Vestas Wind Systems

:
marts 2012
Ved ankomsten til Vestas’ hovedkvarter møder man et imponerede byggeri med sammenstillede bygningskroppe omkring et gennemgående atrium i tre etager.
Mod nord ligger en fin kamstruktur for Vestas’ afdelinger. Her oplever man tydeligt den changerende facade med en rumlig dybde og matte/blanke glaspaneler.
Mellem afdelingsfløjene er der plantet fine bede mellem stier, der giver et fint modspil til bygningens store skala.
På taget har Buus Anlægsgartner ApS plantet et sedumtag, der kraftigt reducerer udledningen af regnvand til kloakkerne.
Den sydvendte fløj er orienteret mod Vestas Technology R&D. Lyset giver et ekstra spil til de specialudviklede facader med bevægelig solafskærmning, der er leveret af Glasbyggerne A/S. Den foranderlige facade giver også associationer til naturens skiftende udtryk i f.eks. klippevægge.
Atriet spænder i husets dybde og er konstant foranderligt i rumlighed på grund af de to kileformede ‘skiferskulpturer’. Ellers er atriet holdt meget enkelt i skifer, asketræsfinér og asketræsgulve. Der er dog granit ved indgangen, også udenfor.
Skiferen er elegant monteret i mønster ved en opklæbning på en bagvedliggende skinne. Resultatet er en ensartet flade, hvor det varierede mønster giver et fint billede. Stenex har leveret skiferfacaderne.
Auditoriet er utrolig smukt med sine asketræsvægge og asketræsgulve overfor de hvide lofter. Gulvene er leveret af Tæppeland Erhverv A/S. Rummet er tillige udstyret med alverdens audio visuelt udstyr, heriblandt 3D-visning.
previous next

Hovedkvarter med skiferkerne

Vestas’ hovedkvarter flytter fra Randers til Århus og ligger nu side om side med udviklingsafdelingen. Her er barren sat højt både for arkitekturen og energireduktionen

Byggefakta

Vestas Wind Systems
Hedeager 42
8200 Århus N
Danmark

Bygherre:
Vestas Wind Systems A/S
Totalrådgiver:
Cowi A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Hovedentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Jeld-Wen, Dampa ApS, Artemide Scandinavia A/S, Modulex Danmark A/S, WindowMaster A/S
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
januar 2010 - september 2011

Hos Vestas har man valgt at tænke langt og planlagt firmaets udvidelse i Århus omkring Skejby. I 2008 blev Vestas Technology R&D (udviklingsafdelingen) opført som et flot og markant byggeri, der bogstavelig talt pegede frem med sin spidse vinkel mod Randersvej. Siden har Vestas optaget mange adresser i byen, også andre steder i Skejby. Med det nye, store hovedkvarter er mange kræfter blevet samlet, men bygningerne i Randers er dermed ikke blevet overflødige for Vestas.

LEED-certificeret byggeri

Skitsen til det nye hovedkvarter tager udgangspunkt i nabohuset, Vestas Technology R&D, hvorved en ny, dynamisk helhed opstår. Det er arkitektfirmaet Arkitema fra Århus, der har tegnet begge bygninger. Det var derfor også naturligt at skabe en arkitektonisk sammenhæng mellem bygningerne, hvor den første har inspireret til den næste. Kileformen er et element, der går igen, men fortolket på en ny og spændende måde.

Udover at være et præsentabelt og markant hovedkvarter, har energiforbrug på alle niveauer været en gennemgående parameter. Alle disse tiltag er ikke umiddelbart synlige, men er elegant indarbejdet i bygningens helhed og i valg af materialer, indeklima med mere.

Vestas’ hovedkvarter bliver den første bygning i Norden, der kan LEED-certificeres i den bedste kategori Platin. Derudover indstilles den også til en LEED-certificering for driften. LEED betyder Leadership in Energy and Environmental Design, og er et amerikansk certifikat, der opnås ved et pointsystem. Læs mere om LEED-certificering på side 79.

Velkendte rådgivere

Det omfattende domicilbyggeri er opført af et team, der har arbejdet rigtig godt sammen. Udover Arkitema så var Cowi A/S også på Vestas Technology R&D ved siden af. I forbindelse med byggeriet af hovedkvarteret er Cowi totalrådgivere, dvs. de er bygherrerådgivere, ingeniører og fører tilsyn på bygge­pladsen. E. Pihl & Søn har været hovedentreprenører og har for at kunne overskue den store opgave, delt byggeriet op i tre sektioner, der har kørt parallelt, men som er blevet færdige samtidigt. De fleste af underentreprenørerne har haft kontor på den store byggeplads, hvorved kommunikationen har været mere direkte og effektiv.
- Organiseringen og ledelsen af byggepladsen har fungeret godt, fortæller projektchef Henrik Korr fra E. Pihl & Søn, der i øvrigt synes det har været et rigtig spændende projekt at arbejde på.

Nordiske materialer og skulpturelle former

Vestas’ nye hovedkvarter er flot og imødekommende i arkitektur og materialer og udtrykker også en fin holdbarhed i kraft af den kvalitet og det materialevalg, der går igennem byggeriet. Det er tydeligvis et byggeri opført med tanke for fremtiden, og den vil fortsat være en elegant og internationalt designet bygning. Vestas Technology R&D er på nogle måder mere markant i sin kileform og med blå facader, mens hovedkvarteret er mere diskret og sofistikeret.
Ankomsten er fra den mindre parallelvej til Randersvej, og her føres man af en svungen vej til hovedindgangen, der omgives af skulpturelle voluminer og et spejlbassin. Belægningen udenfor leder direkte ind i atriet, der går i hele bygningens længde. Også den skiferbeklædte bygning fortsætter indenfor og giver enhver en oplevelse af at bevæge sig ind i et stort og betydningsfuldt hus.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 5

Domicil

3F Aalborg

3F med tre facader

Hospital

Akutcenter Svendborg Sygehus

Flot indflettet akutcenter

Butik

Bilka Herning

Hug en hæl – og flyt en å

Produktionsanlæg

Fynbo Foods A/S

En hal til marmelade

Kontorhus

Hørbygaard Gods

Historiens vingesus på Hørbygaard

Domicil

Jorgensen Engineering

Fra skrot til slot

Domicil

Kompan A/S

Facadefiligran i motorvejsskala

Hotel og konference

Scandic Sydhavnen

Tvilling med karnapper

Skole

Tingagerskolen

Sigende facader

Skole

Tofthøjskolen

Skolens unge ansigt

Domicil

Vestas Wind Systems

Hovedkvarter med skiferkerne