Hotel Opus Horsens

:
Februar 2008

J. Langkjær Stålbyg A/S har produceret portalen – en bærende stålkonstruktion ved hotellets hovedindgang.

Danoline-lofter i halvskjult skinnesystem ses over gangene.

Hotellets 150 m lange facade ud mod Egebjergvej er i virkeligheden fire bygninger sat sammen til en spændende helhed.

Langs bagsiden af bygningen ligger værelsesafsnittet med altaner.

Tagrender i karakteristisk Utzon-tilsnit er monteret af Hovedgård Blikkenslager- forretning.

Glasalu A/S har leveret og monteret glasfacader som underentreprenør for Ove Larsen A/S.
Tagene er en kombination af falset alu fra Hovedgård Blikkenslagerforretning med flade toppe af pap, monteret af Fri-Tag.

Rustfri stålsceptre og håndlister i bruneret messing er en Utzon-designet trappeværnsløsning, leveret af LS Trapper & Stål.

Ved receptionen viser 40-tommer skærme oversigter over møder i konferenceafdelingen. En del af den store AV-ordre til Audio Visuelt Centrum.

Arkitekten trækker naturen ind i huset ved hjælp af disse "træer", konstrueret som bærende limtræsspær.

Receptionsskranken er en specialordre til Reidarsborg.

Søjlerne i receptionen er finspartlet af råhusentreprenøren Ove Larsen. Bjælkerne bæres af konsoller på søjlerne.

Det komplicerede Kerto-listeloft med ovenlys og mange skjulte installationer ses her i den store konferencesal.

Firkantede specialdesignede rullende buffetter ses her i det såkaldte showkøkken, alt sammen leveret af Bent Brandt. De skarpkantede hvide betonsøjler og bjælker er spartlet og malet af Ove Larsen A/S.

Fra hotellets restaurant.

AB Consult har leveret mobilvægge. De største i den store konferencesal har en højde på 4,5 m Tæppet er fra Dansk Wilton.

Tæpperne med mønster designet af Mikael Mammen og leveret af Dansk Wilton ses i en lys udgave på hotellets værelser.h

Swedoor-Jutlandia har leveret askefinerede døre til hotellet.

previous next

Hotel til oplevelser

Kulturbyen Horsens har fået et eksklusivt Utzon-hotel efter en krævende byggeproces, præget af forbilledligt indbyrdes samarbejde

Byggefakta

Hotel Opus Horsens
Egebjergvej 1
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Geschwendtner I/S
Arkitekt:
Kim Utzon Arkitekter A/S, Mikael Mammen
Totalentreprenør:
Ove Larsen A/S
Andre aktører:
Hundsbæk & Henriksen A/S
Areal:
14000 kvm.
P-anlæg:
2700
Byggesum: 
135 mio. kr.

Horsens er kommet i superligaen, både når det gælder fodbold, kulturelle events og fritidsaktiviteter. Nu har den østjyske fjordby også fået et modsvarende hotel, hvor bysbørn og de mange nye gæster kan mødes i festlig eller formel sammenhæng, overnatte og i tilgift få en række oplevelser med sig hjem.

Tidssvarende hotel

Hotel Opus Horsens endte med at blive navnet. Bygherre er de erfarne hotelejere Jette, Jens og Hans Geschwendtner, hvis firma står bag det navnkundige Munkebjerg Hotel ved Vejle Fjord, foruden andre hoteller og restauranter samlet i Munkebjerg Gruppen. Opus ligger på Egebjergvej, som er en nordlig indfaldsvej til byen, lige neden for det navnkundige, nu nedlagte statsfængsel og med fornem udsigt over noret Nørrestrand mod øst.

