Seminariebyen

:
oktober 2012

Seminariebyens hovedindgang ved rundkørslen. Den 100-årige skole med familieboliger ses til venstre. Nye ungdomsboliger i tre etager til højre.

Familiebolig med hems.

Renset murornamentik fra en svunden tid står side om side med moderne, nøgtern skalmur med store åbninger dækket af glas og sort træbeklædning.

Tømrere fra Ferd. Færch & Co. arbejder på færdiggørelse af atriet og de sidste ungdomsboliger.

Ungdomsboligerne, samlet i klumper i Seminariebyen, kommunikerer med sine beboere og gæster gennem et Siedle Vario anlæg fra Siedle Nordic A/S. 21 standere med kombinerede opkalds- og adgangsdisplay er placeret ved hoveddørene. I boenhederne hænger 116 håndfri svartelefoner. Beboeren kan åbne sin hoveddør med sin nøglebrik, der også bruges til betaling i vaskeriet. Adgangskontrollen er IP-baseret og kan administreres centralt af viceværten.

previous next

Sammensat seminarieby

Boligforeningsafdeling i Aalborg blander nyt og gammelt og unge og ældre med røde mursten som fællesnævner

Byggefakta

Seminariebyen
Odinsgade 17-109
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Himmerland Boligforening
Arkitekt:
Friis & Moltke A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Siedle Nordic
Areal:
11363 kvm.
Byggesum: 
222 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2011 - august 2012

– Fordelen ved at udnytte noget gammelt er, at man somme tider får nogle værdier foræret!

Ordene kommer fra arkitekt Kirsten A. Villadsen. Hun er del af det team hos Friis & Moltke A/S, som under ledelse af ingeniørfirmaet Cowi A/S og med Rosseels Tegnestue som landskabsarkitekt fik til opgave at skabe og omskabe Seminariebyen.

Det er ikke en uddannelsesinstitution, men det var det engang. En af de bevarede bygninger i komplekset har således 100 år på bagen som folkeskole. I forbindelse med 1980ernes omfattende skolenedlæggelser i Aalborg Kommune blev Vejgård Vestre Skole ofret, og efterfølgende blev nogle af dens bygninger i en årrække brugt af byens socialpædagogiske seminarium.

Men nu stod de tomme, og kommunen så sit snit til at få dækket noget af sit behov for boliger til familier og unge ved at udskrive en konkurrence blandt byens almene boligforeninger om hvem af dem, der inden for rammerne af en lokalplan kunne præsentere det mest spændende og økonomisk bæredygtige projekt. Boligforeningen Himmerland vandt i samarbejde med de tre nævnte, lokale rådgivere.

Uforudsigelige kvaliteter

Og hvad er det så, man får? Uoverskuelighed og overraskelser blandt andet. Står man i rundkørslen, der danner hovedindgang til komplekset, ser man først den gamle tre-etagers skolebygning ved siden af et nyt tre-etagers hus med gavlaltaner og svalegange. Man må ind på parkeringsarealet bagved for at se, hvad der gemmer sig af toplans rækkehuse, punkthuse, ombyggede etagelejligheder, fælleshuse, stier og torve. Renset murornamentik fra en svunden tid står side om side med moderne, nøgtern skalmur med store åbninger dækket af glas og sort træbeklædning.

I hjertet af denne såkaldte seminarieby finder man små ungdomshybler indrettet i de gamle bygninger, som det nu har kunnet lade sig gøre. Ikke to er ens, og det vrimler med detaljer som karnapper, opbevaringshemse og uregelmæssige lysindfald.

Så rodet og tilsyneladende planløst ville en arkitekt næppe have disponeret, hvis man var startet fra scratch på bar mark. Og det er just charmen og meningen med Seminariebyen. Lokalplanen foreskrev en fortættet bymæssig bebyggelse i to til tre etager med stor frihed til at kombinere gammelt og nyt og med den røde tegl som bindeled.

– Opgaven gik ud på at bruge det, der kunne bruges og som fortalte en historie. Udover den gamle skole er der blandt andet bevaret en skolebygning fra 1960erne med høje vinduer, en gymnastiksal, som er indrettet til fælleshus, og et atrium som blev opført som samlingsområde til seminariet. Vi har måttet afkorte atriet for at give boligerne mere facade og direkte dagslys, fortæller Kirsten A. Villadsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Bistrupvang

Stilfuldt plejecenter med sprøde detaljer

Sport

Dybbøl-Hallen

Sportshal på de gamle skanser

Bolig

Emiliedalen

Variationer over hvide boliger med glas og zink

Uddannelsescenter

Handelshøjskolen Aarhus

Transparent multirum i stram teglskal

Domicil

Krifa Aarhus

Blikfang til svungne facadebånd

Bolig

Lyngby Søpark

Langtidsholdbare boligblokke i Lyngby

Kulturcenter

Magion

Magien slippes løs i Grindsted

Bolig

Seminariebyen

Sammensat seminarieby

Skole

Skolen på Bülowsvej

Det magiske kvadrat

Bolig

Staarupvej Boligbyggeri

Kant på indpassede boliger

Sport

Stevnsbadet

I pagt med særegen natur

Bolig

Søtoften

Passivhuse med dobbelt ankomst