Bispehaven

:
juni 2015

Med enkle midler som de farvede karnapper og det uregelmæssige forband i zinkkassetterne, opstår der en fin dynamik i facadeudtrykket.

Mellem de to rækker med boliger ligger ankomstrummet og den fælles indgang i atriet. Ankomsten er præget af glaspartier og adskiller sig derved ved de ydre facader i zink.

Atriet opleves som et stort og luftigt rum, som i nogen grad vil følge temperaturen udendørs, da rummet er uisoleret. Til gengæld bidrager det med passiv varme til det fælles ankomstrum og til dels boligerne.

Her udsnit af den ydre facade og gårdrummets facade med ungdomsboligerne for unge mødre bag glasfacaden.

Elevatoren midt i atriet er med til at definere rummet og fungerer som et fikspunkt med sin pæne træbeklædning.

previous next

Atriumhuset

De nye ungdomsboliger på Bispehavevej i Aarhus V er tegnet som en samlet bebyggelse med fælles ankomst via et stort atrium. Derfor har stedet allerede fået tilnavnet Atriumhuset

Byggefakta

Bispehaven
Bispehavevej 1-5
8210 Aarhus V
Danmark

Bygherre:
Aarhus Kommune
Bygherrerådgiver:
Viggo Madsen A/S, P+P arkitekter a/s
Arkitekt:
P+P arkitekter a/s
Totalentreprenør:
JCN A/S
Ingeniør:
Hundsbæk & Henriksen A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS
Areal:
5900 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2013 - april 2015

Bispehaven Ungdomsboliger ligger i en naturlig forlængelse af et større boligområde med almennyttigt etagebyggeri og centralt i forhold til byens busforbindelser. Der er opført i alt 128 ungdomsboliger fordelt på 4 etager, hvoraf de 12 er indrettet særligt til unge mødre i en særskilt opgang.

Arkitekt Niels Christian Poulsen fra P +P arkitekter a/s fortæller, at firmaet har været meget glad for opgaven, da de har været involveret i alle faser fra lokalplan til indretning af boligen. I øvrigt har de ofte tidligere haft et godt samarbejde med bygherren, Østjysk Boligadministration.

Indrammede vinduer

På grunden lå tidligere nogle institutioner, som blev revet ned før byggestart. Siden da fik Sejr Landinspektør travlt med at afsætte modullinier og koter til elementbyggeriet. For hver etage har firmaet afsat koter med stor præcision.

Sejr Landinspektør udfører opgaver over hele landet for både private og erhverv, så opgaven med Bispehaven Ungdomsboliger var også en typisk opgave for Horsens-firmaet.

Ungdomsboligerne er opført i sandwichelementer med vinduer og de grønne vindueskarnapper monteret fra fabrik. Dermed var bygningen hurtigt lukket i forhold til vejr og vind. Derefter er der monteret forpatinerede zinkkassetter på de lange facaders yderside, hvilket er en fin baggrund for de kulørte vindueskarnapper. Zinken er monteret i forbandt i faldende længder og bredder, hvilket giver en fin dynamik i det meget horisontale byggeri. Karnapperne fungerer som en indramning af vinduet og en fin variation i facadeudtrykket, samtidigt med, at det indvendigt i boligen giver en anden vinduesdybde og udsyn. Apropos udsyn er der også i de sydlige gavle blevet plads til tagterrasser med en fantastisk udsigt over den sydlige og vestlige del af Aarhus.

Mange rådgivere

P+P arkitekter a/s har udarbejdet lokalplan og efterfølgende programmeret, udarbejdet forslag og udbudt opførelsen af ungdomsboligerne. Efterfølgende har tegnestuen fungeret som bygherrerådgiver på projektet. JCN Bolig A/S har været totalentreprenører på projektet mens Skala Arkitekter A/S og Hundsbæk & Henriksen A/S har været rådgivere for totalentreprenøren. Hundsbæk & Henriksen A/S fra Horsens har været rådgivende ingeniører på konstruktioner, el, vvs og lyd.

Ingeniør Uffe Vraa fortæller, at projektet langt hen ad vejen er et typisk elementhus. I kælderen er der forberedt særlige funktioner som vaskemaskinerum, cykleparkering, køkken og festlokale. Uffe Vraa fortæller videre, at boligerne er opført efter 2015 krav, men har dertil suppleret med solceller på taget, hvor ingeniørfirmaet har forberedt for monteringen.

Bygningens to fløje er vinklet i forhold til hinanden, næsten som et V og skaber derved et naturligt mellemrum, som er indrammet med en glaskonstruktion. Beboerne låser sig ind i atriet og går op ad de nedhængte trapper til svalegangene med lejligheder. Stålkonstruktionen for trapperne og akustikken i det store atrium har Hundsbæk & Henriksen a/s også løst.

‘Atriumhuset’

Atriet har mange funktioner og bidrager positivt til byggeriet både på en social og arkitektonisk måde. At ankomme til et fælles indgangsparti giver oplevelsen af et bosted med andre mennesker og chancerne for at møde andre beboere er stor enten ved indgangen, cykleparkeringen eller på svalegangene.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 3

Forsyningsanlæg

Aquatarium

Det lærende vandværk

Offentlige kontorer

Billund Rådhus

Rådhus for børn og andre borgere

Bolig

Bispehaven

Atriumhuset

Pengeinstitut

BKS

Et topsikret kontantcenter

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Trivsel i uderummet

Uddannelsescenter

CBS - Graduate House

Fra privathospital til kandidathus

Hospital

DNU

Det Nye Hospital i Aarhus vokser i højden

Kulturcenter

Dokk1

Bibliotek sammenbinder byens flader

Bolig

Egedalsvænge

Farveforvandlet boligblokke

Skole

Faaborg Sundskole

Indskolingen med det grønne multirum

Parkeringshus

Glostrup Hospital

Cirkulær parkering i grøn beklædning

Distributionscenter

GLS Aalborg

Bygningen er som én stor maskine

Hospital

Gudenå Hospice

Hospice med åbne øjne

Bolig

Hørning Parken

Skulpturer i det grønne

Uddannelsescenter

Kolding HF & VUC

Det gyldne videns-tempel

Forlystelsescenter

Korsbæk på Bakken

Matador-byen bliver genskabt

Bolig

Krøyers Plads

Havnens huse - før og nu

Kontorhus

Pakhuset

Flerbrugerhus på Langelinie

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Vonsildhave

Plejeboliger med hjemligt præg og indbygget tryghed

Bolig

Præstemarken

Renovering efter en stram og effektiv plan

Shoppingcenter

Rosengårdcentret

Modens triumf i Lilla gade

Sundhedscenter

Sundhedscenter Kolding

Et imødekommende hus med sundhed i centrum

Bolig

Vapnagaard

Facadeflirt i Vapnagaard