Denne grund har været i familien Geschwendtners eje siden starten af 1970’erne, hvor faren, murermester Sv. Aage Geschwendtner, havde planer om et butikscenter. Det blev aldrig realiseret, men det blev til gengæld et samarbejde mellem familien Geschwendtner og i første omgang Jan Utzon omkring opførelsen af Park Inn, Vejle. Senere begyndte parterne at lægge planer og visioner for et tidssvarende hotel på grunden i Horsens. Designopgaven blev overladt til Kim Utzon Arkitekter, da ombygningen af faren Jørn Utzons livsværk, Sydney-operaen, på samme tid lagde beslag på Jan Utzon.

Håndværkere man havde tillid til

Også Hundsbæk & Henriksen A/S har igennem mange år arbejdet for Geschwendtner I/S. Ingeniørfirmaet fra Vejle har projekteret om- og tilbygninger på Munkebjerg Hotel samt opførelsen af Park-Inn Hotel og fik nu overladt dobbeltrollen som projekterende ingeniør og projekterings- og byggeledelse på Hotel Opus Horsens. Forinden følte samarbejdspartnerne sig frem med hensyn til, hvordan den store opgave skulle gribes an.

- Da planlægningen havde været i gang et halvt års tid, begyndte vi at få henvendelser fra entreprenørfirmaer, som gerne ville påtage sig en total- eller hovedentreprise. Vi overvejede en form for modificeret partnering. Men for hver gang, vi mødtes, blev projektet dyrere, så det endte med, at Hans Geschwendtner skar igennem og gjorde, som han plejer at gøre på Munkebjerg: Udbyde opgaven til en flok håndværkere, som han har tillid til, fortæller Niels Lerbech Sørensen, direktør og projektleder hos Hundsbæk & Henriksen A/S.

Arbejdet blev indledt i april 2006 med nedramning af ca. 1.000 14-18 m pæle i den sumpede undergrund. Efterhånden som bygningen skød op, fik håndværkerne glæde af stilladser, indlejet hos Helge Frandsen A/S i Hornsyld. Det nye +8 system kan både anvendes som murerstillads i klasse 5 og facadestillads i klasse 3 og rummer trappetårne med materielplatforme.

Ingeniørgange i top og bund

- Det er et kompliceret hus med mange niveauforskelle. Som Hans Geschwendtner har udtrykt det, er et hotel en bygning med en maskine indeni. Arkitekturen skal tilpasses funktionaliteten. Længden på en værelsesfløj er eksempelvis afhængig af, hvor mange værelser rengøringen kan nå på en formiddag. Og installationerne har været så komplicerede, at vi valgte at placere installationsgange på langs både i toppen og i bunden af huset. De tekniske entreprenører har virkelig haft udfordringer, som de har løst til fulde, roser Niels Lerbech Sørensen med særlig tanke på vvs-firmaet Vagner Knudsen & Sønner a/s , DP-Ventilation a/s og AC El-installation ApS.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 5

Domicil

Blue Water Shipping

Blue Water Shipping med overblik

Kontorhus

Dong Energy

Et hus med energi

Domicil

Erik Bagger

Designmekka med albuerum

Bolig

Friskohus

Trafikhelle med 206 boliger

Hotel og konference

Hotel Nyborg Strand

Konferencecenter i svævende stil

Butikscenter

HTH Køkkenforum

Køkkencenter på den gamle mose

Butik

IDEmøbler Bornholm

Enkelt og stilrent bolighus

Sport

Idræts- og Aktivitetscenter Birkerød

Den nye sportssko i Birkerød

Bolig

Marbæk Have

Luft til loftet

Butik

Metro - Cash & Carry

Det ultimative modulbyggeri

Kulturcenter

Nicolai

Sådan tegnes Nicolai

Ungdomsbolig

Rytoften

Kvalitet inden for rammen

Domicil

Sara Lee

Et levende centralrum forener fløjene

Kontorhus

Stenfiskerkajen

Lys og skygge på kajen

Bolig

Sømosen

Sydspansk stemning i Ballerup

Uddannelsescenter

Transportskolen TEC Hvidovre

Funktionaliteten er et ”must”

Bolig

Æblehaven

Æbler i mosen