Ikea Aalborg

:
maj 2010

Ny Ikea i Ålborg Syd

Byggefakta

Ikea Aalborg
Krebsen 40
9200 Ålborg
Danmark

Bygherre:
Ikea Ejendomme ApS
Arkitekt:
White Arkitekter A/S, Inter Ikea System Services AB
Ingeniør:
OBH-Gruppen A/S
Areal:
30300 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2009 - marts 2010
Ikea har åbnet et nyt varehus på godt 30.000 kvm med tilhørende 1.200 parkeringspladser syd for Ålborg

Et kæmpemæssigt sign-tower byder velkommen med de karakteristiske gule bogstaver, allerede når man forlader motorvejen på vej ind mod Ålborgs nye Ikea. 70 kvm fylder hver af de tre sider på skiltet – en passende velkomst til et varehus, der breder sig over godt 30.000 kvm.

Det nye Ikea åbnede for kunderne i begyndelsen af marts – efter en kort og hektisk byggeperiode.

- Hele byggeriet er blevet gjort færdig på bare otte måneder. Det har betydet et ganske presset program. Men alle aktører har været velvilligt indstillede – også selv om nogen rystede på hovedet af os undervejs, siger Per Bligaard, der har været Ikeas konstruktionsprojektleder på byggeriet.

- Vi har desuden kunnet trække på erfaringerne fra byggeriet af et nyt varehus i Odense, hvor en del af folkene bag Ikea Aalborg også er hentet.

Således er sagsarkitekterne fra White arkitekter as fulgt med til det nordjyske, ligesom OBH Rådgivende Ingeniører A/S også var med til Odensebyggeriet.

Byggeriets fundering

Andreasen & Hvidberg K/S har stået for de geotekniske undersøgelser forud for byggeriet. Undersøgelserne af jordbundsforholdene ligger til grund for dimensionering og projektering af funderingsløsninger for det store byggeri. Efterfølgende har Andreasen & Hvidberg K/S også ført tilsyn med udgravninger og fundamentsløsninger i udførelsesfasen.

Andreasen & Hvidberg K/S er et gammelt Ålborgfirma, der udfører geotekniske undersøgelser over hele Jylland og på Fyn med egne borerigge, og prøvevurderingen foretages i eget jordlaboratorium af geologer og ingeniører.

- Det har haft stor betydning, at vi har kunnet trække på deres erfaringer hele vejen gennem byggeriet, siger Per Bligaard. Selvfølgelig er det to forskellige byggerier – men her er stadig tale om et Ikea-varehus, og dermed om et konceptbyggeri.

De godt 30.000 kvm fordeler sig i grundplanen i to cirka lige store afdelinger: Et højlager, der fra gulvet rækker to etager i vejret – og udstillingsområder, der er indrettet på to ‘almindelige’ etager.

To udstillingsetager

- Udstillingsområderne er opdelt i boligtilbehørsafdelinger for neden og en møbeludstilling ovenpå. Indretningen er på forhånd bestemt helt ned i mindste detalje. Således var placeringen af de mange skillevægge – Fay-Walls – samt møbleringen af hver eneste kvadratmeter på plads, allerede inden indretningsfolkene rykkede ind, siger Per Bligaard.

Karakteristisk for udstillingsområderne er det svævende gitterloft, der bibringer oplevelsen af en normal loftshøjde i de ellers meget høje rum.

- Vi har brugt Calejdoskop lofter, som er sat sammen af 2 × 2 m bjælker, siger Per Bligaard.

Indbygget i lofterne er diskrete spots, der får hjælp af enkelte store lamper fra Ikeas eget udvalg.

Over de svævende lofter ligger meget store udluftningskanaler, der sikrer en effektiv udskiftning af luften. Udluftningen trækkes af syv store aggregater, der er placeret på taget af bygningen. Og øverst oppe bag Calejdoskop lofterne ses undersiden af tagkonstruktionen som perforerede stålplader.

Færre ovenlys

I det oprindelige Ikea Aalborg-projekt var butiks- og lagerområdet lagt ud med den traditionelle danske størrelse på ovenlys/brandventilation 120 × 240 med trækarme, hvilket gav behov for 124 stk. ovenlys/brandventilatorer. I forbindelse med optimeringen af byggeriet kom brandventilatorer fra Gelco Nordic Aps ind i billedet.

Find andre byggerier på oversigtskortet

Sider

Køb magasinet med denne artikel

Denne artikel er oprindeligt publiceret i magasinet Byggeplads.dk 2010 nr. 2 .

Vi har stadig nogle få eksemplarer af Byggeplads.dk 2010 nr. 2 tilbage.

Bestil Byggeplads.dk 2010 nr. 2 her

Læs om andre byggerier omtalt i Byggeplads.dk 2010 nr. 2 :

Pengeinstitut

Plejecenter og genoptræning

Shoppingcenter

Skole

Sundhedscenter