Thyborøn Kirke

:
maj 2011

Thyborøns nye kirke løjer af for vinden med sine skrå kobbertage og hvide betonmure.

Altertavlen fra 1970 får plads og luft i Thyborøn nye kirkes kor.

Thyborøn Kirke er indretningsmæssigt bygget op omkring den gamle kirkes altertavle fra omkring 1970. Foruden den er døbefont, rosetter fra de gamle kirkebænke og det udvidede orgel genbrug. Nyt inventar er tegnet af Vilsbøll & Poulsen. Tre vestjyske specialsnedkerier har fremstillet kirkebænke i egetræ, prædikestol samt alterbord og knæfald i eg, glas og rustfrit stål. To nye lysekroner designet af Vilsbøll & Poulsen i messing og guld er fremstillet af Okholm Lighting. Salmenumre kan ses på elektroniske tavler, der også fungerer som storskærme. Et kirkeskib skal have et ophængt skib, og den nye kirke i Thyborøn har faktisk to. Dels en traditionel skibsmodel, som også er genbrug, dels en nybygget kopi af en trawler fra byens fiskerflåde. Hvide Sande Skibs- og Baadebyggeri har gengivet den moderne kutter i størrelsesforholdet 1:20. Lærketræsgulvet er fra Woodfloor.

previous next

Kirke i kvadrat

Stringent ny sognekirke i hvid beton, rustfrit stål og kobber klar til at tage kampen op mod blæst, salt og synd i Thyborøn

Byggefakta

Thyborøn Kirke
Vesterhavsgade 125
7620 Thyborøn
Danmark

Bygherre:
Thyborøn Menighedsråd
Arkitekt:
Vilsbøll & Poulsen Arkitekter A/S
Ingeniør:
Bent Moesby A/S
Andre aktører:
Woodfloor AS, Jeld-Wen
Areal:
900 kvm.
Byggesum: 
28 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2009 - Februar 2011

At rive kirker ned er ikke hverdagskost i Danmark. Derfor var der stor opmærksomhed og nogen lokal skepsis, da nedbrydningsfirmaet Hvidberg i efteråret 2009 lod grabben svinge over den 100-årige sognekirke i Thyborøn. Var det nu nødvendigt, og hvad får vi i stedet? spurgte menighed og lokalbefolkning.

Svaret på det første spørgsmål er ja, og det andet havde man kunnet studere i skitse- og modelform siden foråret 2004, da Vilsbøll & Poulsen Arkitekter A/S i Lemvig vandt en konkurrence om udformningen.

- Den gamle teglstenskirke skulle havde nye fuger, og den havde sætningsskader efter udbygninger på forskellige underlag. Alt i alt ville det blive dyrere at renovere end at bygge nyt. Menighedsrådet havde efter konkurrencen tre år til at få finansieringen på plads, fortæller Jens Vilsbøll, Vilsbøll & Poulsen A/S.

Han har håndteret projekt og byggestyring sammen med sin kompagnon Poul Jørn Poulsen. Ingeniørarbejdet har været i hænderne på Bent Moesby A/S, Holstebro, og byggeriet er fuldført i fagentreprise af en række midt- og vestjyske håndværkere.

Tårnet blev stående

Bulldozerne skånede den gamle kirkes tårn. Det skete efter overvejelser af både pragmatisk og arkitektonisk karakter. Et nyt tårn monteret med de gamle kirkeklokker, som man ønskede at bevare, kunne have givet problemer med støjgodkendelse i henhold til VVM-redegørelsen. Det slanke tårn var blevet tilføjet i 1960’erne, og ved at tilføre det en høj hvid sokkel, trækkes det ind i den nye bygnings stringente udtryk med hvide betonelementer, rustfrie stålindfatninger og kobbertag.

- Hovedidéen er en robust, enkel bygning af forholdsvis få materialer, som kan klare det barske klima. Kirken rider stormen af, idet taghældningerne vender den lave side mod vest. De afsyrede, rumhøje betonelementer er fremstillet med udsparinger til små kvadratiske vinduer – ikke to elementer til byggeriet er ens. Omkring vinduer og døre er der monteret syrefast, elektropoleret rustfrit stål, forklarer Jens Vilbøll, der fremhæver tre leverandører, der har bidraget til det udvendige udtryk: Elementfabrikken MBE, smedefirmaet Koldkær og M & O Kristensen, der lagde tag med kobber fra Muncholm.

På grund af vejrforholdene krævede byggeriet gennemtænkte sikkerhedsforanstaltninger. Firmaet Helge Frandsen A/S i Hornsyld leverede det særdeles stabile Plus 8 System-stillads, der ved hjælp af kiler fastgør sig selv. Stilladset fastgøres i toppen, hvorved man kunne skåne de sarte betonfacader for brud.

Rektangel og trekanter

Kirkens grundform er et kvadrat, hvor midtergangen løber langs diagonalen. Skibet er et rektangulært rum, der efterlader plads til trekantede sidefløje, som udnyttes til konfirmandstue, menighedssal, køkkenfaciliteter og åbent samlingsareal. Det er næppe set før, at man fra et kirkerum kan åbne en dør ud til et komplet storkøkken, men det er netop udtryk for bygherren, Thyborøn Menighedsråds ønske om, at den nye kirke også skal være et kulturcenter for befolkningen.

Apropos døre, så er de en specialleverance fra Swedoor/Jeld-Wen. Specielt bemærker man den smukke F30-dobbeltdør mellem våbenhus og kirkerum, der trækker lys med ind fra to gange otte kvadratiske glasfelter med PVC-kantlister. Samtlige dørkarme er monteret med fremspring.

Gulvet giver sammen med de nye kirkebænke i træ en varm kontrast til det hvide kirkerum. Det er et klodsgulv i Eur Lærk fra Woodfloor A/S i Rudkøbing. Garant Brich Tæpper i Holstebro har lagt i alt 510 kvm.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 1

Sport

Arena Holstebro

Kompakt og robust arena

Offentlige kontorer

Assens Rådhus

Rådhuset i sukkerfabrikken

Offentlige kontorer

Ballerup Rådhus

Ballerup Rådhus v. 2011

Butik

Bauhaus Odense

Bauhaus version mega II

Domicil

Dansk Plade Team

Med maskinerne i centrum

Sport

DGI Huset Herning

Vandkultur i farver

Domicil

Geodis Wilson

Logistikcenter i patchwork

Plejecenter og genoptræning

Lindehøj Centret

Ældreboliger i Horsens så lyset

Offentlige kontorer

Planlægning & Byggeri

Skulpturel energiarkitektur

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Ceres Allé

Moderne ældreboliger i syv etager

Domicil

Rambøll Danmark, Århus

Rambøll i ny opsætning

Skole

Silkeborg Gymnasium

Gymnasium udvider med lys og luft

Kirke

Thyborøn Kirke

Kirke i kvadrat