Abena

:
september 2010
Bygningen åbner op med store glasfacader ved indgangspartiet. Zeni arkitekter har i samarbejde med bygherren tegnet bygningen.

Facaden er fremstillet i patineret zink, der med tiden skifter farve. Det er Rheinzink GmbH, der har leveret zinken til hele bygningen.

Vinklerne er ført med helt ind i huset og danner hjørnet af mødelokalet, der er udført i glasvægge. Deko Loft og Væg A/S har monteret i alt 1.400 kvm Deko FG-glasskillevægge og døre i bygningen, mens akustiklofter er leveret af Saint-Gobain Ecophon.

Betonelementer på væggene skaber en rå kontrast til det mere sterile udtryk. Det rå og sterile brydes af farvede døre, der går fra loft til gulv, der er belagt med højkantparket i ask fra Woodfloor.

Køkkenet er åbent, så medarbejderne kan følge med i aktiviteterne bag gryderne.

Teknikrummet i kælderen indeholder alle installationer til ventilation, der bl.a. er leveret og monteret af K.F. Ventilation ApS.

previous next

Det store A i Aabenraa

Det nye domicil for Abena udstråler højprofileret hygiejne og renhed med markante facader i forpatineret zink.

Byggefakta

Abena A/S
Egelund
6200 Åbenrå
Danmark

Bygherre:
Abena A/S
Arkitekt:
Zeni arkitekter A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Sloth Møller A/S, Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
GBL Gruppen
Areal:
7500 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.

Hvis man sidder i et fly over Sønderjylland og motorvejen ved Åbenrå og kigger ned på landskabet, så vil man se et stort A.

A som Abena. Virksomhedens nye domicil er ikke blevet bygget på tilfældige ideer. Alt er gennemtænkt, så byggeriet også fra luften tager sig specielt ud.

Det gør det også set fra landjorden. Selv med høj fart i bil på motorvejen, ser man den spektakulære bygning, der iklædt zink og med glasfacader ud mod den trafikerede færdselsåre ikke kan undgå bilisternes opmærksomhed.

Den strategiske placering op af motorvejen er vigtig for virksomheden, der producerer pleje- og engangsartikler fra sygeplejeartikler over bleer til daglige forbrugsartikler. Virksomheden henter 70 procent af omsætningen på eksportmarkederne, så en placering tæt ved motorvej er vigtig.

Letgenkendelig bygning

Bygningens to stænger – de lange ben i A’et – med kontorer og mødelokaler i to etager udgør bygningens administrationsdel. Stængerne mødes ud mod motorvejen, og spreder sig derfra ud mod ankomstområdet mod øst. Det giver to forbindelsesgange, der understreger bygningens flow. Indgangen er placeret centralt i bygningen og gør bygningen overskuelig.

- Ideen var at tage en krop, som man åbnede op, hvor indgangen er længst væk fra motorvejen. Altså et hus, der bliver åbnet og inviterer folk indenfor ved indgangspartiet. Når man står i hall’en, så er man allerede langt inde i huset, fordi vi udnytter de lange stænger udvendigt til at lede folk ind mod indgangen. Huset endte med at ligne et A. Men det har også været vigtigt, at det skulle være letgenkendeligt, når man kommer med 130 km/t ude på motorvejen. Det har en form, man kan huske, med nogle genkendelige effekter. Facaden ud mod E45 består af bestyrelseslokaler med store vinduer og en kantine i grundplan, hvor man kan se aktivitet fra vejen. Men det er kun her, vi har glasfacader, for vi har arbejdet meget bevidst med, at det ikke skulle være et glashus, siger arkitekt Torben Engsig Svan Sørensen fra det lokale Åbenråfirma Zeni arkitekter A/S, der har tegnet det nye domicil.

Det er MT Højgaard A/S, der har været totalentreprenør på projektet. Firmaet har været med på flere af Abenas byggerier og var også inde over, da direktøren for Abena for snart 10 år siden begyndte at overveje at bygge et nyt domicil.

- Det har været en stor, men også meget spændende opgave at være med på. Der har ikke været så mange begrænsninger, men mange udfordringer, som har gjort opgaven meget interessant. Der har ikke været langt fra tanke til handling, siger Bent Tondering, projektleder hos MT Højgaard A/S.

Dynamik og luft

Selvom der ikke er meget glas på de udvendige facader, så er glas en vigtig brik inde i huset. I mellemrummene mellem forbindelsesgangene er der to atrier med haveanlæg, der dels lader lyset trænge dybt ind i bygningen, og dels fungerer som udendørs opholdsrum. Bygningen er indrettet, så alle kontorer primært er placeret ud til yderfacaderne, mens flere af fællesfaciliteterne, som mødelokaler, er placeret ud til de to atriumgårde. Af hensyn til indeklimaet er yderfacaderne relativt lukkede. Til gengæld er der glas fra gulv til loft ud til de to atrier.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 3

Domicil

Abena

Det store A i Aabenraa

Sport

Arena Midt

Udfordrende arena

Domicil

Dahl Advokatfirma

Advokater omkring et atrium

Plejecenter og genoptræning

Dronning Anne-Marie Centret

Nænsom opdatering af plejecenter

Domicil

Elro Energi

Elegante vinger til let glashus

Bolig

Frederik 8.s Palæ

Empire og wi-fi

Domicil

G4S

Minimalisme i rødt og hvidt

Plejecenter og genoptræning

Glarbjerghus

Brudte facader i gule sten

Bolig

Lærkehaven

Energivenlige familieboliger med kant

Pengeinstitut

Middelfart Sparekasse

Sparekasse i unik geometri

Skole

Sophienborgskolen

Ny skolebygning i baghaven

Ungdomsbolig

Teknisk Kollegium Horsens

Kollegieboliger i stram stil

Skole

Tradium Murerfagskolen

Eleverne murede med

Sport

ValHallen

Et valhalla for idrætslivet

Domicil

Widex

Widex er landet