Søtoften

:
oktober 2012

Søtoften består af to parceller med passivhuse. På den ene parcel er der bygget længehuse. Contiga Tinglev A/S har leveret 5000 kvm letbetonvægge og knapt 1900 kvm huldæk til råhusene, der er beklædt med teglsten og steni-plader.

De toetagers rækkehuse har to indgangspartier med trappe op på den ene side og i niveau på den anden.

Køkken og stue er et dobbelthøjt rum med adgang op til første sal. Der er toiletter på begge etager.

previous next

Passivhuse med dobbelt ankomst

Søtoften i Måløv er almennyttige energi­venlige boliger fordelt på to parceller – den ene med rækkehuse og den anden med kædehuse

Byggefakta

Søtoften
Søndergårds Allé/Tueholmen
2760 Måløv
Danmark

Bygherre:
Ballerup Almennyttige Boligselskab v/DAB
Totalrådgiver:
Domus Arkitekter A/S
Arkitekt:
Domus Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Anker Hansen & Co. a/s
Ingeniør:
Lars Ørtoft Rådgivende Ingeniørfirma A/S , Oluf Jørgensen A/S
Andre aktører:
Anker Hansen & Co. a/s
Areal:
3800 kvm.
Byggesum: 
42 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2011 - september 2012

Der er ca. 500 meters afstand imellem de to parceller, der til sammen danner Søtoften i Måløv. Samtidig er boligerne på parcellerne af forskellig karakter, og dog med fælles fodslag. De er opført som passivhuse. Passivhuse er betegnelsen for den bedste energistandard inden for byggeri i Danmark, og med passivhuse kan omkostningerne til energiforbruget reduceres med hele 90 procent.

Det er uden tvivl rækkehusene, der påkalder sig størst opmærksomhed. Både grundet beliggenheden med udsigt til søen, men også i sin udformning. De 20 rækkehuse er i to etager, som er forbundet med et dobbelthøjt rum, der får lys fra et stort ovenlys. På begge parceller har boligerne en facade med Petersen Tegl og steni-plader. Contiga Tinglev A/S har leveret 5.000 kvm letbetonvægge og knapt 1.900 kvm huldæk til råhusene.

- Steni-pladerne har været en opgradering undervejs i byggeriet. I det hele taget er der meget kvalitet for pengene. Krisen har netop gjort, at man har kunnet bygge almennyttige boliger i en langt bedre kvalitet, da man kan få mere for pengene, forklarer arkitekt Claus Søndergaard fra Domus arkitekter, der har tegnet Søtoften.

Dobbelt ankomst

Karakteristisk ved rækkehusene er den høje sokkel på ca. to meter. Det var oprindeligt tænkt som depotrum, men denne funktion er i stedet lagt udenfor boligerne af økonomiske årsager. Den høje sokkel gør, at indgangen er placeret højt oppe og med adgang fra en trappe til hver af boligerne.

- Vi ser det som, at der er to hovedindgange. Det er jo et krav, at der også er niveaufri adgang, og det er der ud til den anden side, hvor p-arealet er placeret, siger Claus Søndergaard.

Dobbelt bad

Og det er ikke det eneste dobbelte ved rækkehusene, der også rummer et badeværelse på hver etage. Fra køkkenet, der er i åben forbindelse med stuen, går en trætrappe videre op til første sal, hvorfra der er udkig ned til stuen. Fra stuen er der endvidere udgang til egen terrasse.

Udover at husene er bygget som passivhuse, så er boligerne også blevet tildelt indeklimamærket. På Søtoften benytter man sig af solvarme og højeffektiv isolering.

- Fordelene ved passivhuse er jo, at man har et meget lille energiforbrug. Det stiller samtidig også en udfordring i at bo ‘rigtigt’ i husene, da husene kan blive overophedede, forklarer Claus Søndergaard.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Bistrupvang

Stilfuldt plejecenter med sprøde detaljer

Sport

Dybbøl-Hallen

Sportshal på de gamle skanser

Bolig

Emiliedalen

Variationer over hvide boliger med glas og zink

Uddannelsescenter

Handelshøjskolen Aarhus

Transparent multirum i stram teglskal

Domicil

Krifa Aarhus

Blikfang til svungne facadebånd

Bolig

Lyngby Søpark

Langtidsholdbare boligblokke i Lyngby

Kulturcenter

Magion

Magien slippes løs i Grindsted

Bolig

Seminariebyen

Sammensat seminarieby

Skole

Skolen på Bülowsvej

Det magiske kvadrat

Bolig

Staarupvej Boligbyggeri

Kant på indpassede boliger

Sport

Stevnsbadet

I pagt med særegen natur

Bolig

Søtoften

Passivhuse med dobbelt ankomst