Psykiatrisygehuset GAPS

:
oktober 2015
Psykiatrisygehuset GAPS - Facade

Det nye psykiatriske hospital i Slagelse er det største i Danmark. Byggeriet veksler fra to til fem etager. Overalt er der lagt vægt på etablering af grønne områder, der kan overalt på området, hvad enten man opholder sig udendørs eller indendørs.

Psykiatrisygehuset GAPS - Dueslag

Sikkerhedsudstyret er integreret i det nye sygehus, således at personalet altid kan føle sig i sikkerhed, men uden at det sætter synligt præg på huset, for eksempel i de ‘dueslag’, hvorfra personalet kan overvåge patienterne.

Psykiatrisygehuset GAPS - Trappe

En elegant trappe snor sig op gennem alle etager i den store forhal, hvor de imponerende ovenlysvinduer bidrager til maksimalt lysindfald, også i denne del af huset.

Psykiatrisygehuset GAPS - Auditorium

Virksomheden Scan Office har stået for indretningen af store dele af huset, herunder det imponerende auditorium, der i fremtiden skal danne ramme om undervisning såvel som foredrag og mødevirksomhed.

Psykiatrisygehuset GAPS - Inventar

Møbelleverancen til bl.a. café-og møderum er foretaget i et tæt samarbejde mellem arkitekt, bygherre og Holmris - Flexform.

previous next

Fokus på sikkerhed og komfort

Sikkerheden for patienter, personale og besøgende har været i højsædet under opførelse af Danmarks største psykiatriske sygehus. Uden at man af den grund er gået på kompromis med komforten

Byggefakta

Psykiatrisygehuset GAPS
Fælledvej 1-5
4200 Slagelse
Danmark

Bygherre:
Region Sjælland
Bygherrerådgiver:
Karlsson arkitekter, Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S, Rambøll Danmark A/S
Totalrådgiver:
Karlsson arkitekter
Ingeniør:
MOE A/S, NNE Pharmaplan A/S, Cenergia Energy Consult A/S
Andre aktører:
Schønherr A/S
Areal:
44000 kvm.
Byggesum: 
1.100 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2013 - januar 2015

Med sine 44.000 kvm. og 200 sengepladser, bliver det nye psykiatrisygehus i Slagelse Danmarks største. Det erstatter de eksisterende psykiatriske sygehuse i Dianalund, Holbæk, Nykøbing Sjælland og Slagelse.

Byggeriet af det nye psykiatrisygehus, der ligger i tilknytning til det eksisterende Slagelse Sygehus, er udført som fagentreprise, hvor Karlsson Arkitekter har haft opgaven som totalrådgiver.

Det nye psykiatrisygehus rummer også en sikret afdeling, så ikke mindst af den grund har der i hele arbejdet med byggeriet været fokus på sikkerhed. Men på en måde, så sikkerheden ikke har domineret det nye hus.

Man har valgt et personsikringssystem, udviklet af virksomheden Ascom Danmark A/S, der i al diskretion giver personalesikkerheden topprioritet.

Diskret og effektivt

- Fokus har været et trygt arbejdsmiljø, hvor alle medarbejdere kan føle sig sikre, især når de er alene med patienter. Vi har således leveret en personsikringsløsning, der er grundigt gennemtestet, oplyser Jørgen Schultz fra Ascom Danmark A/S.

- Et system der allerede anvendes på andre afdelinger. Der er tale om en løsning, der har indarbejdet en teknik, der altid viser, hvor en medarbejder befinder sig. Opstår der så en kritisk eller ligefrem farlig situation, kan medarbejderen hurtigt aktivere sin alarm. Herefter kan man omgående lokalisere, hvor medarbejderen befinder sig og komme vedkommende til undsætning.

Personsikringen er også forbundet med husets brandalarm.

Region Sjælland har valgt en personsikringsløsning, der kører i et lukket netværk. Mange steder vælger man i dag Ascoms trådløse løsninger, men det har man ikke ønsket til det nye hospital.

- Netop her vil man ikke eksperimentere med nye teknologier, siger Jørgen Schultz.

- Blandt Ascoms forskellige teknologier har man valgt en løsning, som virker under alle forhold. De ansatte skal kunne stole på, at deres alarmer altid går igennem, også hvis der for eksempel er strømsvigt. Af sikkerhedshensyn har man også valgt håndsæt, som er sikrede mod hærværk.

Komfort og trygge rammer

I hele indretningen af det nye sygehus er der lagt vægt på gode og trygge rammer, som meget gerne skulle forebygge mange situationer og dermed forhindre, at det overhovedet bliver nødvendigt at aktivere sikkerhedsudstyr.

Således er byggeriet meget afvekslende og rækker fra enheder på to-tre etager til bygninger i fire-fem etager. Området er indrettet i mindre enheder, hvorfra der fra alle vinduer er udsigt til grønne områder.

I al diskretion har man valgt at indrette huset med inventar, der umiddelbart ser tilforladeligt og hjemligt ud. Men ser man nøjere efter opdager man, at der er tale om særdeles solidt og robust møblement, en aggressiv patient ikke uden videre kan komme til at gøre skade med.

Scan Office A/S blev virksomheden der kom med det tilbud på indretning, der faldt i bygherrens smag.

- Vores leverance omfatter levering og montering af specialfremstillet inventar til skranker i receptioner og café, samt talerpult og møblement i auditorium. Dertil kommer specialfremstillet inventrat i ca. 190 patienstuer, der omfatter reoler, skabe, bænke og borde, oplyser Brian Lundø fra Scan Office A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Aarhus Friplejehjem

Bløde former og farver til de ældre

Domicil

Alfa Laval Aalborg

Bæredygtigt domicil med maritimt præg

Kontorhus

Bestseller

Arkitekturens haute couture

Uddannelsescenter

Campus Aarhus C, VIA University College

Uformelt undervisningshus i robuste rammer

Produktionsanlæg

Danmark Protein

Stålsat proteinfabrik i Nr. Vium

Museum

Danmarks Rockmuseum

Et museum for fuld musik

Biograf

Field's

Da biffen kom til Ørestad

Shoppingcenter

Frederiksberg Centret

Shopping på nudansk

Bolig

Harbour Park

Byboer søger sundudsigt

Domicil

Innovest

Cirkulært domicil i naturlig harmoni

Skole

Kirkebjerg Skole

Læring i landsbyen

Hospital

Psykiatrisygehuset GAPS

Fokus på sikkerhed og komfort

Uddannelsescenter

Syddansk Universitet TEK

Mange huse under et enkelt tag

Transportcenter

Trafiktårnet Øst

Nyt vartegn for Banedanmark

Offentlige kontorer

Varde Rådhus

Moderne rådhus til tiden

Forskningscenter

Videnbyen i Cortex Park

Forskerpark med indbyggede overraskelser