Ikea Aalborg

:
maj 2010

De gule og blå Ikea-farver præger facaderne på det nye varehus: Gul omkring indgangen og blå på resten.

Frejlev Cementstøberi A/S signerer langt størsteparten – 15.000 til 17.000 kvm – af belægningsstenene på de store parkeringsarealer foran og bag varehuset.

Kunder har adgang til højlageret, hvilket er usædvanligt i Danmark. Derfor skal Ikea leve op til ekstra skrappe sikkerhedsregler.

I kantinen er der indrettet med den nydesignede stol ‘Pure’ fra Radius Møbler A/S. Det er design, der på en gang er funktionelt og skulpturelt.

Calejdoskop gitterloftet fylder alle udstillingsområderne – med kig op til undersiden af tagkonstruktionen og frit udsyn til de store udluftningskanaler.

Seks porte tager mod den stadige strøm af varer til kunderne i det nye Ikea Aalborg.

previousnext

Ny Ikea i Ålborg Syd

Ikea har åbnet et nyt varehus på godt 30.000 kvm med tilhørende 1.200 parkeringspladser syd for Ålborg

Byggefakta

Ikea Aalborg
Krebsen 40
9200 Ålborg
Danmark

Bygherre:
Ikea Ejendomme ApS
Arkitekt:
White Arkitekter A/S, Inter Ikea System Services AB
Ingeniør:
OBH-Gruppen A/S
Areal:
30300 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2009 - marts 2010

Et kæmpemæssigt sign-tower byder velkommen med de karakteristiske gule bogstaver, allerede når man forlader motorvejen på vej ind mod Ålborgs nye Ikea. 70 kvm fylder hver af de tre sider på skiltet – en passende velkomst til et varehus, der breder sig over godt 30.000 kvm.

Det nye Ikea åbnede for kunderne i begyndelsen af marts – efter en kort og hektisk byggeperiode.

- Hele byggeriet er blevet gjort færdig på bare otte måneder. Det har betydet et ganske presset program. Men alle aktører har været velvilligt indstillede – også selv om nogen rystede på hovedet af os undervejs, siger Per Bligaard, der har været Ikeas konstruktionsprojektleder på byggeriet.

- Vi har desuden kunnet trække på erfaringerne fra byggeriet af et nyt varehus i Odense, hvor en del af folkene bag Ikea Aalborg også er hentet.

Således er sagsarkitekterne fra White arkitekter as fulgt med til det nordjyske, ligesom OBH Rådgivende Ingeniører A/S også var med til Odensebyggeriet.

Byggeriets fundering

Andreasen & Hvidberg K/S har stået for de geotekniske undersøgelser forud for byggeriet. Undersøgelserne af jordbundsforholdene ligger til grund for dimensionering og projektering af funderingsløsninger for det store byggeri. Efterfølgende har Andreasen & Hvidberg K/S også ført tilsyn med udgravninger og fundamentsløsninger i udførelsesfasen.

Andreasen & Hvidberg K/S er et gammelt Ålborgfirma, der udfører geotekniske undersøgelser over hele Jylland og på Fyn med egne borerigge, og prøvevurderingen foretages i eget jordlaboratorium af geologer og ingeniører.

- Det har haft stor betydning, at vi har kunnet trække på deres erfaringer hele vejen gennem byggeriet, siger Per Bligaard. Selvfølgelig er det to forskellige byggerier – men her er stadig tale om et Ikea-varehus, og dermed om et konceptbyggeri.

De godt 30.000 kvm fordeler sig i grundplanen i to cirka lige store afdelinger: Et højlager, der fra gulvet rækker to etager i vejret – og udstillingsområder, der er indrettet på to ‘almindelige’ etager.

To udstillingsetager

- Udstillingsområderne er opdelt i boligtilbehørsafdelinger for neden og en møbeludstilling ovenpå. Indretningen er på forhånd bestemt helt ned i mindste detalje. Således var placeringen af de mange skillevægge – Fay-Walls – samt møbleringen af hver eneste kvadratmeter på plads, allerede inden indretningsfolkene rykkede ind, siger Per Bligaard.

Karakteristisk for udstillingsområderne er det svævende gitterloft, der bibringer oplevelsen af en normal loftshøjde i de ellers meget høje rum.

- Vi har brugt Calejdoskop lofter, som er sat sammen af 2 × 2 m bjælker, siger Per Bligaard.

Indbygget i lofterne er diskrete spots, der får hjælp af enkelte store lamper fra Ikeas eget udvalg.

Over de svævende lofter ligger meget store udluftningskanaler, der sikrer en effektiv udskiftning af luften. Udluftningen trækkes af syv store aggregater, der er placeret på taget af bygningen. Og øverst oppe bag Calejdoskop lofterne ses undersiden af tagkonstruktionen som perforerede stålplader.

Færre ovenlys

I det oprindelige Ikea Aalborg-projekt var butiks- og lagerområdet lagt ud med den traditionelle danske størrelse på ovenlys/brandventilation 120 × 240 med trækarme, hvilket gav behov for 124 stk. ovenlys/brandventilatorer. I forbindelse med optimeringen af byggeriet kom brandventilatorer fra Gelco Nordic Aps ind i billedet.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 2

Hotel og konference

Cabinn Metro

En klog mands værk

Domicil

Dansk Supermarked og Bilka

Kontorhus med dynamisk atrium

Kontorhus

Havneholmen Tower

Himmel­stræbende bæredygtighed

Sundhedscenter

Horsens Sundhedshus

Innovativt sundhedshus tegnet til mennesker

Butik

Ikea Aalborg

Ny Ikea i Ålborg Syd

Hotel og konference

Motel1

Automatiseret motel med svævende krop

Hospital

Odense Universitetshospital

Fra råhus til multi­funktions­hospital

Offentlige kontorer

Roskilde Rådhus

Et hus fuld af krinkelkroge

Shoppingcenter

Sillebroen Shopping

Bløde kurver til nyt shoppingcenter

Bolig og butik

Slagterigrunden, Fjordglimt

Slagterigrunden vokser til

Bolig

Slagterigrunden, Mellem Broerne II

Slagterigrunden vokser til

Pengeinstitut

Sparekassen Hobro

Sparekassen hænger sammen

Skole

Tingbjerg Skole

Ombygning danner skole

Kontorhus

Tronholmen 3

Under den gule bro

Kontorhus

Winghouse

Business class i Ørestad

Kontorhus

Zenit Company House

Kontorbyggeri i miljøets tegn