Thomas B. Thriges Gade p-kælder

:
oktober 2016
Thomas B. Thriges Gade p-kælder - Elementerne

Parkeringskælderen ved Thomas B. Thriges Gade har haft Hansson & Knudsen A/S som udførende storentreprenør og med Contiga Tinglev som elementleverandør.

Thomas B. Thriges Gade p-kælder - Farvemarkeringerne

Parkeringskælderen er lys og gennemskuelig med en meget klar farvemarkering af gangområdet.

previous next

I Odense er bilerne gået under jorden

Første del af et omfattende projekt med to sammenhængende parkeringskældre på i alt 30.000 kvm er blevet realiseret

Byggefakta

Thomas B. Thriges Gade p-kælder
Thomas B. Thriges Gade
5000 Odense
Danmark

Bygherre:
Odense Kommune
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Totalrådgiver:
Entasis A/S
Arkitekt:
Entasis A/S
Ingeniør:
Sweco Danmark A/S
Andre aktører:
Hansson & Knudsen A/S
P-anlæg:
10000
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juli 2014 - august 2016

Der foregår noget stort i Odense, det er ganske vist, for en stor del af byen er afspærret grundet byggearbejde. Det skyldes især, at Odense Kommune og Realdania udfører byfornyelse af området ved Thomas B. Thriges Gade – et arbejde, der koordineres gennem City Design Odense.

Planerne omfatter en omlægning af Thomas B. Thriges Gade fra biltrafik til letbane og bløde trafikanter, ligesom området skal omdannes til tættere bymæssig bebyggelse. Området med de omfattende ændringer strækker sig fra Odense Å i syd til Øster Stationsvej i nord og udgør hele 50.000 kvm, så det er de store ambitioner, der har været på spil.

En del af projektet er at skabe mere plads til det parkerende bilfolk, men ude af gadebilledet og uden at optage mere plads i byrummet. Der skal nemlig etableres hele to sammenhængende parkeringskældre på ca. 30.000 kvm og med en samlet kapacitet på 1.000 biler. Det er den nordlige p-kælder, der nu står færdig.

Ensidige vægge

– Det har været et specielt byg­ge­ri, fordi vi har arbejdet med en­sidige vægge. Dvs. at vi har støbt op ad udgravningen, der ikke giver sig, så trykket kun går én vej. Det var meningen, at der skulle have været banket spuns i jord­en, men det ville give for mange rys­tel­ser. Under de søjler, der skal bære byggeriet over jorden, er der således boret betonpæle ned i op til 18 m’s dybde og støbt punkt­fundament­er, fortæller projektleder Søren Døssing fra Hansson & Knudsen, der har været storentreprenør på projektet.

Væggene skulle under støbning og hærdning holde en bestemt temperatur. Om sommeren blev støbningen afkølet, og om vinteren kunne der sættes varme på for at holde den rette temperatur i forhold til omgivelserne. Der sad således hele seks følere for hver 15. m, som hele tiden blev kontrolleret. Der blev støbt maksimalt 15 m ad gangen af hensyn til svindrevner, og der gik syv dage, inden der kunne mellemstøbes. En krævende proces.

Aflevering efter planen

– Ensidig støbning kræver noget helt særligt af de folk, der arbejder med det. Det er ikke noget, vi arbejder med så tit. Denne her væg har tilmed rundinger, fordi pladsen skal udnyttes optimalt og samtidig passes ind til letbanen og det eksisterende byggeri. Det var nemmere, hvis det bare havde været en firkantet kasse, forklarer Søren Døssing.

Byggestarten blev udskudt, fordi man måtte opgive at slå spunsvægge ned. Det kunne risikere at gøre skade på de gamle huse i bydelen. Alligevel lykkedes det at holde planen for aflevering af opgaven.

Pladsen skal forbindes med parkeringen ved Odeon og Fisketorvet. Der bliver tre nedkørsler til p-kælderen og ni trappetårne, så bilisterne kan komme op fra og ned til det afsnit, hvor de har stillet bilen.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 5

Børneinstitution

Børnehuset Galaxen

Børnehus i landsbyens tegn

Bolig

Central Park

Boligbyggeri med øje for detaljerne

Uddannelsescenter

Erhvervsakademiet Lillebælt

Skarp og transparent campus-arkitektur

Ungdomsbolig

Gøteborg Allé

Gul base med sort bånd

Bolig

Himmelev Have

Boliger i kubisk funkisstil

Bolig

Munkemøllen

Enklave af murede punkthuse

Bolig

Munkesøparken

Altan-upgrade

Forskningscenter

Mærsk Bygningen, Det Nye Panum

Doktor Folkekær – forskning i øjenhøjde

Ungdomsbolig

Nyhavn

Højt hus med lysende øjne

Parkeringshus

Thomas B. Thriges Gade p-kælder

I Odense er bilerne gået under jorden