pengeinstitut

Nykredit Roskilde

Finanshus med højt til loftet

Hospital

OUH Patienthotel

Plads til patienterne

Kulturcenter

Skuespilhuset

Teatrets hus. Version 5