Bytorv Horsens

:
marts 2007

Bytorv Horsens største synlige facade vender mod syd ud mod Løvenørnsgade. Facaden fremstår doucet med sandblæst lamineret glas og Schüco profiler ved indgangspartiet. P-kælder ligger her i niveau med terræn, og der er opkørsel til et mindre antal p-pladser på første sals dæk.

Rune Design

Indgang Vest på Søndergade med glas fra Scanglas. Ginnerups Tegnestue har bestræbt sig på at skabe harmoni og balance i centrets facadeudtryk.
HSM Industri - .TH Beton

Galleri Brænderigården har som kunstnerisk konsulent leveret denne ruminstallation af Steffen Tast. HSM Industri har leveret stålkonstruktionen, der bærer ovenlyset.

DSG Industri har leveret sikkerhedsglas ved røgskørter i lofterne.

Glaseksperten har ved Indgang Øst leveret glasværn til trap-
pen op til Stadium samt gåglas på platformen. Montøren er
Kærby Glas.

previous next

Handelstorv i Horsens

En kompliceret ombygningsproces har givet byen 35 nye butiksfacader omkring et trekantet torverum og et fredet apotekerhus

Byggefakta

Bytorv Horsens
Søndergade
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Ejendomsselskabet Kongeegen A/S
Arkitekt:
Ginneruparkitekter A/S
Totalentreprenør:
Sjælsø Gruppen A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
20000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

 

Succesbyen Horsens har fået en kommerciel attraktion, som man ikke nødvendigvis bemærker, før man står midt inde i den. I den grad er Bytorv Horsens integreret i den tætbebyggede bymidte.

Mellem gågaden Søndergade og den parallelle Løvenørnsgade er det lykkedes at samle det, der før var 14 bygninger fordelt på to butikscentre og en række varierende fysiske niveauer, til en helhed. Det nye center smyger sig rundt om byens velbevarede apotekerhus fra 1736 på en måde, som på én gang respekterer, udfordrer og inviterer de fredede bindingsværksbygninger til at tage del i 2000-årenes forbrugsfest.

Troen på vækst i Horsens

Bytorv Horsens er Ejendomsselskabet Kongeegens hidtil største investering uden for hovedstadsområdet. Selskabet ejes af Brdr. Rønje Holding alias Ib Henrik og Torben Rønje, der grundlagde Sjælsø Gruppen.

Kongegen ejede City 1, der åbnede som butikscenter i Horsens i 1996. Det nærliggende Billedgaard-center, der oprindeligt blev startet af en lokal tøjforhandler, blev overtaget af Kongeegen ved årsskiftet 2004/05. Straks efter gik man i gang med at realisere planen om et samlet handels- og forlystelsescenter med en tidssvarende profil.

- Blandt de Sjælsø-relaterede aktiviteter står Kongeegen for de langsigtede investeringer. Vi troede på potentialet i Horsens for 10 år siden, og vi tror endnu mere på det i dag på baggrund af byens positive udvikling. Halvdelen af de 35 lejere i Bytorv Horsens er nye butikker i Horsens, heriblandt kæder som Stadium, Bahne og Deichmann-Sko, siger ejendomschef Johnna Thygesen, Ejendomsselskabet Kongeegen.

Til at undersøge markedet og knytte kontakter til potentielle butikslejere tilknyttede Kongeegen detailhandel-analytikeren City & Center ApS – også kendt som Retailia - som bygherrerådgiver. Sammen med arkitekten, Ginnerups Tegnestue A/S præsenterede City & Center planerne om Bytorv Horsens for byens borgmester, der begejstret gav sin tilslutning.

Trekantet torv med ovenlys

Ginnerups Tegnestue tog udgangspunkt i de eksisterede centre og butiksplaceringer og gav det nye bytorv tre hovedindgange: Indgang Vest og Øst fra Søndergade og Indgang Syd fra Løvenørnsgade.

- Vi har i store træk bevaret det indre gadeforløb, men har strammet det op med højere loftshøjde og nye overflader og belysning. Der er tilføjet en første sal til den del, der tidligere var Billedgaardscentret, og de overdækkede gader mødes i et stort nyt torv, udformet som en blød trekant med balkoner rundt langs overetagen og et stort ovenlys som tag, forklarer sagsarkitekt Jens Erik Rasmussen. Ginnerups Tegnestue er placeret i umiddelbar nærhed af Bytorv Horsens, hvilket har været praktisk, eftersom talrige tekniske problemer har skullet løses undervejs i den komplicerede om- og nybygningsproces.

Som totalentreprenør og projektudvikler har Sjælsø Entreprise skullet agere på kneben plads midt i byområde og uden at hindre centerbutikkerne i at skabe den daglige omsætning.

Weekendarbejde

- Nogle butikker har flyttet tre gange undervejs: Først fra Billedgaard-centret over i City 1. Da Billedgaard-delen stod færdig sidste år i november, flyttede butikkerne ind, men enkelte af dem er for nylig flyttet igen til deres endelige placering i City 1-delen, fortæller projektleder Per Falstie Jensen, Sjælsø Entreprise.

Tidspres og mangel på håndværkere har tillige præget processen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2006 nr. 6

Butikscenter

Butiksejendom

Effektiv markedsføring i glas og marmor

Butikscenter

Bytorv Horsens

Handelstorv i Horsens

Sport

Essex Park Randers

Ny ramme om Randers FC

Butikscenter

Gallerierne

Shoppingmekka i bymidten

Bolig

Garnisonsparken

Svævende boliger i et levende område

Skole

IBC Kolding

IBC blev firlænget

Bolig

Kompasset

Tårnby 2

Ungdomsbolig

Korallen

"Korallen" - RUC's nye ikon

Museum

Louisiana

Louisiana cyborg

Bolig

Park Risskov

Begynderbolig i nordisk stil

Sport

Prismen

Lærestykke i form og styrke

Sport

Prismen

Lærestykke i form og styrke

Butikscenter

Ringstedet

Tidløst storcenter i Ringsted

Skole

Skolen på Islands Brygge

Skole med let udtryk

Bolig

Strandbyhus

Esbjerg fra alle sider

Bolig

Søfryd

Ny bydel med egen sø

Domicil

WHO

Et smykkeskrin