Pakhuset

:
juni 2015

Pakhuset ligger på en af de sidste byggegrunde på Langelinie i København. Arkitekturen er begået af Lundgaard & Tranberg med COWI og Rambøll som ingeniører.

Egetræsgulve fra Hørning Parket A/S i parketstave er et gennemgående tema i domicilbygningen. De er fuldlimede med en tolags løsning fra Sika Danmark A/S, bl.a. SikaBond-AT82.

I belysningsprogrammet finder man f.eks. et større antal LED spots med DALI styring fra Flos Scandinavia A/S: Solid Pure, tegnet af arkitekten Knud Holscher.

Vindues-arkitekturen i Pakhuset er en historie helt for sig selv: Robust og forfinet, historisk og moderne på en og samme tid. Arkitekt er Lundgaard & Tranberg A/S.

Hørning Parket har specialfremstillet 40 mm parketstave til opgaven, en dynamik, der er i fint orkester med vinduernes tema. Gulvet er lagt færdigt olieret.

Pakhusets produktionskøkken er indrettet med skridsikre vinylbelægninger fra den britiske producent Altro. Her er valgt Altro Stronghold 30 i en lys grå farve.

previous next

Flerbrugerhus på Langelinie

Et nyt flerbrugerhus på Langelinie Allé i København lader det raffinerede møde det robuste på en fremragende placering med Øresund som nærmeste nabo

Byggefakta

Pakhuset
Langelinie Allé 47
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
ATP Ejendomme A/S
Arkitekt:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
16500 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
Februar 2012 - maj 2015

At følge efter en mesterdesigner som Vilhelm Dahlerup, der i sin tid førte pennen til det, som i vor tid er kendt som Dahlerups Pakhus på Langelinje i København, det er ingen nem sag. Den erkendelse er de største af vor tids arkitekter nået frem til: Schmidt, Hammer, Lassen med bolighusene på kajen og 3XN med domicilet til FIH.

Nu er turen kommet til Lundgaard & Tranberg, som i 2012 påbegyndte projekteringen på den aktuelt østligste og yderst beliggende byggegrund, imponerende 20.000 kvm med ATP som bygherre. Det projekt går – Dahlerup in memoriam – under det enkle navn ‘Pakhuset’. Al den stund, at der er tale om et rent kontorhus, tilpasset vor tids rekreative skibskajer med turisme og krydstogtanløb, må ansvaret for det malende navn aldeles placeres hos Lundgaard & Tranberg og tegnestuens bud på en arkitektonisk ætling af historiens pakhuse.

Det er derfor en interessant pointe, at Lundgaard & Tranberg netop har fortolket det klassiske pakhus med dets tyngde og soliditet i rødt murværk, afsluttet med typiske kviste (dengang ofte til hejs) og mansardtag. I 2015 udgaven er murstenen stadig rød, om end den inderste mur er erstattet af elementbyggeriets præfabrikerede beton. Vor tids formsprog løfter imidlertid stemmen øverst oppe, hvor historiens zink på mansarden er afløst af den murede sten, en dristig manøvre med skråtstillet og takket murværk, der udløste en del forskning ud i det store spørgsmål: Kan murværk nu også bruges til det? Resultatet står der nu som et monument over den prisværdige lyst til på en gang at holde fast i historien, men dog fortælle den i et nutidigt sprog.

Historisk moderne

Det samme kan siges om facadens sprog med vinduesåbninger af mange forskellige størrelser, placeret i mønster som et hulkort. Der er gjort en betydelig indsats for at formgive de tilbageliggende vinduesrammer med slankest mulige sprosser (Hansen Millennium®) og med sorte silikonefuger. Samlet modtager vi et indtryk af lysåbninger i hele facadens imponerende dybde – som i en middelalderlig ridderborg. Den solide, murede facade (500.000 mursten!) forenes med vor tids fleksible muligheder for at formgive og strukturere lysets adgangsveje. I en periode, hvor glashusene ellers står i kø, er det ganske forfriskende med et nyt og anderledes bud på, hvordan en domicilbygning også kan se ud! Om denne løsning ville have været det naturlige valg nogen andre steder end netop på Dahlerups Langelinje – det er dog nok tvivlsomt. At det her er tema-arkitektur står til troende!

Dog handler Lundgaard & Tranbergs Pakhuset ikke kun om æstetik, men i høj grad også om et bæredygtigt hus med køling ved hjælp af oppumpet grundvand fra over 100 m dybde, et minimalt resurseforbrug til opvarmning og ventilation og forbilledlige arbejdsmiljø-data.

DALI-spots

De tekniske installationer til bl.a. belysning er projekteret med samme sigte og byder f.eks. på den resursebesparende og brugervenlige DALI-styring på 3-fase skinner af de elegante spotarmaturer fra Flos: Solid Pure, der er tegnet af Knud Holscher. Digital Adressable Lighting Interface (DALI) er især et interessant system i sammenhæng

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 3

Forsyningsanlæg

Aquatarium

Det lærende vandværk

Offentlige kontorer

Billund Rådhus

Rådhus for børn og andre borgere

Bolig

Bispehaven

Atriumhuset

Pengeinstitut

BKS

Et topsikret kontantcenter

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Trivsel i uderummet

Uddannelsescenter

CBS - Graduate House

Fra privathospital til kandidathus

Hospital

DNU

Det Nye Hospital i Aarhus vokser i højden

Kulturcenter

Dokk1

Bibliotek sammenbinder byens flader

Bolig

Egedalsvænge

Farveforvandlet boligblokke

Skole

Faaborg Sundskole

Indskolingen med det grønne multirum

Parkeringshus

Glostrup Hospital

Cirkulær parkering i grøn beklædning

Distributionscenter

GLS Aalborg

Bygningen er som én stor maskine

Hospital

Gudenå Hospice

Hospice med åbne øjne

Bolig

Hørning Parken

Skulpturer i det grønne

Uddannelsescenter

Kolding HF & VUC

Det gyldne videns-tempel

Forlystelsescenter

Korsbæk på Bakken

Matador-byen bliver genskabt

Bolig

Krøyers Plads

Havnens huse - før og nu

Kontorhus

Pakhuset

Flerbrugerhus på Langelinie

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Vonsildhave

Plejeboliger med hjemligt præg og indbygget tryghed

Bolig

Præstemarken

Renovering efter en stram og effektiv plan

Shoppingcenter

Rosengårdcentret

Modens triumf i Lilla gade

Sundhedscenter

Sundhedscenter Kolding

Et imødekommende hus med sundhed i centrum

Bolig

Vapnagaard

Facadeflirt i Vapnagaard