Bilka Sønderborg

:
Februar 2010

Indgangsportalerne rager markant op i landskabet, så det er nemt for kunderne at finde ind i varehuset.

Det nye Bilka i Sønderborg er bygget som et dobbeltvarehus, hvor fødevarer og nonfood sælges fra to forskellige afdelinger. Det hvide vinylgulv af typen Armstrong Quartz er leveret af Everfloor.

Butik og lager adskilles af hurtiggående porte fra Tektra.

Tektra har også har leveret læsseramper til lageret.

previous next

Indkøbsmekka med eksklusiv portal

Man skal spare på varerne, når man handler i Bilka. Men der er ikke sparet på materialerne i det nyligt ombyggede varehus i Sønderborg.

Byggefakta

Bilka Sønderborg
Grundtvigsalle 195
6400 Sønderborg
Danmark

Bygherre:
Dansk Supermarked A/S
Arkitekt:
Aarhus Arkitekterne A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Henneby Nielsen Rågivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2008 - juni 2009

De troner som kongen over varehuse i Sønderborg med sine markante indgangsportaler på den ellers kubistiske bygning med fladt tag. Bilka er åbnet og har givet beboerne i byen nye muligheder for indkøb.

Før hed det A-Z, og der blev kun solgt nonfoodvarer. Det har ændret sig. Dansk Supermarked fik tilladelse af Sønderborg Kommune til at udvide og lade varehuset skifte navn til Bilka, som er firmaets varehuse, hvor der både sælges mad og alle typer non­foodvarer. I juni slog man dørene op for Als-boerne, der nu kan boltre sig i tilbud på tøj, sko, elektronik, værktøj, legetøj og ikke mindst et stort udvalg af madvarer på de 12.000 kvm, som Bilka varehuset på den sønderjyske ø er vokset til efter ombygningen. Før var huset på 8.000 kvm.

Skal se eksklusivt ud

Arkitekturen er enkel. Sådan er alle de 15 Bilka varehuse, hvor det er kunderne, der prioriteres. Det betyder, at arkitekturen skal guide og lede kunderne, uden at de skal bekymre sig om at finde vej ind til butikkens hylder. Parkeringsområdet er gjort let tilgængeligt og fra p-pladserne er det nemt at finde vej frem til varehuset med de to store indgangs­portaler i hver ende af bygningen. Portalerne er udformet som store tårne, der er blikfang, og som leder kunderne ind i butikken.

Tårnene er enkle i deres design. Skelettet er opbygget i stål af Rødekro Smedie, der også har leveret ståltrapper og stolper til indhegningen af planteskoleområderne, mens beklædningen er af aluminium, som er monteret og leveret af Pro Montage. Bag portalerne er muren beklædt med en mosaik bestående af store grønne glasplader adskilt af tynde aluprofiler.

Alubeklædning

Netop beklædningen hører til i den mere eksklusive afdeling og vidner om, at Bilka varehuset ikke er bygget ud fra, at løsningerne skal være de billigste, der findes.

 - Det er altid en udfordring at lave en indgangsportal, som fungerer. Det er et bevidst valg fra Dansk Supermarkeds side, at man ikke bare vælger de billigste løsninger. Aluminiumsbeklædningen ser rigtig godt ud og giver indgangene et eksklusivt look. Det skal se godt ud, men samtidig er der også vedligeholdelsesaspektet. Beklædningen er nem at holde, og man tager på den måde nogle praktiske hensyn, samtidig med at man får en løsning, som er enkel og pæn. Det betyder meget for Dansk Supermarked, der selv står for indretningen af butikkerne. I indretningen er intet tilfældigt, og de vælger ikke de billigste løsninger, siger Martin Maribo, arkitekt fra Århus Arkitekterne, der har tegnet varehuset i Sønderborg.

 - Det, vi har forholdt os til er, at opfylde Dansk Supermarkeds ønsker til størrelse og funktioner, og ikke mindst parkeringspladser, siger Martin Maribo.

Udfordrende opgave

Oprindeligt var planen, at den nye tilbygning og den nye indgangsportal ved p-pladserne, skulle være forbundet til butikken via rulletrapper på grund af en større niveauforskel. Den idé blev dog skrinlagt, da den ville blive for dyr at gennemføre. I stedet har man genbrugt størstedelen af den jord, der er blevet gravet væk i forbindelse med etablering af kælderplanet.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 6

Museum

Arken

Kunstmuseet Arken med mere lys og plads

Butik

Bilka Sønderborg

Indkøbsmekka med eksklusiv portal

Biograf

BioCity Randers

Biograf i klippeform på Thors Bakke

Kulturcenter

Brønden

Kulturhus med lysvinger

Uddannelsescenter

CBS Porcelænshaven

Et prismatisk spejlbillede af Frederiksberg Have

Hotel og konference

Copenhagen Towers

Copenhagen Towers – bæredygtigt giganthotel

Domicil

EY Tower

TV-Byen som ny ramme for Ernst & Young

Pengeinstitut

Fionia Bank

Glashus byder bankkunderne velkommen

Domicil

Geo

Nøgtern arkitektur iklædt stål

Ungdomsbolig

Hedorfs Kollegium

Kollegie i karnapper

Shoppingcenter

HerningCentret

Høj shopping i Herning

Domicil

Horten

Advokater med kompleks facade

Butik

Ikea Odense

Danmarks største Ikea

Domicil

Landboforeningen Gefion

Kraftfuldt landbodomicil

Skole

Lyngholmskolen

Energivenlig folkeskole i moduler

Kontorhus

Neroport

Humant mini-Manhattan

Skole

Odense Tekniske Gymnasium

Rummelighed til eleverne

Skole

Slotsskolen

Trebenet skole med kompakt krop

Kontorhus

Værkmestergården

Lysende skrin i tæt bydel