Fasanstien

:
april 2015

På elegant vis er det nye byggeri koblet sammen med en eksisterende boligblok, der ligeledes er bygget om, og i fremtiden rummer personalefaciliteter.

Alle boliger på første og anden sal har adgang til en rummelig altan. I stueetagen får beboerne en lige så rummelig terrasse.

På sydsiden af boligblokkene er der monteret solceller på taget, som i fremtiden uden tvivl vil have en positiv effekt på energiforbruget og dermed beboernes omkostninger til el og varme.

De enkelte boliger er på 42 kvm. De er indrettet praktisk og tilgængeligt for beboere såvel som personale.

Gangarealerne er indrettet i lyse farver, men med murværk og træpaneler, der bryder de lyse overflader og giver en kontrast. Gulvene er udført i slidstærk højtrykslaminat, produceret af Lodbyg Entreprise Aps. i Holbæk.

Badeværelserne er rummelige, så der er plads til både beboer og plejepersonale. Både håndvask og toilet kan hæves og sænkes og dermed tilpasses beboerens individuelle behov

previous next

Genopbygning med inkluderende boligbyggeri

To nye boligblokke med 24 handicapboliger for demente er rejst på fundamentet af to nedrevne boligblokke

Byggefakta

Fasanstien
Fasanstien 27-35
4220 Korsør
Danmark

Bygherre:
Bolig Korsør
Arkitekt:
Schwarz Arkitekter A/S, Pluskontoret A/S, Arkitekter M.A.A, Archinet
Totalentreprenør:
Daurehøj Erhvervsbyg A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
2500 kvm.
Byggesum: 
74 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2014 - juni 2015

Visionen om det inkluderende boligbyggeri er blevet ført ud i livet med et særligt nybyggeri for demente. For når man river boligblokke ned i udsatte boligområder så kan man jo forsøge at tænke nyt og samtidig indfri påtrængende behov. Det er gjort her i Korsør.

Bygherren, Bolig Korsør, har med byggeriet af to boligblokke på Fasanstien, fået 24 nye velindrettede og meget tiltrængte handicapboliger – og samtidig har man taget første skridt på vejen til et lige så tiltrængt kvarterløft i et tidligere berygtet boligområde.

Motalavej-kvarteret i Korsør er præget af mange, store boligblokke, opført i perioden 1957 til 1967. Et alment boligbyggeri, der i perioder har givet anledning til negativ omtale men som for alvor skulle løses med en helhedsplan for renoveringen af Fasanstien Afd. 15: Nedrivning af tre blokke mod Motalavej og ombygning af to blokke til handicapboliger.

Nedrive og genopbygge

I stedet for at ombygge de to blokke valgte Daurehøj Erhvervsbyg A/S at nedrive blokkene, så kun kælder og fundamenter blev bevaret.

Nybyggeriet er opført på de eksisterende fundamenter, der derved har dannet grundlag for nybygningens geometri. Med dette valg kunne fremtidens krav til indretning af handicapboligerne opfyldes.

Ved nedrivning af de tre boligblokke mod Motalavej blev skabt et område der indrettes til fælles aktiviteter for alle bebyggelsens beboere.

Dermed bliver der etableret en grøn kile, der skaber lidt afveksling i området, som vil skabe mere liv i bebyggelsen.

En sjette blok, der nu er nærmeste nabo til de to nye bygninger, er blevet delvist renoveret med blandt andet øget tilgængelighed til de eksisterende boliger og ombygning til administration og personaleafdeling for de 24 nye boliger.

Inkluderende funktion

Efter en totalentreprisekonkurrence blev projektet givet til Holbæk-virksomheden Daurehøj Erhvervsbyg A/S, der i samarbejde med et hold rådgivere, Archinet Arkitekter, Pluskontoret A/S Arkitekter, Oluf Jørgensen A/S – Rådgivende ingeniørfirma og byMUNCH by- og landskabsdesign, førte den specielle opgave ud i livet.

- Vinderprojektet havde overskriften ‘Samme hovedform – ny arkitektur’ som dækker over en målsætning om at have respekt for det omgivende byggeri og dets grundudtryk og så supplere med noget nyt som ikke stikker for meget ud, men peger fremad, fortæller arkitekt Kristian Nordheim fra Pluskontoret A/S Arkitekter i Aarhus, der var med til at vinde opgaven.

Det betød, at det nye udtryk i byggeriet først og fremmest blev søgt gennem anvendelse af materialerne. Samtidig er der valgt materialer med lang levetid og lave omkostninger til drift, så den totaløkonomiske effekt er blevet høj, fremhæver Kristian Nordheim og tilføjer:

Væsentligt er det jo også, at man ved at integrere to boligblokke med beboere der har særlige behov har valgt at lade byggeriet får en inkluderende funktion, hvor sammensætningen af beboerne blandes, frem for at nogle beboergrupper måske placeres mere afsondret. Boligforeningen har i mange år haft plejeboliger til psykisk handicappede i en hel opgang, hvilket har været en stor succes – og det er jo særdeles positivt såfremt man kan arbejde med inklusion i et boligområde, siger Kristian Nordheim.

Modspil til omgivelserne

Arbejdet blev påbegyndt i februar 2014. I løbet af marts 2015 kunne man så småt gå i gang med at indrette de nye handicapboliger.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 2

Bolig og butik

Ahlgade

Moderne komfort med traditionel charme

Bilhus

BCA Autoauktion

Bilauktionshus i Exxit 59 med logistisk udfordring

Bolig

Fasanstien

Genopbygning med inkluderende boligbyggeri

Produktionsanlæg

Jøni Foodline

Funktionelt byggeri med blik for detaljen

Kontorhus

Mærsk Drilling

Retrolook i møde med nutiden

Bolig

Nis Petersens Gård

Brandstation forvandlet til blandet by

Uddannelsescenter

SOSU-skole Køge

Plads til fordybelse såvel som fællesskab

Butik

Staderne

Markedsplads etableret på 63 raske dage

Skole

Store Magleby Skole

Skoleombygning som kompliceret puslespil

Bolig

Søbyen

Gårdhavehuse og lejligheder i landsbymiljø

Skole

Vibenshus Skole

Åbent skema

Sport

Water & Wellness Randers

Subtropisk hus for vandglade jyder