Borgen

:
december 2013

Borgen skal gøre Sønderborg til shoppinghovedstad

Byggefakta

Borgen
Jernbanegade/Østbanegade
6400 Sønderborg
Danmark

Bygherre:
A. Enggaard A/S
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Ambercon A/S, Deko Loft + Væg P/S, Bo-Glas A/S
Areal:
55000 kvm.
Byggesum: 
500 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2011 - oktober 2013
Sønderborg har fået et imponerende citycenter, der huser både boliger, erhverv og shopping. Byens nye kraftcenter, Borgen, skal tiltrække kunder fra nær og fjern

Der er gang i adressen Jernbanegade/Østergade i Sønderborg denne tirsdag eftermiddag, kun en uge før åbningen af byens nye citycenter, Borgen. To mænd iler over vejen bærende på et stort Kvickly-skilt, biler bakker ud og ind, og håndværkerne står i kø for at komme til. Indenfor er det ikke meget bedre. Her testes centerets alarmsystem, hvilket udløser en øredøvende larm. Alle kæmper de for at blive færdige til den store åbning, som mange har set hen til med længsel meget længe.

Borgen står som et spændende og skulpturelt vartegn i Sønderborgs centrum med det grønne byrum, Apotekerhaven, som nærmeste nabo. Det 55.000 kvm store byggeri består udover det store butikscenter af et boligtårn på 11 etager og et erhvervstårn på seks, som rejser sig stateligt over Sønderborgs tage ikke langt fra havnen og slottet.

Skandinavisk arkitektur

Bygningen tager udgangspunkt i skandinaviske arkitekturtraditioner og fremstår hovedsageligt i vandskuret og hvidmalet tegl, hvori udkragende bokse skærer sig ind og giver en levende og springende facade. Boksene står med de mørke, perforerede stålplader i en spændende kontrast til det lyse tegl og giver huset et legende udtryk. I begge materialer er Borgens rundede logo indfaset diskret og elegant i egne materialer.

- Borgen udgør en stor bygningsmasse, og det har derfor været afgørende for arkitekterne, at bygningen respekterer byens kvaliteter og indpasser sig, samtidig med at det opleves som en fremadskuende arkitektur, hedder det i præsentationsmaterialet fra arkitekterne.

Borgens ene hovedindgang ligger i niveau med Østergade og er vendt mod den grønne Apotekerhave i byens centrum. Her byder et ti meter højt overdækket glasparti de handlende velkommen indenfor. Den anden hovedindgang ligger i niveau med Jernbanegade og binder centeret sammen i to butiksetager og med adgang til tagparkeringen.

En lille del af borgen er bygget hen over den eksisterende Inspiration. Her har man opført dækelementer hen over den gamle bygning og ført søjler ned gennem den eksisterende butik.

Find andre byggerier på oversigtskortet

Sider

Køb magasinet med denne artikel

Denne artikel er oprindeligt publiceret i magasinet Byggeplads.dk 2013 nr. 5 .

Vi har stadig nogle få eksemplarer af Byggeplads.dk 2013 nr. 5 tilbage.

Bestil Byggeplads.dk 2013 nr. 5 her

Læs om andre byggerier omtalt i Byggeplads.dk 2013 nr. 5 :

Offentlige kontorer

Plejecenter og genoptræning

Sundhedscenter

Uddannelsescenter

Uddannelsescenter

Ungdomsbolig