Tårnbyparken

:
april 2016
Tårnbyparken - Facade

Tårnbyparken er 594 lejeboliger i rødstensejendomme med lyse altaner i en rytmisk kontrast. Plandisponeringen er ejendomme i tre etager, enkelte i to.

Tårnbyparken - Altaner

En meget synlig del af renoveringen er udskiftningen af altaner, som er trukket frem i facaden, så dybden nu er 2 m mod før 1,33 m. Kærsgaard A/S har produceret.

Tårnbyparken - Lamineret glas

Kærsgaard A/S har bygget 594 altaner på bærende stål og med brystninger af hærdet lamineret glas. Farven kommer fra den mellemlagte folie.

Tårnbyparken - Klimaskærm

PNP-Byg A/S løftede stor­entreprisen med at skifte vinduer og døre i klimaskærmen, samtidig med at entreprenøren skiftede fuger i 5.500 kvm murværk.

previous next

Altanliv, version 2

Tårnbyparkens knap 600 familier glæder sig til, at forårstemperaturen stiger. Det betyder åbne døre og udeliv om aftenen

Byggefakta

Tårnbyparken
Tårnbyvej/Randkløve Allé
2770 Kastrup
Danmark

Bygherre:
Boligorganisationen Tårnbyhuse
Totalrådgiver:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Andre aktører:
PNP-Byg A/S, Kærsgaard A/S
Byggesum: 
75 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2014 - Februar 2016

I Tårnbyparken på Amager har de levet side om side med håndværkerne i halvandet år. I perioder – også de vinterkolde – har boligernes døre og vinduer været revet ud for at give plads for nye. En renovering kan være en streng omgang, men – som det gamle ord lyder – det skal være skidt, før det bliver godt. Så sætter man mere pris på det!

Og sådan er det blevet i Tårnbyparken på Tårnbyvej og Randkløve Allé, hvorfra en af storentreprenørerne, PNP-Byg A/S, melder:

– Det har været en god byggesag med tilfredse familier i boliger, som nu ikke bare har fået nye døre og vinduer, men også lige så nye altaner af stål og med ekstra dybde, så man nu kan nyde udelivet hver eneste solbeskinnede dag.

Tårnbyparken er et klassisk og tidstypisk dansk byggeri med 594 boliger fra håndværkets guldalder: Murværk, trævinduer og betonaltaner. Ejendommene – der er i alt 32, grupperet om otte gårde – er tegnet af arkitekterne Poul Kjærgaard og Niels Schou og blev taget i brug i 1955.

Renoveringsprojektet har fra begyndelsen haft til formål at opgradere klimaskærmen med ikke bare trelagsruder i nye træ-alu-rammer, men også med en udskiftning af samtlige fuger, der var blevet porøse og smuldrende i det 60 år gamle murværk.

Omfugning

Det blev til omfugning af ikke mindre end 5.500 kvm murværk, forklarer projektleder hos PNP-Byg A/S, Christian Larsen, der varetog den ene af de to storentrepriser, som byggesagen var opdelt i. PNP-Bygs kerneforretning er netop boligrenovering i dets fulde omfang fra etablering af byggeplads til nøglefærdigt resultat. Det betyder, at entreprenøren også har udviklet betydelige kompetencer inden for dialog med bygherrer, men ikke mindst med de brugere, som især bygningsrenovering ofte kan være belastende for.

– Vi har haft et rigtig godt samarbejde på byggepladsen i hele perioden og hele vejen rundt – med udførende såvel som med beboere. Det har også betydet, at vi har færdiggjort de næsten 600 boliger helt efter tidsplanen, konstaterer Christian Larsen, der har arbejdet på sagen siden november 2014.

Altaner

I processen var det nærliggende tillige at adressere boligernes altaner, udført i datidens foretrukne præfabrikerede beton. Også de var angrebet af tidens tand, samtidig med at en beskeden dybde var et udtryk for en for længst svunden tid med betydelig færre timer til altanliv end dem, vi har til rådighed nu om dage.

Bygherren, det almene boligselskab Tårnbyhuse, ønskede ikke bare at renovere, men helt at udskifte altanerne og øge deres dybde med betydelige 0,6 m, næsten 50 pct. i forhold til de oprindelige versioner.

Det blev smede- og stålentreprenøren Kærsgaard A/S, som fik opgaven i et prækvalifikationsudbud med fire deltagere. Kærsgaard A/S modtog et skitseprojekt fra totalrådgiveren Dominia og detailprojekterede derefter 594 nye altaner af aluminium, glas og træ på skjulte, bærende beslag og chassis af stål.

Glasbrystninger

– Processen blev, at vi først projekterede konstruktionerne på B 400 x D 200 cm på tegnestuen, hvorefter vi samlede de færdige altaner i en lejet hal tæt på byggeplads­en i Tårnby, forklarer projektleder på sagen Allan Bo Sørensen fra Viborg-entreprenøren Kærsgaard A/S. De nye altaner er fremstillet med en bundbeklædning af lyst lakeret aluminium og brystninger af to lag 5 mm hærdet floatglas, lamineret om en lys PVB-folie og monteret med “tryner” af poleret stål. Øverst afsluttes med en håndliste af samme træsort, ipé, som også ligger på gulvet som planker.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 2

Bolig

AAB, afd.50

Almene boliger – nu med isolering og skærmtegl

Bolig

Aars C

Modernistisk kæmpe i Aars

Plejecenter og genoptræning

Akaciegården

Ældrepleje med både varme og effektivitet

Boliger

Brunevang

Nænsom renovering af almene boliger

Uddannelsescenter

DTU Campus Service

DTU’s nye legeplads

Plejecenter og genoptræning

Egeparken

Nostalgi og hjemlig hygge

Bolig

Hedelundparken afd.4

Hedelundparken i frisk facelift

Forskningscenter

House of Innovation

Detaljernes dronning

Bolig

Nordtårnet

Livet fra oven

Skole

Sophieskolen

Altid tæt på fællesområdet

Uddannelsescenter

SOPU

Det hvide snit

Bolig

Tårnbyparken

Altanliv, version 2

Bolig

Teglhuset

Hybel og hav

Uddannelsescenter

Tietgen Handelsgymnasium

Colosseum med en svævende himmel