Jobcenter Haderslev

:
december 2009

De store glaspartier lader lyset strømme ind i det to etagers høje velkomstrum, der åbner byggeriet op ud mod den smukke Haderslev Fjord.

Det var et ønske, at alle medarbejdere skulle kunne nyde godt af husets formidable udsigt, som er allerbedst fra den store tagterrasse, der ligger i direkte forbindelse til husets kantine.

Fra reposen på første sal er der et godt udsyn til husets lyse og venlige receptionsområde, hvor de store glaspartier giver kig fjorden.

Kontorbyggeriet er bevidst indrettet med brug af farver. De røde farver understreger husets lodrette linier som her i trappetårnet, mens de blå vægge indikerer en adgangsvej videre i huset. Thorn Lighting A/S har leveret al belysning – her indbyggede armaturer af typen Omega med dobbelt parabolsk gitter i loftet samt Novaline-armaturer på væggene.

previousnext

Jobcenter uden skrankepaver

Det var hensynet til de daglige brugere, der vejede tungest, da det nye jobcenter og ydelseskontor på Haderslev Havn skulle opføres

Byggefakta

Jobcenter Haderslev
Østergade 48
6100 Haderslev
Danmark

Bygherre:
Ny Hansborg A/S
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet 78 A/S
Arkitekt:
Dørflinger A/S Arkitektfirma MAA
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
4800 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.

Når man går rundt i det nyopførte jobcenter og ydelseskontor i Haderslev, er der tre ord, der går igen. Funktionalitet, hensyn – og sikkerhed. Funktionaliteten og sikkerheden gælder personalet, hensynet de ledige, som kommer for at få hjælp til at søge nyt job. Det er de færreste, som ligefrem har lyst til at reklamere med deres ledighed, og derfor er der lagt vægt på, at huset udviser en stor grad af diskretion.

Jesper Stockmarr, som er arbejdsmarkedskoordinator på jobcenteret, viser rundt i det nye byggeri, og der er ingen tvivl om, at han og det resterende personale er begejstrede for de nye rammer:

- Vi nedsatte en arbejdsgruppe, hvor alle afdelinger fik en vis grad af medbestemmelse i forhold til byggeriet. Det har gjort, at vi har fået de løsninger, der fungerer bedst i vores hverdag, siger Jesper Stockmarr.

Fortrolige samtaler

Arkitektfirmaet Dørflinger A/S MAA vandt konkurrencen om udformningen af det 4.800 kvm store kontorbyggeri med et forslag, som oprindeligt var baseret på storrumskontorer, men efter samtaler med styregruppen, valgte man at revidere forslaget. Personalets erfaring var nemlig, at enmandskontorerne fungerede bedst, når der skulle holdes fortrolige samtaler med de jobsøgende. Dette ønske blev efterkommet, og derfor er der opført en lang række af cellekontorer. Rundt omkring i huset er der dog åbnet op med indretning af åbne kontormiljøer, der varierer i form og størrelse.

- Ønsket om cellekontorer gjorde, at vi ikke kunne undgå lange gange i byggeriet. Men vi har så vidt muligt kompenseret for det ved hjælp af blandt andet glasvægge i møderummene samt et særdeles luftigt miljø i det store indgangsparti, siger arkitekt Poul Dørflinger, som i forbindelse med sagsbehandlerkontorerne også stod overfor den udfordring, at hvert eneste af dem skulle udstyres med en ekstra dør som en sikkerhedsmæssig foranstaltning for personalet.

Øget sikkerhed

Endnu højere er sikkerheden i det spartansk indrettede ydelseskontor, som i bygningen ligger adskilt fra jobcenteret – her er den brede skranke muret op, så det hverken er muligt at springe over den eller sparke den ned. Fordi jobcenter og ydelseskontor skal være skarpt adskilte, har det U-formede byggeri da også to adresser og to indgange.

Ydelseskontorets beskedne ind­gang ligger på bagsiden af bygningen, mens jobcenterets mere pompøse indgangsparti med hjørne­glasfacade i to etagers højde og fritstående søjler er vendt mod havnen.

Indvendigt er det store, lyse velkomst­område åbnet op til første­salen. Receptionen ligger diskret tilbagetrukket – og det er helt bevidst, fordi man ikke har ønsket at signalere ’skrankemiljø’, forklarer Jesper Stockmarr. Det åbne rum har mange funktioner og mestrer at være imødekommende og diskret på samme tid. I den ene ende er der et tiltalende venteområde, mens der i den anden længe – bag receptionen – er indrettet et område, hvor man i fred og ro kan læse jobopslag, skrive ansøgninger og søge hjælp hos personalet uden at føle sig udstillet.

Funktionelle farver

Tre farver er gennemgående i husets indretning, og de har en både funktionel og stemningsskabende dimension. En klar rød markerer husets lodrette linjer, og dette er især med til at give liv i velkomstområdet, hvor trappetårnet er holdt i rødt. Farven går igen i rummets stilrene sofaer og et par kæmpemæssige gulvvaser, hvilket binder elementerne sammen og giver et godt helhedsindtryk.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 5

Bolig

A-huset

Utopiske boliger til iPod-generationen

Domicil

ALK-Abelló A/S, Skovhuset

Til frokost i skoven

Bilhus

Audi Fredericia

Audi accelerer med nyt koncept

Butikscenter

Bazar Vest

Bazar Vest i større skala

Skole

BGI Akademiet

Efterskole med kubistisk knopskydning

Bilhus

BMW

BMW i Lyngby i Barcelona-linjer

Bolig

Bølgen

Vejles bølgende vartegn

Bolig

Den Franske Have

Stram hvid funkis på Østerbro

Transportcenter

DSV Road

Maskulint ydre og komfortabelt indre

Butik

Føtex Food Odder

Appetitlig indgang til Føtex

Hospital

Gentofte Hospital

Hospitalsarkitektur efter spindelvævsfilosofi

Offentlige kontorer

Jobcenter Haderslev

Jobcenter uden skrankepaver

Skole

Munkegårdsskolen

Munkegårdsskolen går under jorden

Kontorhus

Novi 6

Tæt lukning af IT-park

Transportcenter

Scania Biler

Haller til de største lastbiler

Domicil

Vejlands Allé

Kølig elegance i skifer

Kontorhus

Vitus Bering Innovation Park

Grønt væksthus med skru