Tivoli Food Hall og Hotel

:
december 2017
Tivoli Food Hall og Hotel - facade
Tivoli Food Hall og Hotel - hjørne

Hjørnet af Bernstorffsgade og Vesterbrogade har i 50 år været en blind plet i den nationale forlystelsespark. Det har projektet fra Pei Cobb FreedPartners afhjulpet.

Tivoli Food Hall og Hotel - glas

Med Hoffmann A/S som totalentreprenør har bygherren Tivoli nu skabt et karakterfuldt hjørne. Skandinaviska Glassystem har udviklet særlige profiler til facaderne der krummer på flere akser.

Tivoli Food Hall og Hotel - terasse

Mod gaden er det de dobbelte glas-facader fra Skandinaviska Glassystem, som er ordførende, integreret med solafskærmning fra Art Andersen A/S. Mod Tivolihaven er det terrasser med tegl, der etablerer et respektfuldt link.

Tivoli Food Hall og Hotel - trappe

Trapperne, der bl.a. forbinder hotel og Tivoli Food Hall, er fremstillet, leveret og monteret af PL Beton A/S i Rønne. Fra samme producent kommer dæk og skillevægge, der er vægtreduceret med filigran-beton.

Tivoli Food Hall og Hotel - gang

Med lyddæmpning og vægtreduktion som de væsentlige motiver blev etagernes dæk og gulve udført med Thermozell-beton fra Nordisk Beton A/S. Thermozell® er lydisolerende, ekstremt let og er ubrændbart (brandklasse A2).

Tivoli Food Hall og Hotel - elevatorer

To Schindler-elevatorer forbinder Tivoli Food Halls parterre med hotellets øvre etager. Der er tale om Schindlers model 3300 med kapacitet fra fem til 15 passagerer og en hastighed på 1,6 m i sekundet.

Tivoli Food Hall og Hotel - værelse

Med i udvidelsen er 21 nye værelser til hotel Nimb på etagerne 2-3. Her er indretningen i fuld gang med planmæssig åbning efter nytår. Korridorer udstyres med lyddæmpende tæpper med egetæppers Hammer Colortec 1500 under overvejelse.

previous next

Porten til Tivoli

Forlystelseshaven i København har manglet en forbindelseslinje til byens daglige liv. Med dette projekt af amerikanske arkitekter åbnes en port og en bro mellem by og have

Byggefakta

Tivoli Food Hall og Hotel
Bernstorffsgade
1577 København V
Danmark

Bygherre:
Tivoli A/S
Bygherrerådgiver:
Pei Cobb Freed Partners Inc.
Arkitekt:
Rambøll – Arkitektur & Byudvikling, Pei Cobb Freed Partners Inc.
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2016 - december 2017

C.F. Tietgen havde sin berømte ”ærgrelse”, en hjørnegrund ved Frederikskirken, som byggematadoren aldrig fik lov at købe. Om hans samtidige, Tivolis grundlægger Georg Carstensen, fra sin himmel ligeledes har skumlet over det omtumlede hjørne ved siden af Tivolis hovedindgang i København, det kan vi af gode grunde ikke vide.

Men sikkert er det, at adressen Vesterbrogade 3, hvor indgangen ligger, først nu – 174 år efter Tivolis åbning – synes at have fundet sin hele og endelige identitet. Det er sket efter generationer af forsøg på at iscenesætte det travle gadehjørne, som også er genbo til Københavns Hovedbanegård. Netop der oplevede offentligheden, hvordan en ellers tilknappet og jernbane-dedikeret trafikhal for 25 år siden blev til en populær forbindelseslinje mellem by og skinner, da Hovedbanegårdens shopping-center åbnede sine cafeer, fritidstilbud og butikker.

En lignende proces er det, Tivoli nu orkestrerer med en ny bygning på 8000 etagemeter, der er udlagt i fire etager og placeret på den udfordrende adresse ved siden af Tivolihavens historiske hovedindgang. Her lå engang underholdningstemplet Wivel (senere Wivex) og fra 1994 temarestauranten Hard Rock Café. De havde skiftende dagsordener, men ingen evne til at åbne Tivolis ellers så folkekære favn imod den befolkning, for hvis skyld Haven jo netop blev sat i verden.

I det lys er det også lidt ulogisk, at Tivoli i knap to århundreder har ligget i Hovedstadens midte som et afsondret vatikan med krav om at løse en særlig afgiftsbelagt adgangshjemmel, før vejen til park og livsglæde står åben.
Så det Tivoli Hjørne, som blev indviet i dette efterår, har derfor givet forlystelsesvirksomheden en unik mulighed for at knytte sig til staden København. Med restauranter, caféliv og hotel kan Tivoli på en ny og anderledes gæstfri facon integrere Tivoli som en del af den by, som siden 1300-tallet har været danskernes hovedstad.

Nyt og gammelt

Og det, som selvsamme kan glæde sig over i de kommende årtier, er en ny og denne gang særdeles vellykket forbindelse mellem Tivolis hovedindgang mod Vesterbrogade og Hotel og Restaurant Nimb med adresse på Bernstorffsgade 5, vis-a-vis Hovedbanegården. Hvor alvorligt Tivoli tog den opgave, illustreres af, at den amerikanske arkitekt bag projektet, Pei Cobb Freed & Partners, fik opgaven, fordi tegnestuen havde dokumenteret erfaring med at føje nyt til historiske bygninger. Eksempler er Musée d’Art Moderne i Luxembourg, Louvre i Paris og nu altså Tivoli i København. Her lød opgaven på at projektere en nabo til Tivolihavens verdenskendte historicistiske hovedindgang fra 1890, tegnet af arkitekterne Emil Blichfeldt (1849-1908) og Richard Bergmann (1860-1925).

– Vi bringer både soliditet og behændighed til vore projekter, lyder selvportrættet fra Pei Cobb Freed & Partners.

Den opskrift blev også anvendt her på en i konstruktionen velkendt og solid form som et bærende beton- og stålskelet, men i færdiggørelsen elegant og behændig afslutning med bølgende, krumme facader af glas og aluminium. Hjørnebygningen i fire etager (8.500 kvm på et aftryk, der er ca. 121 × 28 m) er komponeret på en bund af funktionskrav, tilsat den store fortælling om det moderne byhus af, der hilser metropolis i gadebilledet, mens huset på de havevendte facader transformeres til et eventyr af kiks og pandekager, in casu nogle sprøde, lækre skærmtegl.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 6

Bolig

Arenakvarteret

Kanalboliger med hjemmehygge

Plejecenter og genoptræning

Botilbud Ebberød

Botilbud med kig til naturen

Børneinstitution

Børnehuset Himmel og Hav

Med plads til leg på taget

Bolig

Dortheavej

Newyorker-boliger på Nørrebro

Domicil

EG Domicil

Højt profileret domicil

Bolig

Factory House

Fred ro og frirum

Butikscenter

Kronen Vanløse

Kronen på værket

Forlystelsescenter

Lego House

Lego-legeplads i mega-format

Ungdomsbolig

Nimbusparken kollegium

Studieboliger med teglsten i hovedrolle

Hotel og konference

Nobis Hotel Copenhagen

Kultur + historie = hotel

Bolig

Risskov Brynet

Tilpasset bydel med egen identitet

Uddannelsescenter

UC Syd

By-i-byen-effekt med skarpe tagrygge

Uddannelsescenter

VUC Syd, Aabenraa

Mættet tegltekstur og markante udskæringer

Bolig

Z-Huset

Stærk form til åben struktur