Finderup Parken

:
marts 2009

Finderup Parken vender ud mod den befærdede Ringgade i Århus. Glasfladerne på facaden virker både ved at åbne for indkig til bygningens liv og afskærme mod støj og vejr.

Det indre gårdmiljø er præget af gangbroer, trapper og niveauspring, der gør det til et både spændende, urbant og grønt område. IBF Betonvarer har leveret sten til trapper og gangzoner.

En enkel trappe forbinder etagerne i 2-etagerslejlighederne. Der er i alt 20 typer lejlighedsplaner. Gulvene er i ask fra Woodfloor A/S. Væggene er malet af MC Malerforretning A/S.

En hjørnelejlighed med køkken inde i alrummet. Alle køkkener er leveret af Svane Køkkenet A/S i Århus, der har tilpasset køkkenerne til de mange variationer. Altanen ungerer som en udvidelse af opholdsrummet og har plads til udeservering på en lun dag. Vinduerne er monteret af Aalsrode Tømrerfirma A/S.

Skodderne fra Skoddesnedkerne ApS giver delvis skygge til lejlighederne og giver en naturlig variation til facaderne. Betonelementerne er fra Spæncom A/S.

Facaderne er pudset af Carl Nielsen Facadepuds ApS og fremstår som flotte, homogene flader. Skoddesnedkerne ApS har leveret de specialdesignede skodder på altanerne.

previous next

Boliger i byen med egen park

Et godt samarbejde mellem bygherre, arkitekt og kommunen har banet vejen for Finderup Parken midt i byen – og med sin helt egen identitet

Byggefakta

Finderup Parken
Finderupvej 5
8000 Århus C
Danmark

Bygherre:
FinderupParken Holding ApS
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
8200 kvm.
Byggesum: 
103 mio. kr.

Ringgaden i Århus er i høj grad bebygget med boliger i traditionelle strukturer på lange strækninger, men på dette sted af Ringgaden har erhvervsbebyggelser været dominerende og havde tidligere Frisko og tømmerhandlen som nærmeste naboer. I området nær åen og banegraven er der en langsom proces i gang, hvor småerhverv erstattes med større og mere sammenhængende bebyggelser. Også for boliger er beliggenheden god nær city, universitetet og Brabrand-stiens rekreative muligheder. Men der er også en massiv trafik, som man har forholdt sig meget konkret til i byggeriet af Finderup Parken.

Et indre liv

De 92 boliger og 3 erhvervslejemål ligger langs gadelinjen i Ringgaden og Finderupvej med 4 etager og indpasser sig derved i det generelle bybillede omkring Ringgaden. Erhverv og boliger er klart adskilt ved, at Netto og Handelsbanken ligger i gadeplan, mens boligerne ligger ovenpå.

Midt i facadelinjen mod Ringgaden sker en vertikal forskydning, der giver bygningen en klar identitet. Her åbner bebyggelsen sig forsigtigt op mod gaden og giver indkik i et venligt og fint skaleret gårdmiljø af meget urban karakter. Den ellers taktfaste facade skifter rytme med en trappe på tværs af indgangen og giver derved både en meget flot variation og understreger samtidigt, på en dynamisk måde, det stærkt faldende terræn på stedet. Fra gaden skærer et internt gaderum sig ind gennem bebyggelsen og giver en række fine oplevelser af forskellige rum tilpasset et boligmiljøs skala.

Der er adgang eller indkik til små parkrum, som store altaner vender ud til. Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S har lagt megen energi i at skabe et venligt og anvendeligt fællesareal, der supplerer boligernes egne kvaliteter, samtidig med at boligerne får optimal mængde dagslys. Finderup Parken vender sig væk fra gadestøjen og ind mod et nyetableret stykke by, der fungerer som et selvstændigt sted med fine opholdszoner og oplevelsen af at leve i en levende by.

Gennemarbejdet struktur og facade

Bebyggelsens struktur er kompleks og utraditionel og løser derved mange opgaver. De 92 boliger i mange variationer har alle direkte sol på et tidspunkt af dagen, og alle har altaner, der vender ud mod de indre, grønne områder. Kompleksiteten gør de indre rum afvekslende og indbydende og får den store boligkabale til at gå op. Parkering er placeret i kælderen, hvorved arealet mellem boliglængerne er friholdt til ophold og færdsel til fods. Fra den centrale, kileformede gade opleves de to bagvedliggende parkrum som udvidelser af gaderummet, mens haverne, beliggende i første sals højde, i højere grad opleves fra altanerne. 
Glaspartier er anvendt flere steder for at lave en visuel afskærmning eller rumdeling, og er gjort til et positivt element, der opbløder de hvidpudsede facader og brugen af mørkt træ. Langs de udvendige gange med dørpartier, er der også anvendt materet glas i vertikale flader, der giver facaden sit helt eget præg. Glasfladernes rytmiske placering giver en åbenhed til byggeriet og et fint spil mellem materialerne, som en tredimensional opbrydning af facaden. Samtidigt fungerer glasfladerne som en afskærmning primært mod vejstøj, vind og vejr. Farveholdningen omkring indgangspartierne er en varm og venlig gul i to nuancer, der står flot til de kridhvide pudsede facader.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 1

Bolig

Åhaven

Boliger i stringent variation

Kontorhus

Company House

Smukke facader på stribe

Kontorhus

Company Park Com2

Moderne kontorhus i grønne omgivelser

Kulturcenter

DR-Byen segment 4, Koncerthuset

Meteornedslag i Ørestaden

Bolig

Finderup Parken

Boliger i byen med egen park

Hotel og konference

First Hotel Vesterbro

Konferencepavillon i baggården

Bolig

Grønløkkeparken

Nye boliger på gammel industrigrund

Offentlige kontorer

Helsingør Byret

Helsingør Byret i vertikal beklædning

Hotel og konference

Hindsgavl

Kostald forvandlet til hotel

Offentlige kontorer

Kilde Allé

Udsigt og små oaser til skattefolket

Bolig

Magnolia Husene II

Elegance i Porcelænshaven

Domicil

Multiline

Højlager med omtanke

Bolig og kontor

Rørfabrikken

Markante boliger i højden

Domicil

ScanNet

Fra kosteskab til storkontor

Pengeinstitut

Sparbank

Afskærmet bank

Bolig

Stiagergrunden

Den spanske trappe i Værløse

Kontorhus

TV 2

TV 2 holder stilen

Domicil

VKR Holding

VKR-domicil i lysets tegn