Kvæsthusmolen

:
juni 2016
Kvæsthusmolen - Pladsen

Kvæsthusmolens 12.800 kvm ligger omgivet af vand på tre sider og danner udendørs anneks til Skuespilhuset. Byggeledelsen på pladsen stod Børthy & Schriver A/S for.

Kvæsthusmolen - P-pladser

500 p-pladser er etableret i tre dæk med fugefrie gulve af akryl og epoxy fra Chriscoating.

Kvæsthusmolen - Beklædning

Byrumsinventarets tombak-beklædning er i dialog med Skuespilhusets kobberklædte scenetårn. Norisol har stået for de nye “pladsmøbler”.

Kvæsthusmolen - Inventaret

Norisol-inventaret rummer flere funktioner: Trapper, caféudstyr, sceneteknik m.v. Det er tegnet af Lundgaard & Tranberg A/S.

Kvæsthusmolen - Vandhåndtering

Den 320 m lange plads gennemskæres af afvandingsriste, som fører regnvand ned i akku-dræn efter en vandhåndteringsløsning fra ACO Nordic.

previous next

Folkets plads

Kvæsthusmolen er forbindelsen til Frederiksstaden, Operaen, Skuespilhuset og Nyhavn. Mere centralt bliver det ikke, og københavnerne har længe vist deres kærlighed til stedet

Byggefakta

Kvæsthusmolen
Skt. Annæ Plads 36-40
1250 København K
Danmark

Bygherre:
Kulturministeriet, Kvæsthusselskabet A/S
Bygherrerådgiver:
Emcon a/s
Totalrådgiver:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Børthy & Schriver A/S
Areal:
12800 kvm.
P-anlæg:
14000
Byggesum: 
525 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2014 - maj 2016

Storbyen København dækker 88.000.000 kvm (88 km2). Så på den baggrund er 12.800 af dem kun en dråbe. Men netop denne dråbe er nu noget helt særligt. Den udgør den plads, som med en dimension på 320 × 40 m ligger lige foran Skuespilhuset, og hvorfra der er nærkontakt til Operaen, Nyhavn og klassicismens Frederiksstad. Nok er størrelsen beskeden, men grundværdien er svimlende!

Placeringen ved både by og vand med strand har gjort Kvæst­husmolen til Folkets Plads og københavnernes darling for flere år siden; såvel før som i byggeperioden har pladsen været tilgængelig for publikum, og igennem adskillige somre har byggeriets maskiner, skure og andet tilbehør arbejdet side om side med byboere, der har solet sig, badet i havnens vand, spillet fodbold eller set på teater.

Ofelia Beach blev eksperimentet døbt, som skulle give arkitekterne erfaringer med indretning og anvendelse af stedet til flere byrumsformål. Og erfaringer har man fået fra mange sommeraftener, hvor pladsen har dannet ramme om folkeliv af mange slags, fra salsadans over teater til sportsbegivenheder på storskærm.

Pladsen har i perioden været præget af det midlertidige, improviserede og hjemmegjorte – et præg, som nu forsvinder til fordel for et fuldt færdigt byrum, der er anlagt oven på et overdådigt og lyst parkeringsanlæg i tre etager. Det hele er gennemført i to parallelle byggesager: Pladsanlægget og opførelsen af parkeringskælderen med hver sin bygherre, Kulturministeriet samt Kvæsthusselskabet, der er et helejet datterselskab af Realdania.

Byrumsinventar

Til løsningen hører et program af multifunktionelt byrumsinventar, i alt ti “møbler”, udformet som pavilloner med en beklædning af tombak på plader og strækmetal. Den omfattende og detaljeorienterede opgave er løst i en særlig storentreprise af Norisol A/S, der en all-round-leverandør til byggeriet med facadebeklædning af metaller som en særlig kompetence. Kvæsthusmolen får både karakter, dybde og skala med byrumsinventaret, der indrammer en række funktioner, som flugtvejstrapper, elevatortårn, scenebygning, scenetårn, caféer og et billetsalg. Norisol leverede hele løsningen på bærende stål med klimaskærm af lette materialer, mineraluld og tombak-beklædning.

Byggeledelse

Selve byggeprocessen har taget 27 måneder, regnet fra den dag, gravemaskinerne for alvor gik i gang, men forarbejde og forberedelser begyndte allerede i 2012; det er stadig en effektiv byggeperiode for det store projekt. Det skyldes ikke mindst en professionel styring af hovedentreprisen fra Per Aarsleff A/S, men også god ledelse fra Børthy & Schriver A/S, der har været hyret ind ti at styre byggeriet for bygherren. Det betød varetagelse af al kommunikation med fagentreprenørerne omkring produktion og økonomi og af ansvaret for myndighedsbehandlingen.

– Fysisk har vi været til stede på pladsen siden 2012 og har haft ansvar for hele den praktiske gennemførelse af først de store byggegruber og derefter anlægget af p-kælderen med pladsens belægning og bygninger, forklarer Søren Schriver fra Børthy & Schriver A/S. På ydelsesniveau er opgaven en af de sædvanlige for denne rådgivervirksomhed, men i udførelsen er det en af dem, der skrives ind i bøgerne: Det er en betydelig anlægsopgave, og så er det ikke hver dag, man får lov at bygge midt i Københavns havn, noterer Søren Schriver.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 3

Hospital

Det Nye Universitetshospital (DNU), S2

Markant og central bygning i Det Nye Universitetshospital

Hotel og konference

Glostrup Park Hotel

Hotel med ekspressivt kobbertag

Bolig

Havhuset, Strandlodden 3

Havhus med skyline

Kontorhus

Jyske Bank-kontorhus

Kubisk, fleksibel kontorbygning

Ungdomsbolig

Kousgaards Plads Ungdomsboliger

Svævende ungdomsboliger med fem facader

Bolig

Krøyers Plads, etape 2

Om at bo midt i historien

Plejecenter og genoptræning

Lions Park Birkerød

Lions brøler højt i Birkerød

Produktionsanlæg

Løgumkloster Fjernvarme

Varmeværk med dynamisk facade

Bolig og kontor

Plaza

Nyt tårn på Aalborgs skyline

Hospital

Regionshospitalet Randers

Sammenbygning med røde tegl

Bolig

Robinielunden

Modulære lavenergiboliger

Produktionsanlæg

Scanflavour

Dynamisk fabriksbyggeri i stor skala

Bolig

Skibbroen

En plads ved kajen

Offentlige kontorer

Syd- og Sønderjyllands Politi

Ordensmagten har fået ordnede forhold

Bolig

Teglværksbyen, etape 1

Teglværksbyen – en selvstændig kanalby på Teglholmen

Kontorhus

Turbinehuset

Storbyens kontorkollektiv