Ørestadshuset

:
januar 2009
Hovedfacaden ud mod Ørestad City Parken. De øverste lejligheder ligger fra 6. og helt op til 11 sal. Både vinduer og altaner ligger med forskudt modul i højden.
Altanerne står med deres lette udtryk i stærk kontrast til den mørke facade og er det mest karakteristiske element på Ørestadshuset. Specielle beslag giver en næsten usynlig ophængning af altanerne på facaden. Værnene er gennemsigtige og lette i stål og glas.
I gården, ud mod adgangsarealet er der cykelparkering. IBF Betonvarer har leveret flere typer belægningssten, trappetrin og BB murelementer til støttemure. Schønherr Landskabsarkitekter har lavet landskabsprojektet, og de har også stået for supergrafikken, der pryder belægningen i gårdarealet.
Med enkle midler er der også på gårdfacaden skabt variation i facaden, bl.a. med de fremhævede trapperum med vinduer, som går i bredden i stedet for højden som på resten af facaderne.
previous next

Monolit med variation

Nyskabende altaner i florlet beton som kontrast til en solid og mørk bygningskrop giver et anderledes udtryk i arkitektfirmaet Lundgaard og Tranbergs nye boligbebyggelse i Ørestad City

Byggefakta

Ørestadshuset
C. F. Møllers Allé 56
2300 København
Danmark

Bygherre:
Sjælsø Gruppen A/S
Arkitekt:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Totalentreprenør:
Myhlenberg Søren Vangsted Vest A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
13600 kvm.
Byggesum: 
175 mio. kr.

Ørestad City Parken i det efterhånden fuldt udbyggede Ørestad City, er omkranset af en række store beboelsesblokke, der ligger som fæstninger i landskabet. En af de seneste af disse er Ørestadshuset som indeholder 127 ejerlejligheder, de øverste beliggende på 11. sal med en storslået udsigt ud over Amager.

Byggeriet er hesteskoformet med hovedfacaden ud mod parken og lukker sig til den anden side om et gårdareal ud mod adgangsvejen.

Myhlenberg Søren Vangsted A/S har været totalentreprenør på projektet for bygherren Sjælsø Gruppen A/S, mens Lundgaard & Tranberg har været arkitekt.

 

Arytmiske facader

 

Grundplanen er stort set givet i de guidelines, som ligger for huset i lokalplanen for området, og det samme gælder ønsket om et byggeri, som går op i højden, men er opbygget med forskellige niveauer, fortæller Filip Heiberg fra arkitektfirmaet Lundgaard og Tranberg, som har været medsagsarkitekt på projektet.

- Kravene er ret ens for alle huse i Ørestad City, så vores opgave, sammen med Sjælsø Gruppen, har været at lave et hus som var rationelt at bygge, men som alligevel har stor variation i facaden, siger Filip Heiberg og fortsætter:

- Huset har en monolitisk krop og er muret op som én stor blok, nærmest industrielt som et kraftværk, som Svanemølleværket, og variationen opstår så ved at forskyde facadeelementerne i forhold til hinanden, både altanerne og vinduerne, som ikke står lige over hinanden. Det har vi arbejdet meget med. Det gør det også mere enkelt at bygge og isolere i forhold til, hvis selve facaden går ind og ud, og det giver samtidig et hav af variationer i lejlighederne, at vinduer og altaner er placeret forskelligt fra lejlighed til lejlighed.

Tung bygningskrop

De færdige betonelementer til Ørestadshuset er produceret på flere af Spæncoms fabrikker rundt om i landet, både huldæk, bjælker, vægge og søjler. Spæncom har også monteret råhuset, og efterfølgende, da skalmuringen var færdig, monteret altanerne.

De hvide altaner står i kontrast til den tunge bygningskrop med teglsten fra Randers Tegl, changerende i mørke grå og brunlige nuancer. De mørke fuger, hvor mørtlen er indfarvet med jernoxid, er med til at fremhæve det monolitiske i bygningen.

Vinduerne fra SA Vinduer er et lamineret produkt, hvor indersiden er hvidmalet, mens ydersiden står i ubehandlet teaktræ, som med tiden vil få en sølvgrå overflade, som glider mere i ét med facaden.

Altaner som hvide skaller

Det mest karakteristiske facadeelement er altanerne, der som tynde, bukkede, hvide skaller tilsyneladende tilfældigt er drysset ud over facaderne på tre sider af bygningen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 4

Butikscenter

Butikscenter Frederikshavn

Cirkelformet handelspejlemærke

Hospital

Danske privathospitaler

Elegant og udfordrende i hvidt

Domicil

De Gule Sider

Gennemlyst domicil i hightech look

Kontorhus

Erhvervstårne

Kubistiske fodboldtårne

Bolig

Essex Waterfront

Fra torskerogn til eksklusive lejligheder

Butikscenter

IDEmøbler, Sønderborg

Møbelsignaler i to etager

Pengeinstitut

Jyske Bank, Silkeborg

Jyske Bank investerer i smuk arkitektur

Domicil

Keflico

Trægrossist med identitet

Domicil

Kennedy Centret

Familievenlig øjenklinik

Kontorhus

KLP kontorhus

KLP-kontorhus version 2.0

Domicil

Läntmannen Cerealia

Tvillingetårne til mel

Bolig

Lindholm

Forskellighed gennem facader

Skole

Lisbjergskolen

Skoleeksempel på dynamisk arkitektur

Produktionsanlæg

LogoPaint

Strømlinet kontorlandskab i glas

Kulturcenter

Ordrup Multihal

Lærings- og bevægelseshuset

Butikscenter

Rosengårdcentret

Udvidelse på skrå

Skole

Stenhus Gymnasium & HF

Studentereksamen i renovering

Distributionscenter

SuperGros

Grandios tørvareterminal

Domicil

Vejdirektoratet

Rummeligt og slidstærkt vejdomicil

Skole

Vejle Handelsskole

Handelsskole i tidens ånd

Plejecenter og genoptræning

Vejlefjord

Sanatoriet folder sig ud

Domicil

Vestas R&D Center

Værktøjskasse for vindkraft

Bolig

VM Bjerget

Vertikalt villakvarter

Bolig

Ørestadshuset

Monolit med variation