Isbjerget

:
juni 2013

Isbjergets 11 tinder dukker op bag hinanden på en uforudsigelig måde, som giver en dynamik til byggeriet som helhed.

De særprægede tage er leveret og monteret af AE- Stålmontage A/S. Kalzip taget i aluminium er meget robust og understreger Isbjergets enkelthed med flade ruden samlinger.

Lejlighederne er alle indrettet med gulve fra Timberman Denmark A/S, der er et flot og robust asketræsgulv opbygget i en tre-lags konstruktion og savskåret asketræ øverst.

Bo•glas a/s har leveret 5+5 mm bo•safe hærdet/lamineret værnglas i lyseblå nuancer til Isbjerget, hvilket bidrager til den unikke facades lighed med et flydende isbjerg.

Til badeværelsets bruseniche er der leveret afløb af Unidrain, der passer godt ind i stilen.

De i alt 208 lejligheder fordelt i fire bygninger med mange typer lejligheder i størrelse mellem 55 og 227 kvm.

previous next

Isbjerget

Det prisvindende boligbyggeri, Isbjerget, giver nu Aarhus’ tidligere havnearealer en ekstra dimension med sine spektakulære krystalformer og skulpturelle udtryk

Byggefakta

Isbjerget
Mariane Thomsens Gade
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
Pension Danmark A/S
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S, Arkitema Architects K/S, Kromann Reumert
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Hamiconsult A/S, Tækker Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Bo-Glas A/S, AE Stålmontage A/S
Areal:
28400 kvm.
Byggesum: 
400 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2011 - maj 2013

Som sejlende til Aarhus by får man en oplevelse af havnen som et sted i forvandling. På kanten af kajen står Isbjerget med 11 spidser og blå altaner og peger på en bydel, hvor udsigten og lyset er en næsten ubegrænset boligkvalitet. Bevæger man sig tættere på Isbjerget begynder den massive form at opløse sig, særligt mod øst og syd, hvor lyset og udsigten hentes. Der er noget fremmedartet ved byggeriet, der virker meget stærkt i sin helhed som Isbjerg – køligt, skarpt og lidt uforudsigeligt. Arkitektonisk er Isbjerget meget konsekvent designet ned til mindste detalje med blik for den skulpturelle helhed og ønsket om udsigt og lys. Særligt fascinerende er ‘opløsningen’ fra den massive sokkel til de himmelstræbende spidse tage. De lette, udkragende altaner understreger dette motiv, med deres gradvise lysere blå farve opefter i byggeriet.

Aarhus Ø

Fra at have været en betonflade med containere er den nye bydel i Aarhus, kaldet Aarhus Ø, et byggekaos med efterhånden også en del beboere. Der begynder at tegne sig et billede af en anden urbanitet med en anden type offentligt rum. Boulevarder og kanaler bliver anlagt, og kajkanten indtages bl.a. med Strandbaren.

Isbjerget ligger på sin egen ø på en bastion, der åbner ned mod vandet med et elegant trappeanlæg. Infrastrukturen i Aarhus Ø sikrer en afstand mellem boligbebyggelserne, mens de enkelte bebyggelser er tætte som byens karréstrukturer. Mens traditionelle boligbebyggelser forholder sig meget til gaden, spiller den særlige beliggenhed på kajen en stor rolle, hvorfor Isbjerget er tænkt som en bebyggelse på netop dette sted. Den slutter sig om sig selv og fungerer som en solospiller på den store flade, i hvert fald så længe bydelen ikke er endeligt udbygget.

De første skitser til det, der senere er blevet kaldt Isbjerget, blev til i 2006 i et samarbejde mellem fire arkitektfirmaer og en lokal developer. Finanskrisen trak projektet i langdrag og en anden bygherre, PensionDanmark, overtog projektet og den oprindelige idé om det opløste volumen med de spidse tinder. På et tidspunkt i processen blev det klart for de skabende arkitekter, at den boligbebyggelse der var opstået ud af bestræbelserne på at skabe udsigt og lys, helt klart var et isbjerg, og herefter er det udtryk blevet forstærket.

Arkitekt og partner i Cebra A/S, Mikkel Frost, fortæller: - Isbjerget, som er blevet et fascinerende og ikonisk byggeri for havnearealerne i Aarhus, er opstået ved et samarbejde mellem danske og udenlandske arkitektfirmaer og er ikke én mands værk. Det globale afsæt fortæller noget om byens moderne tilgang til udvikling og vilje til at få opført nogle epokegørende boliger. Fra den første version af Isbjerget til det netop indviede byggeri er der sket mange ændringer, men Isbjerget som brand står stærkt tilbage.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 3

Lufthavn

Aalborg Lufthavn

Persienner klarer sollys og flymotorer

Bolig

Brøndby Nord

Fra eternit til naturskifer

Skole

Christiansfeld Skole

Knaldgule facader omfavner skolens historie

Hotel og konference

d'Angleterre

Velkommen, Mr. Springsteen

Bolig

Hasselager

Boligernes styrke ligger i det minimale

Domicil

Hempel

Domicil med hjerte og nerve

Bilhus

Henrik Larsen Biler

Larsens bilparadis

Offentlige kontorer

Holstebro Rådhus

Luftigt appendix til rådhuset

Bolig

Hørkær parcel A

Almene boliger i menneskelig skala

Domicil

Industriens Hus

Magtens korridorer - nu med ovenlys

Bolig

Isbjerget

Isbjerget

Domicil

Lego Innovation House

Danmarks største legeplads som arbejdsplads

Bolig

Strandkanten

Energisk arbejde bag energivenlig elegance

Bolig

Thors Bakke2

Kronen på bakken